Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Korting Nederland afgebouwd in voorstel EU-meerjarenbegroting

Korting Nederland afgebouwd in voorstel EU-meerjarenbegroting

BRUSSEL (ANP) - De jaarlijkse korting die de nettobetalers Nederland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Duitsland krijgen op hun afdracht aan de EU wordt de komende jaren afgebouwd, als het aan EU-president Charles Michel ligt. Na gesprekken met de 27 regeringsleiders heeft hij vrijdag zijn voorstel voor de EU-meerjarenbegroting (MFK) voor 2021 tot en met 2027 op tafel gelegd. De uitgaven bedragen daarin 1,074 procent van het gezamenlijke Europese inkomen (bbp), wat neerkomt op 1094 miljard euro.

Premier Mark Rutte en zijn collega’s komen vanaf donderdag bijeen in Brussel en blijven daar wat betreft Michel tot er een akkoord ligt. "We zeggen niet dat lidstaten er gelukkig mee zullen zijn, maar we hebben geprobeerd de juiste balans te vinden", aldus een hoge EU-diplomaat.

De Europese Commissie had 1,11 procent voorgesteld en het Europees Parlement zelfs 1,3 procent. Nederland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken willen niet boven de 1,00 procent gaan. Op de top zal dan ook stevig worden onderhandeld over de omvang van het budget, maar ook over de besteding daarvan. Hoe het gaat met de "degressieve" korting is een "politiek besluit" en komt pas aan het eind aan de orde, verwacht de diplomaat. De overige landen draaien daarvoor op.

Niet meer betalen

Voor Rutte is vooral van belang dat Nederland niet meer gaat betalen. "Ik zie ook niet hoe we eruit gaan komen", zei hij vrijdag op bezoek in Parijs. "Maar wondertjes zijn mogelijk."

De uitgaven aan landbouwsubsidies en plattelandsontwikkeling dalen in het voorstel met ruim 50 miljard tot 329 miljard euro. Voor steun aan minder ontwikkelde regio's (cohesiefonds) is een soortgelijke korting voorzien, waarmee het totaal komt op 323 miljard. Hoe rijker een land, hoe minder het krijgt uit dit fonds. Landen die een loopje met de rechtsstaat nemen, zouden moeten kunnen worden gekort. Maar dat wordt lastiger dan in een eerder voorstel.

Transitiefonds

Voor onderzoek, het Erasmus-programma, digitalisering, defensie en buitengrensbewaking is fors meer geld gereserveerd dan in het huidige MFK. Landen waarvoor de overgang naar een klimaatneutrale economie relatief moeilijk is, kunnen putten uit een 'transitiefonds' van 7,5 miljard euro.

Het voorstel voorziet ook in meer eigen inkomsten voor de EU-kas, uit veilingen van CO2-rechten en een belasting op niet-gerecyclede plastic verpakkingen. Dat zou goed zijn voor 14 á 15 miljard. Michel stelt verder voor dat lidstaten nog maar 12,5 procent van de heffingen die zij innen op importgoederen mogen houden. Dat is nu 20 procent. Daarnaast zouden de EU-landen 10 miljard extra moeten storten bij de Europese Investeringsbank, om 500 miljard extra investeringen te genereren voor klimaat en digitalisering.

Meer uit Politiek

Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

14 minuten geleden
Kabinet gaat opvoersetjes e-bikes verbieden op de openbare weg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

22 uur geleden
Kamerleden boos na opmerking Baudet over 'op de bek slaan'

DEN HAAG (ANP) - Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) zijn tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum hard in aanvaring gekomen met Thierry Baudet (FVD). Ze stelden Baudet vragen over de donaties die zijn gedaan aan de stichting die de voorloper is van diens politieke partij. De radicaal-rechtse politicus voelde zich "in zijn eer aangetast" toen Paternotte zei dat de uitingen van FVD erg overeenkomen met de belangen van het Kremlin. "In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt", zei Baudet daarop.

23 uur geleden
Kabinet hoopt 'Beethoven-plan' voor ASML donderdag te presenteren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt donderdag de plannen te presenteren om te voorkomen dat chipmachinemaker ASML in het buitenland uitbreidt in plaats van hier. Het pakket met de naam Operatie Beethoven wordt als het goed is in de ministerraad van donderdag goedgekeurd. Maar veel is nog in beweging, zeggen bronnen na berichten hierover van verschillende media. Mogelijk worden zelfs donderdagochtend nog overleggen gevoerd met de regio.

1 dag geleden
Kamerleden D66 en GL-PvdA mogelijk doelwit Chinese phishingmails

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van D66 en GroenLinks-PvdA zijn mogelijk doelwit geweest van Chinese phishingmails, bevestigen de partijen na vragen hierover. De aan de Chinese overheid gelieerde hackgroep APT31 heeft in 2021 e-mails verstuurd met verdachte links naar leden van IPAC, een internationaal samenwerkingsverband dat beleid richting China afstemt.

1 dag geleden
Tweede Kamer wil plan voor als VS uit NAVO stappen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er een plan moet komen om voorbereid te zijn op een vertrek van de Verenigde Staten uit de NAVO. Bij de herverkiezing van Donald Trump als president is dat een groot risico, zeiden verschillende Kamerleden woensdag in debat met demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). Los daarvan moeten Nederland en andere NAVO-bondgenoten gaan voldoen aan de afgesproken norm, om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie te besteden, vindt een Kamermeerderheid.

1 dag geleden
Partijen praten zonder Yeşilgöz en Omtzigt over infrastructuur

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel praten woensdagochtend over infrastructuur. Niet alle partijleiders zijn zelf aangeschoven voor dat overleg, Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) laten secondanten het woord doen.

1 dag geleden