Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kort geding van Viruswaanzin tegen coronaregels

Kort geding van Viruswaanzin tegen coronaregels

DEN HAAG (ANP) - Bij de rechtbank in Den Haag dient donderdagochtend het kort geding van de groep Viruswaanzin tegen de coronamaatregelen van de overheid. In het kort geding eist de groep het einde van de 1,5 metersamenleving en het per direct stopzetten van andere vrijheidsbeperkende maatregelen.

Viruswaanzin keert zich tegen het huidige coronabeleid van de overheid. "Ouderen vereenzamen, duizenden ondernemers gaan failliet, mensen vervreemden van elkaar en de economie gaat kapot", stelt de groep. "Het allerbelangrijkste op dit moment is dit huidige beleid zo snel mogelijk te beëindigen." Virus Waanzin zet vraagtekens bij de wetenschappelijke basis van de coronaregels, keert zich tegen de coranaspoedwet en wil "samen terug naar normaal".

De voorzieningenrechter die het kort geding zou leiden heeft overigens verkoudheidsklachten en besloot in quarantaine te gaan, geheel volgens het protocol. De rechter wordt vervangen. Viruswaanzin spreekt van een ongelukkige timing.

Op de website van Viruswaanzin staat een oproep aan aanhangers om donderdag naar de rechtbank te komen als steunbetuiging, maar zonder borden of spandoeken omdat het geen demonstratie mag worden.

Vorige week verbood de gemeente Den Haag een demonstratie van Viruswaanzin tegen de 1,5 metersamenleving en stelde de rechter de gemeente Den Haag in het gelijk. Ondanks het verbod kwamen er zondag toch demonstranten naar het Malieveld. De ME greep in toen een groep betogers, volgens de politie voetbalsupporters, bij Den Haag CS de confrontatie zocht met de politie. De politie hield ongeveer vierhonderd betogers aan.

Meer uit Binnenland

Tweede Kamer vergadert voor het laatst in oude samenstelling

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt voor het laatst in de oude samenstelling bijeen. Na de laatste plichtplegingen nemen de Kamerleden afscheid. Ruim de helft keert niet terug in de nieuwe Kamer, die woensdag wordt geïnstalleerd.

17 minuten geleden
Gebruik huishoudelijke hulp via Wmo flink gestegen

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.

4 uur geleden
Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

8 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

10 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

10 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

11 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

11 uur geleden