Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kosovaren kunnen straks gemakkelijker naar EU reizen

Kosovaren kunnen straks gemakkelijker naar EU reizen

BRUSSEL (ANP) - Kosovaren kunnen binnenkort gemakkelijker naar de Europese Unie reizen. Kosovo is een van de weinige Europese landen waar een visum nodig is voor toegang tot de EU, maar die eis vervalt uiterlijk eind volgend jaar.

De Europese Commissie en het Europees Parlement wilden al langer van de visumplicht voor het Balkanstaatje af, maar onder meer Nederland en Frankrijk verzetten zich daartegen. De EU-landen hebben nu echter toch ingestemd, vanwege Kosovo's "inspanningen voor de bewaking van zijn grenzen, voor het in goede banen leiden van migratie en voor de veiligheid". Zij het pas zodra een Europees controlesysteem voor reizigers van start is gegaan. Dat zogeheten ETIAS wordt naar verwachting in november volgend jaar in gebruik genomen.

Kosovaren hoeven echter niet te vrezen dat ze nog veel langer moeten wachten. Uiterlijk 1 januari 2024 hoeven ze niet langer een visum voor de EU aan te vragen, of het ETIAS nu al in de lucht is of niet. Ze zouden dan steeds negentig dagen zonder visum in de unie kunnen doorbrengen, eventueel verspreid over een periode van 180 dagen.

Invloeden Rusland en China

Als het voor Kosovo zover is, zijn alle inwoners van de Westelijke Balkanlanden van de visumplicht ontslagen. De EU is er veel aan gelegen om de regio, waar ook Rusland en China proberen hun invloed te vergroten, naar zich toe te trekken. Alle landen daar streven met meer of minder overtuiging naar het lidmaatschap van de EU. Brussel bemiddelt er onder meer om onderlinge conflicten op te lossen. Zo draaide Kosovo, onder zware Europese en Amerikaanse druk, vorige week bij in een hoogopgelopen ruzie met Servië. Het behoorde ooit tot dat buurland, maar bevocht eind jaren 90 zijn onafhankelijkheid.

De EU-landen moeten het over de visa nog wel eens worden met het Europees Parlement. Dat lijkt een formaliteit.

Meer uit Buitenland

Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

47 minuten geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

56 minuten geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

2 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op Gazanen die stonden te wachten op hulpgoederen. Het dodental zou inmiddels zijn opgelopen tot 104. Ook raakten volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied honderden mensen gewond.

2 uur geleden
Poetin: risico op kernoorlog bij inzet NAVO-troepen in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De NAVO-landen riskeren een nucleair conflict als ze troepen naar Oekraïne sturen, waarschuwt de Russische president Vladimir Poetin. De Verenigde Staten en belangrijke Europese bondgenoten zeiden deze week dat ze geen plannen hadden om grondtroepen naar Oekraïne te sturen, nadat Frankrijk op de mogelijkheid had gezinspeeld om Kyiv te helpen in de strijd tegen de Russische invasie.

5 uur geleden
Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) - Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

8 uur geleden
Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

9 uur geleden