Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kostenoverschrijdingen bij ExxonMobil tellen op tot 138 miljard

Kostenoverschrijdingen bij ExxonMobil tellen op tot 138 miljard

IRVING (ANP/BLOOMBERG) - Als meerdere projecten bij een bedrijf duurder uitpakken dan was ingeschat, kan de rekening flink oplopen. Dat bewijst een gelekt intern onderzoek naar projecten van het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil. Door kostenoverschrijdingen moest er tussen 1998 en 2017 wel 138 miljard dollar meer naar projecten dan aanvankelijk de bedoeling was.

In de studie zijn in totaal 110 projecten onder de loep genomen. Eenentwintig daarvan waren volgens de analyse verantwoordelijk voor 93 procent van de kostenoverschrijdingen. In het meest extreme geval pakte een project meer dan zes keer zo duur uit als een vroege schatting van de kosten.

Dat er zoveel geld meer gespendeerd moest worden dan eerder begroot heeft waarschijnlijk met de complexiteit van de projecten te maken, maar mogelijk ook met mismanagement en slechte planningen, staat in de studie. Ook speelt mee dat projecten in de beginfase vaak "overoptimistisch" voorgesteld worden om de benodigde goedkeuring te verkrijgen van hogere bestuurders binnen het bedrijf.

Volgens persbureau Bloomberg, dat zijn hand wist te leggen op de studie, zijn de bevindingen van het onderzoek opmerkelijk vanwege de historische reputatie van ExxonMobil om juist sterk op de uitgaven te letten. De optelsom van 138 miljard dollar betreft wel een brutobedrag dat ook de belangen van partners in de projecten omvat. Dat betekent dat het olie- en gasconcern al dat geld niet alleen hoefde op te hoesten.

Meer uit Financieel

Macron noemt Amerikaanse klimaatsubsidies 'superagressief'

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten stak de Franse president Emmanuel Macron woensdag zijn mening over Amerikaanse klimaatsubsidies niet onder stoelen of banken. De Fransman stelde dat de Amerikanen zich met hun Inflation Reduction Act "superagressief" opstellen tegenover het Europese bedrijfsleven.

1 uur geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

4 uur geleden
CBS: meer omzet uit zakelijke diensten, wel zorgen binnen sector

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven in de zakelijke dienstverlening zagen hun gemiddelde omzet in het derde kwartaal van dit jaar stijgen. In de beveiligingsbranche was daarbij sprake van een recordstijging. Wel daalde binnen de sector het ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

4 uur geleden
Fed-preses Powell praat beurzen New York fors omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag na een voorzichtig begin met forse winsten de handel uitgegaan. Een speech van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zorgde voor meer optimisme bij beleggers. Hij gaf aan dat de Fed mogelijk al vanaf december de rente met minder grote stappen zal verhogen.

6 uur geleden
Fed steeds duidelijker over minder hevige renteverhogingen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het wordt steeds waarschijnlijker dat de Federal Reserve het tempo van renteverhogingen verlaagt. In een speech zei voorzitter Jerome Powell andermaal dat de Fed de waarschijnlijk al vanaf december in minder grote stappen zal verhogen dan bij de afgelopen rentebesluiten.

7 uur geleden
Eurocommissaris: veel werk voor Twitter om EU-regels na te komen

BRUSSEL (ANP) - Twitter heeft nog "enorm veel werk" te verzetten om te voldoen aan regelgeving van de Europese Unie. Dat heeft Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) duidelijk gemaakt in een videogesprek met Elon Musk, die het socialmediabedrijf kocht en daar tijdelijk de baas van is.

7 uur geleden