Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kosten garantstelling kredietverzekeringen niet naar burger'

'Kosten garantstelling kredietverzekeringen niet naar burger'

DEN HAAG (ANP) - Het plan van het kabinet om garant te staan voor kredieten die bedrijven van leveranciers krijgen kan op steun rekenen in de Tweede Kamer. Partijen zijn wel kritisch en willen weten of de rekening voor kredietverzekeraars en bedrijven bij de belastingbetaler komt te liggen.

SP-Kamerlid Mahir Alkaya klaagt over "private lusten, publieke lasten". Ook andere linkse partijen twijfelen aan het plan van staatssecretaris Hans Vijlbrief. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels: "Nu zit het even tegen en dan zeggen die verzekeraars: nemen jullie even onze handel over? Dan maken wij geen verliezen en als het weer beter gaat komen wij weer terug."

Het kabinet staat voor 12 miljard euro garant voor leverancierskredieten om ervoor te zorgen dat bedrijven die in zwaar weer komen bestellingen kunnen blijven doen. De verwachting is dat kredietverzekeraars minder of niet garant willen staan voor bestellingen die in termijnen worden betaald, omdat bijvoorbeeld horeca- en retail-ondernemers hun omzet grotendeels zien wegvallen wegens de coronamaatregelen. Het kabinet verwacht zo'n 1 miljard te verliezen

Speciale belasting

"Moet die rekening niet weer terug naar het bedrijfsleven?", vraagt PvdA'er Henk Nijboer zich af. Hij vraagt zich af of er een speciale belasting moet komen om kosten te verhalen, zoals na de financiƫle crisis is gedaan met de bankenbelasting. Snels denkt na over een verhoging van de verzekeringsbelasting. Alkaya heeft het over een "kredietverzekeraarsbelasting".

Vijlbrief is bereid "op een later moment" te kijken naar een manier om "winsten te gaan terughalen met belastingen" of een soortgelijke regeling als de bankenbelasting in te stellen. "Wie moet eigenlijk de lasten dragen van die niet-functionerende verzekeringsmarkt in een situatie als deze? Dat is een terechte politieke vraag", zegt de bewindsman. Het is eerst van belang om de kredietverzekeringen op gang te houden. Daarna is er meer ruimte voor die discussie, stelt Vijlbrief.

Meer uit Financieel

Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

46 minuten geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

46 minuten geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

2 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

3 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

6 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

7 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

8 uur geleden