Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kostbaar werk Rembrandt keert terug naar Frans dorpje

Kostbaar werk Rembrandt keert terug naar Frans dorpje

LE MAS-D'AGENAIS (ANP/AFP) - Een Frans dorpje dat eigenaar is van een zeer kostbare Rembrandt uit het jaar 1631 heeft zijn schat weer terug. Het schilderij van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), Christus aan het Kruis, is in een nieuwe beveiligde en geventileerde behuizing teruggezet in de kerk in het dorp aan de rivier de Garonne, circa 75 kilometer ten zuidoosten van Bordeaux.

Het schilderij van 100 bij 73 centimeter werd in 1804 door een dorpeling die militair was in Napoleons legers op een veiling in Duinkerken gekocht. Het was hem niet bekend dat het om een Rembrandt gaat. Hij schonk het werk een jaar later aan de parochie en honderd jaar later werd het eigendom van de gemeente door een wet over de scheiding van kerk en staat. Het werd in 1918 wel erkend als historisch monument, maar niemand weet nog dat om een schilderij gaat van de Nederlandse meester. Dat wordt pas in 1959 vastgesteld tijdens een opknapbeurt in het Louvre in Parijs.

De gemeente Le Mas-D'Agenais plaatste het schilderij decennialang in een soort houten kast en uiteindelijk in een totaal onbeveiligde vitrine. Toen die zes jaar geleden ook nog kapot ging werd het schilderij naar de kathedraal van Bordeaux overgebracht. Maar aan die 'verbanning' is een einde gekomen door de installatie van alarmsystemen, camera's en temperatuurregelaars. De Rembrandt is discreet in een huurbestelbus en onder bewaking van gendarmes in onopvallende auto's naar het kerkje in het dorp teruggereden.

Dat kan zich tot de rijkste dorpen van Frankrijk rekenen. Vorig jaar suggereerde een veilinghuis dat Christus aan het Kruis zeker 90 miljoen euro waard kon zijn. Afgaande op de jaarlijkse begroting van Le Mas-d'Agenais zou de gemeente daar zeker zeventig jaar mee vooruit kunnen. Maar het dorp van circa 1400 inwoners wil dat het meesterwerk nooit meer vertrekt.

Meer uit Buitenland

Overlast door sneeuw in onder meer Duitsland en Oostenrijk

BERLIJN (ANP/DPA) - Hevige sneeuwval zorgt in meerdere Europese landen voor overlast, onder meer in Duitsland en Oostenrijk. In Duitsland is veel sneeuw gevallen in het zuiden en zuidoosten, vooral München en omgeving worstelen met problemen als gevolg van de winterse weersomstandigheden.

7 minuten geleden
COP28: roep om verdriedubbeling hernieuwbare energie wordt harder

DUBAI (ANP) - Naar schatting al meer dan 110 landen op de klimaattop in Dubai steunen een belofte om hernieuwbare energie te verdriedubbelen in 2030. Het is de hoop van onder meer de Europese Unie en Nederland dat COP28 eindigt met een belofte van alle landen wereldwijd.

2 uur geleden
Hamas meldt 240 doden in Gaza sinds aflopen staakt-het-vuren

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn 240 mensen om het leven gekomen sinds het aflopen van een tijdelijk staakt-het-vuren, meldt Hamas. De strijd lag tot vrijdag 06.00 uur lokale tijd een week stil. Het leger van Israël zegt sindsdien meer dan vierhonderd doelen in de Gazastrook te hebben aangevallen.

4 uur geleden
Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

6 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

6 uur geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

13 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

13 uur geleden