
Kosten koningshuis stijgen verder, ditmaal met 5,7 miljoen euro
DEN HAAG (ANP) - Er gaat volgend jaar bijna 55,9 miljoen euro naar het koningshuis, ruim 11 procent meer dan dit jaar. Dat staat in de miljoenennota die dinsdag op Prinsjesdag is gepresenteerd. Vorig jaar werd er 50,2 miljoen euro begroot voor het koninklijk huis.
De functionele kosten van de koning stijgen komend jaar met 4,5 miljoen euro. Het bedrag van in totaal 36,7 miljoen euro kan de koning gebruiken voor kosten die "te relateren zijn aan de uitoefening van het koningschap".
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben volgend jaar in totaal ongeveer 600.000 euro meer te besteden dan dit jaar. De koning krijgt er ongeveer 400.000 euro bij. Daarvan gaat ongeveer 340.000 euro naar personeel en 55.000 naar zijn eigen inkomen. Zijn jaarinkomen komt daarmee op 1,09 miljoen euro uit.
Máxima
De uitkering voor prinses Amalia gaat eveneens met een ton omhoog. Waar zij dit jaar recht zou hebben op 1,73 miljoen euro, is dat volgend jaar 1,83 miljoen euro. Rond haar achttiende verjaardag gaf Amalia echter aan haar inkomen, dat volgend jaar zo'n 322.000 euro zou zijn, terug te storten tot het einde van haar studie. Ook volgend jaar ziet ze af van het inkomen en de onkostenvergoeding, zo staat in de begroting. De onkostenvergoeding is voor volgend jaar begroot op 1,5 miljoen euro, zolang zij geen hoge kosten maakt in haar functie.
Koningin Máxima gaat er in totaal zo'n 64.000 euro op vooruit. Haar inkomen stijgt met 20.000 euro en vanaf 2024 verdient ze jaarlijks dus zo'n 431.000 euro. Haar budget voor personele en materiële uitgaven stijgt met 43.000 euro. Ook prinses Beatrix heeft als afgetreden vorst recht op een uitkering. Die is volgend jaar een ton hoger dan dit jaar, namelijk 1,84 miljoen euro.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De verdeling van de "pijn" in de voorjaarsnota is een keuze van de fractievoorzitters van de coalitie. Dat zei minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota. Hij blijft zelf het belang van een sluitende begroting benadrukken.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in de kinderopvang reageren wisselend op het besluit van het kabinet om de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat de invoering van bijna gratis kinderopvang is verschoven van 2027 naar 2029. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) noemt het een "verstandig besluit", terwijl de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) "verbijsterd" is door het uitstel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De bevriezing van de sociale huur bespaart de overheid 492 miljoen euro per jaar, omdat lagere huren ook lagere huurtoeslag betekent. Dat staat in de voorjaarsnota.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Deze bezuinigingen op onderwijs zijn wanbeleid, reageerde vakbondsvoorzitter Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag na publicatie van de voorjaarsnota. Het kabinet wil vanaf 2028 een regeling schrappen die is bedoeld om kwetsbare leerlingen in het onderwijs te helpen. Volgens Roovers gaat dit de maatschappij nog veel meer kosten opleveren in de toekomst. "Ik ben echt woedend."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft enkele miljarden euro's vrijgespeeld door de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat het kabinet hierdoor tot 2030 ruim 4,7 miljard euro minder uitgeeft aan kinderopvangtoeslag dan eerder afgesproken.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet int de komende twee jaar in totaal 2,5 miljard euro om te compenseren voor de vermogensbelasting die het misliep door problemen met box 3. Dat staat in de voorjaarsnota.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Kamp Westerbork krijgt 15 miljoen euro van het kabinet om de plannen voor renovatie en vernieuwing te kunnen uitvoeren. Daarmee kan het terrein worden opgeknapt en een nieuw museum worden gebouwd. Dat staat in de voorjaarsnota die vrijdag is gepubliceerd.
1 dag geleden