Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

"Dat is een gigantisch bedrag", erkent De Jonge. "Maar het is onvermijdelijk dat we deze kosten moeten maken. Met de renovatie kunnen we dit schitterende monument, het oudste regeringscentrum ter wereld dat nog in gebruik is en het hart van onze democratie, voor de toekomst behouden."

De opknapbeurt waartoe in 2015 werd besloten, is veel ingewikkelder gebleken dan gedacht. Niet alleen de bouwkundige staat valt tegen. Van de ruim 4000 vertrekken in het complex, waarvan de oudste delen achthonderd jaar oud zijn, zijn er geen twee identiek. Dat betekent dat overal maatwerk nodig is.

Veiligheidsproblemen

Sinds het Binnenhof in 2021 grotendeels dichtging, is bijvoorbeeld aan het licht gekomen dat het monumentale dak van de Eerste Kamer niet meer goed op de wanden steunt. En de oorzaak van hardnekkige vochtproblemen in het Tweede Kamergebouw is eindelijk ontdekt: de verderop gelegen Hofvijver lekt.

Dat zorgt ook voor veiligheidsproblemen, zegt minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) in een toelichting. Op sommige plekken sijpelt het water vlak onder een stopcontact naar binnen. "Dus ja, dat het niet gierend is misgegaan hier, is eigenlijk achteraf een wonder." Hij blijft er dan ook bij dat de renovatie een goed besluit is geweest. "Het is hooguit enkele tientallen jaren te laat."

Nieuwe tegenvaller

De tijdelijke huisvesting van het ministerie van Algemene Zaken levert ook een nieuwe tegenvaller op. Oorspronkelijk zou het departement van de premier naar het terrein rond het Catshuis verhuizen, maar daar werkte de gemeente Den Haag niet aan mee. Het alternatieve onderkomen bij het ministerie van Economische Zaken aan de Bezuidenhoutseweg is niet op tijd klaar. Daarom wordt gewerkt aan een tussenoplossing bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Turfmarkt.

Het wordt nog "een hele klus" om de opknapbeurt van het Binnenhof op tijd af te krijgen, erkent De Jonge. De oplevering is vooralsnog eind 2028 gepland en dat is al twee jaar later dan eerder gedacht. Volgend jaar wordt een nieuwe inschatting gemaakt.

Meer uit Politiek

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

5 uur geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

6 uur geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

9 uur geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

1 dag geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

3 dagen geleden