Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kostbaar werk Rembrandt keert terug naar Frans dorpje

Kostbaar werk Rembrandt keert terug naar Frans dorpje

LE MAS-D'AGENAIS (ANP/AFP) - Een Frans dorpje dat eigenaar is van een zeer kostbare Rembrandt uit het jaar 1631 heeft zijn schat weer terug. Het schilderij van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), Christus aan het Kruis, is in een nieuwe beveiligde en geventileerde behuizing teruggezet in de kerk in het dorp aan de rivier de Garonne, circa 75 kilometer ten zuidoosten van Bordeaux.

Het schilderij van 100 bij 73 centimeter werd in 1804 door een dorpeling die militair was in Napoleons legers op een veiling in Duinkerken gekocht. Het was hem niet bekend dat het om een Rembrandt gaat. Hij schonk het werk een jaar later aan de parochie en honderd jaar later werd het eigendom van de gemeente door een wet over de scheiding van kerk en staat. Het werd in 1918 wel erkend als historisch monument, maar niemand weet nog dat om een schilderij gaat van de Nederlandse meester. Dat wordt pas in 1959 vastgesteld tijdens een opknapbeurt in het Louvre in Parijs.

De gemeente Le Mas-D'Agenais plaatste het schilderij decennialang in een soort houten kast en uiteindelijk in een totaal onbeveiligde vitrine. Toen die zes jaar geleden ook nog kapot ging werd het schilderij naar de kathedraal van Bordeaux overgebracht. Maar aan die 'verbanning' is een einde gekomen door de installatie van alarmsystemen, camera's en temperatuurregelaars. De Rembrandt is discreet in een huurbestelbus en onder bewaking van gendarmes in onopvallende auto's naar het kerkje in het dorp teruggereden.

Dat kan zich tot de rijkste dorpen van Frankrijk rekenen. Vorig jaar suggereerde een veilinghuis dat Christus aan het Kruis zeker 90 miljoen euro waard kon zijn. Afgaande op de jaarlijkse begroting van Le Mas-d'Agenais zou de gemeente daar zeker zeventig jaar mee vooruit kunnen. Maar het dorp van circa 1400 inwoners wil dat het meesterwerk nooit meer vertrekt.

Meer uit Buitenland

Twaalf juryleden in zwijggeldproces Trump geselecteerd

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Er zijn donderdag twaalf juryleden geselecteerd in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Zij zullen de komende weken beoordelen of Trump schuldig of onschuldig is aan het vervalsen van documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen. Met haar zou Trump een verhouding hebben gehad.

1 uur geleden
VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

WASHINGTON (ANP) - De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te worden erkend. De staat Palestina wordt door de meeste landen erkend, maar is in de volkerenorganisatie officieel een waarnemer, geen lidstaat.

4 uur geleden
Leden van familie Kennedy spreken steun uit voor Biden

WASHINGTON (ANP/AFP) - Vijftien leden van de beroemde en invloedrijke Amerikaanse politieke familie Kennedy steunen Joe Biden in zijn strijd om het presidentschap. Dat wordt gezien als een duidelijke afkeuring van de telg Robert F. Kennedy junior, die als onafhankelijke tegenkandidaat meedoet.

6 uur geleden
VN-chef waarschuwt in Veiligheidsraad voor strijd in hele regio

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres heeft tijdens een zitting van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten gewaarschuwd dat de hele regio in een algehele strijd dreigt te worden gesleept. Hij roept daarom op tot "maximale terughoudendheid op dit moment van maximaal gevaar".

8 uur geleden
Jurylid in zwijggeldzaak Trump valt uit omdat identiteit uitlekte

NEW YORK (ANP/RTR) - Een van de juryleden in de zwijggeldzaak tegen Donald Trump in New York mag zich terugtrekken. Ze had daarom gevraagd omdat details over haar identiteit in de openbaarheid waren gekomen. Zes van de juryleden die al waren aangewezen, zijn nu nog over.

8 uur geleden
Veiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens diplomaten donderdagavond al over een Palestijns verzoek om als volwaardige VN-lidstaat erkend te worden. De stemming wordt verwacht om 17.00 uur in New York, 23.00 uur Nederlandse tijd.

9 uur geleden
Iraanse generaal waarschuwt Israël tegen aanval op nucleair doel

TEHERAN (ANP/AFP) - Een topgeneraal van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) waarschuwt Israël om geen nucleaire faciliteiten in Iran te bestoken. Als dat gebeurt, zal Iran dergelijke doelen in Israël aanvallen. Iran houdt rekening met een Israëlische vergeldingsactie na een ongekende aanval op Israël.

9 uur geleden