Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KOZP houdt in 2025 op en 'geeft stokje door aan samenleving'

KOZP houdt in 2025 op en 'geeft stokje door aan samenleving'

AMSTERDAM (ANP) - Antiracismeorganisatie Nederland Wordt Beter, de organisatie achter Kick Out Zwarte Piet (KOZP), houdt er op 5 december 2025 mee op. De organisatie kondigt een actiebijeenkomst aan op 9 maart in Amsterdam, "om de laatste push te geven die nodig is om onze doelen te behalen".

Volgens voorman Jerry Afriyie was het al sinds de oprichting in 2010 het plan om in 2025 te stoppen. "Mensen die ons voorgingen in de strijd tegen racisme en niet zo'n einddatum stelden, raakten opgebrand." Naast een einddatum stelde de stichting ook drie doelen om in vijftien jaar te behalen: meer educatie en bewustwording over (de gevolgen van) het Nederlandse slavernijverleden; een nationale herdenkingsdag voor de afschaffing van de slavernij, op 1 juli, en dat de racistische karikatuur Zwarte Piet uit de openbare ruimte verdwijnt.

Terugkijkend vindt Afriyie dat er veel vooruitgang is geboekt. "In 2010 kon je makkelijker met racisme wegkomen dan nu. Toen ging 99 procent van het land voorbij aan de slavernijherdenking op 1 juli, nu hebben we een live-uitzending." De organisatie zegt bij de doelen realistisch te zijn geweest. "We hebben nooit gezegd dat we binnen vijftien jaar racisme uit de samenleving weg wilden krijgen. We wilden een stimulans zijn voor mensen om een anti-racistische houding aan te nemen."

Afriyie over 'ontslag'

Zelf gaat Afriyie het strijden met Kick Out Zwarte Piet "helemaal niet missen", zo zegt hij. "Ik doe het vrijwillig, maar ik kijk uit naar mijn ontslag", aldus Afriyie. "Ik heb het niet gedaan omdat het leuk is, maar omdat het belangrijk is. We wisten dat deze strijd gepaard zou gaan met opofferingsgezindheid, en dat moesten we er voor over hebben om vooruitgang te boeken."

De voorman van KOZP hoopt dat de doorgemaakte veranderingen van de afgelopen jaren beter geworteld raken. "Dat als mensen Zwarte Piet tegenkomen, dat ze niet op mij wachten, maar dat ze zich geïnspireerd voelen om zelf te zeggen: dit is niet oké. We geven het stokje door aan de samenleving."

Weerstand tegen acties

KOZP demonstreert elk jaar rond 5 december voor de afschaffing van Zwarte Piet in gemeentes waar nog geen roetveegpieten te zien zijn. Dat roept vaak weerstand op bij voorstanders van zwart geschminkte pieten. Zo werd er in bijvoorbeeld Staphorst, De Lier en Volendam geweld gebruikt tegen de demonstranten.

Meer uit Binnenland

Vorig jaar iets minder kinderen geboren dan jaar ervoor

DEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn vorig jaar ruim 164.000 kinderen geboren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dat zijn er iets minder dan het jaar ervoor; in 2022 werden iets meer 167.500 kinderen geboren.

28 minuten geleden
OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. "Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten", aldus het OM.

8 uur geleden
Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

10 uur geleden
Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

11 uur geleden
Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

12 uur geleden
Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

ROTTERDAM (ANP) - De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het bericht van het Erasmus Magazine en meldt dat het college van bestuur de kwestie gaat bestuderen.

12 uur geleden
IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Dat zou tussen augustus 2014 en 1 november 2022 zijn gebeurd. Tien maanden van de straf van Amina (25) zijn voorwaardelijk, bij Amal (38) gelden bijzondere voorwaarden zoals dat ze na haar celstraf begeleiding en therapie krijgt.

12 uur geleden