Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen
DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."
Bovendien is het herstellen van de getroffen computers in sommige gevallen makkelijk, maar in andere gevallen juist "intens moeilijk". Dat zorgt voor uiteenlopende kosten bij bedrijven. Volgens Hubert is het totaalbedrag afhankelijk van hoe een bedrijf de beveiliging van computers heeft ingericht. "Het is paradoxaal: hoe beter de beveiliging, hoe moeilijker het herstelwerk."
Topman Patrick Anderson van het Amerikaanse analysebureau Anderson Economic Group zei tegen CNN dat de totaalschade van de storing "makkelijk over de 1 miljard dollar kan gaan". Maar volgens Hubert krijgen we "een echt dollarbedrag vermoedelijk nooit".
De meeste Nederlandse verzekeraars zullen niet zomaar een vergoeding aan bedrijven uitkeren voor de geleden schade. "De fout van de software wordt op zich niet vergoed, maar de gevolgen ervan misschien wel", laat een woordvoerder van Nationale-Nederlanden weten. "Als de storing bijvoorbeeld leidt tot koelcellen die het niet meer doen, dan wordt de bedorven inhoud van die cellen vergoed. Maar dat is dus indirecte schade." Omdat er bij de computerstoring van afgelopen vrijdag geen sprake was van een hack, valt de geleden schade niet altijd onder cyberverzekeringen.
Meer uit Financieel
WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC heeft de verwachting voor de groei van de wereldwijde olievraag voor de vijfde keer op rij verlaagd. Vorige week stelde de OPEC+, waar ook bondgenoten als Rusland en Kazachstan deel van uitmaken, plannen voor een productieverhoging opnieuw uit om de prijzen te stutten.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Verzekeraars zijn woensdag niet bij de woontop die minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) heeft belegd voor afspraken om sneller huizen te kunnen bouwen. De sector werd pas laat betrokken bij gesprekken over zo'n akkoord en heeft daarom te weinig tijd gehad om zich te verdiepen in de mogelijke afspraken, meldt het Verbond van Verzekeraars.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
3 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.
5 uur geleden