Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kostenoverschrijdingen bij ExxonMobil tellen op tot 138 miljard

Kostenoverschrijdingen bij ExxonMobil tellen op tot 138 miljard

IRVING (ANP/BLOOMBERG) - Als meerdere projecten bij een bedrijf duurder uitpakken dan was ingeschat, kan de rekening flink oplopen. Dat bewijst een gelekt intern onderzoek naar projecten van het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil. Door kostenoverschrijdingen moest er tussen 1998 en 2017 wel 138 miljard dollar meer naar projecten dan aanvankelijk de bedoeling was.

In de studie zijn in totaal 110 projecten onder de loep genomen. Eenentwintig daarvan waren volgens de analyse verantwoordelijk voor 93 procent van de kostenoverschrijdingen. In het meest extreme geval pakte een project meer dan zes keer zo duur uit als een vroege schatting van de kosten.

Dat er zoveel geld meer gespendeerd moest worden dan eerder begroot heeft waarschijnlijk met de complexiteit van de projecten te maken, maar mogelijk ook met mismanagement en slechte planningen, staat in de studie. Ook speelt mee dat projecten in de beginfase vaak "overoptimistisch" voorgesteld worden om de benodigde goedkeuring te verkrijgen van hogere bestuurders binnen het bedrijf.

Volgens persbureau Bloomberg, dat zijn hand wist te leggen op de studie, zijn de bevindingen van het onderzoek opmerkelijk vanwege de historische reputatie van ExxonMobil om juist sterk op de uitgaven te letten. De optelsom van 138 miljard dollar betreft wel een brutobedrag dat ook de belangen van partners in de projecten omvat. Dat betekent dat het olie- en gasconcern al dat geld niet alleen hoefde op te hoesten.

Meer uit Financieel

Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

15 minuten geleden
Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

3 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

20 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

22 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

22 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

1 dag geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden