
Kou over Koningsfeest 538 in Breda lijkt uit de lucht
BREDA (ANP) - Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken, na de onrust die is ontstaan over het Koningsfeest van de muziekzender in de stad. Dat is volgens een woordvoerder van de gemeente Breda de uitkomst van een gesprek dat beide partijen donderdagmiddag hebben gevoerd met de Bredase burgemeester Paul Depla.
Bredase horecaondernemers waren woedend na de aankondiging van een officieel testevenement voor een 'Koningsdagfeest' van Radio 538. Op 24 april mogen 10.000 bezoekers voor het Fieldlab-evenement bijeenkomen, terwijl eet- en drinkgelegenheden al maanden geen gasten mogen ontvangen wegens het coronavirus.
Bestuurder Johan de Vos van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland eiste een gesprek met de radiozender over hoe lokale ondernemers kunnen meeprofiteren van het mega-evenement. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de eet- en drankvoorziening tijdens het evenement in handen te geven van de Bredase horeca. Volgens de gemeentewoordvoerder wordt daarover nog tussen beide partijen gesproken.
Fijn gesprek
Talpa-directeur Paul Römer kon donderdag in het Radio 1-programma Spraakmakers geen concrete voorbeelden geven van hoe 538 de lokale horeca-ondernemers de helpende hand gaat toesteken. "We horen de verhalen aan en delen begrip, en proberen elkaar te helpen."
De Vos spreekt van een "constructief en fijn gesprek waarin we onze mening kenbaar hebben kunnen maken". Volgens de horecabestuurder heeft 538 een aantal denkrichtingen over samenwerking gepresenteerd en daarover wil hij nu in overleg met zijn achterban. "We moeten daar goed over nadenken." Wat die behelzen, wil hij nog niet zeggen. "Maar het gaat over zaken in de stad zelf, over hoe je in de toekomst samen kunt werken zonder een passantenfestival te zijn." Volgens de bestuurder is er nog wel meer nodig dan het eerder vandaag gevoerde gesprek "om de plooien weer recht te strijken. Want het is een emotionele bom die deze week is ontploft".
Tekst en uitleg
De Bredase gemeenteraad heeft maandag een extra vergadering ingelast waarin Depla tekst en uitleg moet geven over het toelaten van het Koningsfeest op het Chasséveld in Breda. Alle partijen voelen zich overvallen door het besluit en vragen zich af waarom niet is gedacht aan de plaatselijke horeca.
Diverse politieke partijen maken zich zorgen over hoe de 10.000 bezoekers naar het Fieldlab-evenement komen en over de mogelijke aanzuigende werking op aangrenzende terreinen. Ze willen weten welke maatregelen worden genomen en hoeveel kosten er voor de gemeente met de pilot zijn gemoeid.
OMT-lid en epidemioloog Jan Kluytmans is bezorgd over de mogelijke besmettingen die het grote aantal bezoekers met zich meebrengt. Op BNR zei hij: "Ik vind tienduizend mensen een hele grote stap. Met testen haal je er een heleboel positieven uit, maar niet allemaal, daar zullen tientallen mensen tussen lopen die besmettelijk zijn. Ik ben daar toch bezorgd over. Vanuit het bestrijdingsperspectief vind ik dat risicovol", aldus Kluytmans.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
2 uur geleden