Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Korting Nederland afgebouwd in voorstel EU-meerjarenbegroting

Korting Nederland afgebouwd in voorstel EU-meerjarenbegroting

BRUSSEL (ANP) - De jaarlijkse korting die de nettobetalers Nederland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Duitsland krijgen op hun afdracht aan de EU wordt de komende jaren afgebouwd, als het aan EU-president Charles Michel ligt. Na gesprekken met de 27 regeringsleiders heeft hij vrijdag zijn voorstel voor de EU-meerjarenbegroting (MFK) voor 2021 tot en met 2027 op tafel gelegd. De uitgaven bedragen daarin 1,074 procent van het gezamenlijke Europese inkomen (bbp), wat neerkomt op 1094 miljard euro.

Premier Mark Rutte en zijn collega’s komen vanaf donderdag bijeen in Brussel en blijven daar wat betreft Michel tot er een akkoord ligt. "We zeggen niet dat lidstaten er gelukkig mee zullen zijn, maar we hebben geprobeerd de juiste balans te vinden", aldus een hoge EU-diplomaat.

De Europese Commissie had 1,11 procent voorgesteld en het Europees Parlement zelfs 1,3 procent. Nederland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken willen niet boven de 1,00 procent gaan. Op de top zal dan ook stevig worden onderhandeld over de omvang van het budget, maar ook over de besteding daarvan. Hoe het gaat met de "degressieve" korting is een "politiek besluit" en komt pas aan het eind aan de orde, verwacht de diplomaat. De overige landen draaien daarvoor op.

Niet meer betalen

Voor Rutte is vooral van belang dat Nederland niet meer gaat betalen. "Ik zie ook niet hoe we eruit gaan komen", zei hij vrijdag op bezoek in Parijs. "Maar wondertjes zijn mogelijk."

De uitgaven aan landbouwsubsidies en plattelandsontwikkeling dalen in het voorstel met ruim 50 miljard tot 329 miljard euro. Voor steun aan minder ontwikkelde regio's (cohesiefonds) is een soortgelijke korting voorzien, waarmee het totaal komt op 323 miljard. Hoe rijker een land, hoe minder het krijgt uit dit fonds. Landen die een loopje met de rechtsstaat nemen, zouden moeten kunnen worden gekort. Maar dat wordt lastiger dan in een eerder voorstel.

Transitiefonds

Voor onderzoek, het Erasmus-programma, digitalisering, defensie en buitengrensbewaking is fors meer geld gereserveerd dan in het huidige MFK. Landen waarvoor de overgang naar een klimaatneutrale economie relatief moeilijk is, kunnen putten uit een 'transitiefonds' van 7,5 miljard euro.

Het voorstel voorziet ook in meer eigen inkomsten voor de EU-kas, uit veilingen van CO2-rechten en een belasting op niet-gerecyclede plastic verpakkingen. Dat zou goed zijn voor 14 á 15 miljard. Michel stelt verder voor dat lidstaten nog maar 12,5 procent van de heffingen die zij innen op importgoederen mogen houden. Dat is nu 20 procent. Daarnaast zouden de EU-landen 10 miljard extra moeten storten bij de Europese Investeringsbank, om 500 miljard extra investeringen te genereren voor klimaat en digitalisering.

Meer uit Politiek

PVV-Kamerlid wil burgemeester Halsema ontslaan, botst met Kamer

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Marco Deen gaat minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark vragen om de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te ontslaan. Dat zegt hij in het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. De opmerking komt hem op harde kritiek van andere Kamerleden te staan.

1 uur geleden
Faber over oproep senaat over asielnoodwet: nemen we mee

DEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) wil nog niet vooruitlopen op de gevolgen van een motie die afgelopen nacht werd aangenomen in de Eerste Kamer, waarin haar werd gevraagd om een alternatief voor de omstreden asielnoodwet die zij in voorbereiding heeft. Deze oproep "nemen we mee naar de ministerraad", aldus de bewindsvrouw.

2 uur geleden
D66 wil wettelijke eisen aan interne democratie politieke partij

DEN HAAG (ANP) - D66 wil bij wet vastleggen aan welke "minimale democratische principes" politieke partijen moeten voldoen. Eenmanspartijen zoals de PVV, waarvan Geert Wilders het enige lid is, zouden niet meer moeten kunnen, vindt de partij. Tweede Kamerlid Joost Sneller dient daartoe een voorstel in bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bevestigt hij na een bericht in de Volkskrant.

5 uur geleden
VVD wil kiesdrempel van 2 procent bij Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De VVD wil een kiesdrempel van 2 procent. Kamerlid Silvio Erkens heeft dat woensdag voorgesteld in een debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. Een kiesdrempel houdt in dat partijen meer stemmen moeten binnenhalen om zetels te krijgen.

7 uur geleden
Nieuwe Franse premier overleeft motie van wantrouwen parlement

PARIJS (ANP/AFP) - De nieuwe Franse premier Michel Barnier heeft een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. Een duidelijke meerderheid bleek niet bereid het voorstel van links te volgen om de voormalige Europees Commissaris en ex-minister nu al naar huis te sturen.

18 uur geleden
Kabinet wil over twee weken beslissen over asielnoodrecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt maandag 21 oktober te beslissen of het een asielcrisis kan uitroepen en zo de asielwet buiten werking kan stellen. Eerder zei premier Dick Schoof dat uiterlijk vrijdag 25 oktober te willen doen, maar dan zijn de Tweede en Eerste Kamer al met herfstvakantie.

18 uur geleden
PVV boos over verwijt van dictatoriale trekken

DEN HAAG (ANP) - De PVV in de Eerste Kamer reageert woedend op beschuldigingen dat haar pleidooi voor het asielnoodrecht riekt naar dictatuur. Dat verwijt van D66-senator Paul van Meenen is "smerig, buitengewoon vals en polariserend", protesteert PVV'er Alexander van Hattem.

22 uur geleden