Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kosten werkstress lopen op tot 2,8 miljard'

'Kosten werkstress lopen op tot 2,8 miljard'

TILBURG (ANP) - Werkgevers zijn steeds meer geld kwijt aan personeelsverzuim als gevolg van werkstress. Burn-outklachten en andere stressgerelateerd verzuim zadelen werkgevers jaarlijks op met een kostenpost van 2,8 miljard euro. Dat is 300 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij het begin van de Week van de Werkstress.

In Nederland hebben op dit moment 1,3 miljoen mensen last van burn-outklachten als gevolg van werkstress. Bij 35 procent van alle verzuimgevallen wordt ook daadwerkelijk werkdruk of werkstress als reden voor verzuim gegeven. In totaal gaat het 11 miljoen ziektedagen door werkstress. Omgerekend betekent dat een kostenpost van 8100 euro per werknemer, aldus de onderzoekers van TNO en CBS.

Volgens Dorothé van den Aker, coördinator van de landelijke Week van de Werkstress, is zorgen voor voldoende werkplezier het beste medicijn om uitval als gevolg van werkstress te voorkomen. "Het helpt wanneer werknemers weten wat ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen. Door het positieve te benadrukken, kun je tegenvallers ook beter aan", stelt ze.

Technostress

De onderzoekers melden dat een groeiende groep werknemers zogenoemde 'technostress’ ervaart. De groep werknemers die de hele dag gebruikmaakt van een pc of smartphone verzuimt twee keer zo vaak vanwege werkdruk of werkstress. Bijna de helft van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar.

De Week van de Werkstress duurt van 11 tot 15 november. In die periode worden tips gegeven met dagelijks verschillende thema's om werkstress te verminderen en tot meer werkplezier te komen. Zo worden werknemers onder meer uitgedaagd hun mobiel eens weg te leggen, of complimenten te geven. Ook wordt gezondheid en vitaliteit benadrukt.

Meer uit Gezond

Mpox-vaccin van Bavarian Nordic goedgekeurd voor jongeren

KOPENHAGEN (ANP) - Meer mensen kunnen een vaccin tegen mpox krijgen van de farmaceut Bavarian Nordic. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het middel goedgekeurd voor gebruik bij jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Het vaccin kreeg als een van de weinige al goedkeuring voor gebruik tegen mpox in Europa bij volwassenen.

15 uur geleden
VN geven kinderen Gaza bij poliovaccin ook vitamines en mineralen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Kinderen in de Gazastrook die een tweede vaccinatie tegen polio krijgen, ontvangen daarbij ook micronutriënten: belangrijke vitamines en mineralen. Dat meldt UNICEF, de VN-organisatie voor kinderrechten. Er zou ook gesproken worden over het toedienen van vaccins tegen andere ziektes, zoals mazelen.

1 dag geleden
Eerste vaccinaties tegen mpox in Afrika

KIGALI (ANP/AFP) - In Rwanda zijn voor het eerst mensen in Afrika gevaccineerd tegen mpox. Volgens de Afrikaanse gezondheidsdienst Africa CDC hebben zo'n driehonderd mensen die tot een risicogroep behoren en bij de grens met Congo wonen een vaccin gekregen.

1 dag geleden
Aantal plekken met blauwtong neemt nauwelijks nog toe

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen week zijn 402 nieuwe gevallen van het blauwtongvirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds de huidige golf zo'n twee maanden geleden begon. In die periode zijn in totaal bijna 8300 besmettingen geweest.

1 dag geleden
Oppositie teleurgesteld in PVV om zorgplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie zijn teleurgesteld in de PVV om de zorgplannen van het kabinet. Rob Jetten (D66) vindt het een "heel slecht plan" dat het eigen risico wordt verlaagd. Hij haalde in het debat na Prinsjesdag experts aan die zeggen dat het zal leiden tot langere wachttijden als de drempel tot de zorg op deze manier wordt verlaagd. Hij wilde van PVV-leider Geert Wilders horen wat voor wachttijden hij voor iemand met bijvoorbeeld een hartritmestoornis acceptabel vindt.

2 dagen geleden
Centrum voor stamceldonoren bezorgd om geringe aanwas kandidaten

LEIDEN/NIJMEGEN (ANP) - Het aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijke stamceldonor, gaat hard achteruit en wordt te laag. Er zijn er dit jaar nog geen 10.000 bijgekomen en dat is veel te weinig. Het moeten er gemiddeld 20.000 per jaar zijn, liefst beneden de 35 jaar. Dat zegt Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De organisatie zet deze week extra in op werving.

2 dagen geleden
NU'91 zeer ontevreden over plannen kabinet

NIEUWEGEIN (ANP) - "Zorgprofessionals zijn opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet", constateert de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 op Prinsjesdag. "Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken".

3 dagen geleden