
Kosovaren kunnen straks gemakkelijker naar EU reizen
BRUSSEL (ANP) - Kosovaren kunnen binnenkort gemakkelijker naar de Europese Unie reizen. Kosovo is een van de weinige Europese landen waar een visum nodig is voor toegang tot de EU, maar die eis vervalt uiterlijk eind volgend jaar.
De Europese Commissie en het Europees Parlement wilden al langer van de visumplicht voor het Balkanstaatje af, maar onder meer Nederland en Frankrijk verzetten zich daartegen. De EU-landen hebben nu echter toch ingestemd, vanwege Kosovo's "inspanningen voor de bewaking van zijn grenzen, voor het in goede banen leiden van migratie en voor de veiligheid". Zij het pas zodra een Europees controlesysteem voor reizigers van start is gegaan. Dat zogeheten ETIAS wordt naar verwachting in november volgend jaar in gebruik genomen.
Kosovaren hoeven echter niet te vrezen dat ze nog veel langer moeten wachten. Uiterlijk 1 januari 2024 hoeven ze niet langer een visum voor de EU aan te vragen, of het ETIAS nu al in de lucht is of niet. Ze zouden dan steeds negentig dagen zonder visum in de unie kunnen doorbrengen, eventueel verspreid over een periode van 180 dagen.
Invloeden Rusland en China
Als het voor Kosovo zover is, zijn alle inwoners van de Westelijke Balkanlanden van de visumplicht ontslagen. De EU is er veel aan gelegen om de regio, waar ook Rusland en China proberen hun invloed te vergroten, naar zich toe te trekken. Alle landen daar streven met meer of minder overtuiging naar het lidmaatschap van de EU. Brussel bemiddelt er onder meer om onderlinge conflicten op te lossen. Zo draaide Kosovo, onder zware Europese en Amerikaanse druk, vorige week bij in een hoogopgelopen ruzie met Servië. Het behoorde ooit tot dat buurland, maar bevocht eind jaren 90 zijn onafhankelijkheid.
De EU-landen moeten het over de visa nog wel eens worden met het Europees Parlement. Dat lijkt een formaliteit.
Meer uit Buitenland
WERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
4 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
34 minuten geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
39 minuten geledenDORSTEN (ANP/DPA) - Een 16-jarige Oekraïner is gearresteerd in verband met de dood van een 32-jarige Oekraïense vrouw en haar dochter van negentien maanden. Zij werden zondagochtend langs een bospad gevonden in Dorsten, op zo'n 30 kilometer van de grens met de Achterhoek.
1 uur geledenIZJEVSK (ANP/AFP/RTR) - Door een Oekraïense droneaanval op de Russische stad Izjevsk zijn drie mensen gedood en tientallen gewond geraakt, zeiden de lokale autoriteiten. Izjevsk ligt meer dan 1000 kilometer van Oekraïne.
2 uur geledenMADRID (ANP) - Spanje heeft de heetste maand juni sinds het begin van de metingen achter de rug. De gemiddelde temperatuur was 23,6 graden, meldt de meteorologische dienst AEMET. Dat is 0,8 graden warmer dan het record uit 2017. Dat record is daarmee "verpulverd", zegt de dienst op basis van voorlopige data.
2 uur geleden