Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kosovaren kunnen straks gemakkelijker naar EU reizen

Kosovaren kunnen straks gemakkelijker naar EU reizen

BRUSSEL (ANP) - Kosovaren kunnen binnenkort gemakkelijker naar de Europese Unie reizen. Kosovo is een van de weinige Europese landen waar een visum nodig is voor toegang tot de EU, maar die eis vervalt uiterlijk eind volgend jaar.

De Europese Commissie en het Europees Parlement wilden al langer van de visumplicht voor het Balkanstaatje af, maar onder meer Nederland en Frankrijk verzetten zich daartegen. De EU-landen hebben nu echter toch ingestemd, vanwege Kosovo's "inspanningen voor de bewaking van zijn grenzen, voor het in goede banen leiden van migratie en voor de veiligheid". Zij het pas zodra een Europees controlesysteem voor reizigers van start is gegaan. Dat zogeheten ETIAS wordt naar verwachting in november volgend jaar in gebruik genomen.

Kosovaren hoeven echter niet te vrezen dat ze nog veel langer moeten wachten. Uiterlijk 1 januari 2024 hoeven ze niet langer een visum voor de EU aan te vragen, of het ETIAS nu al in de lucht is of niet. Ze zouden dan steeds negentig dagen zonder visum in de unie kunnen doorbrengen, eventueel verspreid over een periode van 180 dagen.

Invloeden Rusland en China

Als het voor Kosovo zover is, zijn alle inwoners van de Westelijke Balkanlanden van de visumplicht ontslagen. De EU is er veel aan gelegen om de regio, waar ook Rusland en China proberen hun invloed te vergroten, naar zich toe te trekken. Alle landen daar streven met meer of minder overtuiging naar het lidmaatschap van de EU. Brussel bemiddelt er onder meer om onderlinge conflicten op te lossen. Zo draaide Kosovo, onder zware Europese en Amerikaanse druk, vorige week bij in een hoogopgelopen ruzie met Servië. Het behoorde ooit tot dat buurland, maar bevocht eind jaren 90 zijn onafhankelijkheid.

De EU-landen moeten het over de visa nog wel eens worden met het Europees Parlement. Dat lijkt een formaliteit.

Meer uit Buitenland

Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

SJANGHAI (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.

1 uur geleden
18 oud-adviseurs Trump aangeklaagd voor geknoei verkiezingen

PHOENIX (ANP/RTR/AFP) - In Arizona zijn achttien oud-adviseurs van Donald Trump aangeklaagd voor het proberen ongedaan maken van de verkiezingsnederlaag van de toenmalige president in 2020. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat bekend op woensdag.

2 uur geleden
Hooggerechtshof VS buigt zich over onschendbaarheid Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of Donald Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Hoewel het nog de vraag is of Trump kans maakt om de zaak te winnen, lijkt hij wel tijd gekocht te hebben in de zaak rond beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

2 uur geleden
Dagjesmensen in Venetië moeten toegangskaartje tonen

VENETIË (ANP/AFP) - Toeristen die een dagje Venetië willen bezoeken, moeten donderdag voor het eerst een toegangskaartje hebben. Het gaat om een proef op de drukste momenten in het jaar. De stad hoopt dat de maatregel helpt om de negatieve gevolgen van de enorme aantallen toeristen die naar Venetië gaan te beperken.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse betogingen aan universiteiten in VS breiden uit

AUSTIN (ANP/AFP) - Het aanzwellende protest aan Amerikaanse universiteiten tegen de oorlog van Israël in de Gazastrook is woensdag uitgebreid naar meer onderwijsinstellingen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson wil dat de Nationale Garde ingrijpt, zei hij woensdag tijdens een bezoek aan de Columbia University in New York.

3 uur geleden
VS stuurden Oekraïne heimelijk langeafstandsraketten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Washington had voorheen bezwaar daartegen. Het gaat om de langeafstandsraketten van het type ATACMS die deze maand twee keer door Oekraïne zijn ingezet.

9 uur geleden
Irak executeert dertien mensen voor terrorisme, Amnesty bezorgd

BAGDAD (ANP) - In Irak zijn deze week meer dan tien mensen opgehangen die veroordeeld zijn voor terrorisme. Daarop kan in Irak de doodstraf staan, al moet wel de president uitvoeringsbesluiten ondertekenen. Amnesty International hekelt het gebrek aan transparantie over de executies en roept het land op er onmiddellijk mee te stoppen.

10 uur geleden