Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kort geding tegen topman KPN om straling 5G-netwerk

Kort geding tegen topman KPN om straling 5G-netwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO) wil van KPN-topman Joost Farwerck horen dat het 5G-netwerk van het telecombedrijf geen gevaar vormt en volledig veilig is. Volgens de organisatie, die hierover een kort geding heeft aangespannen, maken burgers zich zorgen om gezondheidsrisico's door straling van de nieuwe 5G-netwerken van telecombedrijven.

Van Farwerck wil de bond weten of hij "zijn hand in het vuur kan steken voor een van de ingrijpendste technologische ontwikkelingen waar we aan onderworpen worden, zelfs als we dat niet willen". De organisatie stelt ruim 9000 mensen te vertegenwoordigen en betoogde maandag in de rechtbank Rotterdam dat de topman verantwoordelijk is voor de veiligheid van het supersnelle mobiele netwerk.

KPN vindt echter dat er geen grond is voor het kort geding. "KPN houdt zich aan de spelregels van de markt, voor actie tegen Farwerck is geen grond. Dan moet de bond zich richten tot de overheid", liet de advocaat van het bedrijf weten. "KPN is bekend met de maatschappelijke discussie en neemt de zorgen van critici serieus."

Protest tegen 5G

Er bestaat al langere tijd protest tegen de invoering van 5G in Nederland. Dat leidde al tot het in brand steken van enkele zendmasten. In september concludeerde de Gezondheidsraad na onderzoek dat de overheid en de telecomproviders kunnen doorgaan met de invoering van 5G, maar wel in de gaten moeten houden wat de gevolgen voor de gezondheid van mensen is. Het is niet aangetoond dat de straling van het netwerk schadelijk is, maar het is ook niet helemaal uit te sluiten, concludeerde de raad.

In mei dit jaar verloor de stichting Stop5GNL een kort geding tegen de Staat tegen de uitrol van 5G. Toen besloot de voorzieningenrechter dat een negatief verband tussen gezondheidsklachten en elektromagnetische golven nauwelijks te bewijzen was. De stichting ging tegen de uitspraak in beroep. Dat proces loopt nog.

De uitspraak in het kort geding tegen Farwerck volgt 30 november. De NBO heeft ook een kort geding aangespannen tegen de topmannen van T-Mobile en VodafoneZiggo. Die zaken dienen respectievelijk maandag 7 december in de rechtbank van Den Haag en donderdag 10 december in de rechtbank van Lelystad.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Autoconcern Nissan rekent op jaarwinst ondanks chipproblemen

YOKOHAMA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Japanse autoconcern Nissan Motor denkt dit lopende boekjaar een winst te kunnen boeken, ondanks de productieverstoringen door het wereldwijde chiptekort in de autosector. Volgens Nissan verliep het afgelopen kwartaal erg sterk dankzij de toegenomen vraag naar auto's door het economisch herstel van de coronacrisis.

6 uur geleden
Meer geld beschikbaar voor wegens corona afgelaste evenementen

DEN HAAG (ANP) - De aangekondigde verruiming van de compensatieregeling voor evenementen die vanwege corona moeten worden afgelast, zal tientallen miljoenen euro's meer kosten dan was gepland. Vooralsnog worden de kosten geraamd op 120 miljoen euro, 40 miljoen meer dan voor de verlenging van het verbod op evenementen, schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en onderwijsminister Ingrid van Engelshoven woensdag in een brief aan de Kamer.

6 uur geleden
Tankopslagbedrijf Vopak onderuit op afwachtende beurs

AMSTERDAM (ANP) - Tankopslagbedrijf Vopak ging woensdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs na tegenvallende resultaten. Ook chiptoeleverancier ASMI werd lager gezet ondanks een positief kwartaalbericht. De Europese beurzen wonnen overwegend terrein. De stemming werd gesteund door de aanhoudend sterke resultaten van de Amerikaanse techreuzen Apple, Google en Microsoft en een aantal grote Europese bedrijven. Beleggers keken daarnaast uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

6 uur geleden
Aandeelhouders moederbedrijf Volkswagen eisen schadevergoeding

STUTTGART (ANP/DPA) - Een groep aandeelhouders van het moederbedrijf van Volkswagen, Porsche SE, eist een schadevergoeding van 8 miljoen euro. Ze vinden dat ze jarenlang te veel hebben betaald voor hun aandelen omdat ze geen weet hadden van het dieselschandaal bij Volkswagen. De claimzaak is woensdag begonnen in het Duitse Stuttgart.

6 uur geleden
Snel groeiend Wehkamp neemt kinderwebwinkel kleertjes.com over

ZWOLLE (ANP) - Webwinkel Wehkamp neemt kleertjes.com over, een van de grotere webwinkels voor kinderkleding in Nederland. Wehkamp is door de toegenomen populariteit van online winkelen het afgelopen jaar al hard gegroeid, maar blijft kijken naar verdere groeimogelijkheden. Topman Graham Harris sluit andere overnames en samenwerkingen in de toekomst dan ook niet uit.

8 uur geleden
5,5 miljoen subsidie voor proef voor duurzamer plastic in Limburg

GELEEN (ANP) - Het Fins-Nederlandse chemiebedrijf Coolbrook krijgt een subsidie van ruim 5,5 miljoen euro van de Nederlandse overheid. Het geld is bedoeld om een nieuwe, duurzame techniek voor de productie van grondstoffen voor plastic verder te ontwikkelen. Door gebruik te maken van hernieuwbare energie zou de innovatie van Coolbrook de CO2-uitstoot van het tot dusver vervuilende proces tot nul kunnen verminderen en het energieverbruik met 30 procent.

8 uur geleden
Kifid: bank mag voorwaarden overgenomen hypotheek niet aanpassen

DEN HAAG (ANP) - Een bank mag de voorwaarden van een hypotheek die het door een overname in handen heeft gekregen, niet eenzijdig veranderen. Dat heeft klachteninstituut Kifid bepaald in een zaak van twee consumenten tegen NN (Nationale Nederlanden). Die hadden hun hypotheek afgesloten bij Delta Lloyd, maar die verzekeraar verkocht zijn hypothekenportefeuille aan NN.

8 uur geleden