Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kort geding fitness-stichting tegen Nederlandse staat

Kort geding fitness-stichting tegen Nederlandse staat

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Fitness Is Medicijn spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. De stichting wil dat de sportscholen volledig open mogen. "We eisen volledige heropening omdat de situatie nu disproportioneel is, zeker gezien de aanstaande versoepelingen", laat juridisch adviseur Karim Aachboun weten. Op de basiscoronaregels na, wil de stichting geen verdere voorwaarden voor de sportscholen.

Volgens Aachboun is het jongste kabinetsbesluit om de sportscholen onder voorwaarden te openen genomen op basis van een medisch advies van het Outbreak Management Team. Dat mag door de rechter getoetst worden op basis van een volledige belangenafweging, zegt hij. In Nederland zijn de sportscholen sinds woensdag 19 mei weer onder voorwaarden open. Bij binnensportlocaties mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn en moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Buiten geldt ook het maximumaantal van 30 mensen voor sporten in groepen. De stichting wil van deze coronaregels af.

Daarnaast is Aachboun van mening dat de reisbewegingen, die volgens het kabinet een belangrijk argument zijn om de sportscholen voor een flink deel gesloten te houden, met heropening juist beter gemonitord kunnen worden. "Als je naar de sportschool gaat, moet je met een pasje binnenkomen. Buiten sporten wordt juist niet geregistreerd. Daarnaast zullen de reisbewegingen niet toenemen, omdat de meeste mensen sporten in de buurt van waar ze wonen."

België

Fitness.be, de beroepsvereniging voor de Belgische fitness- en wellnessindustrie, steunt de eis en spant met hulp van de stichting ook een soortgelijk kort geding aan tegen de Belgische staat. Deze zaak dient woensdag 26 mei bij de rechtbank in Brussel. De zaak tegen de Nederlandse staat wordt donderdag 27 mei behandeld bij de rechtbank in Den Haag. Er wordt geen financiële vergoeding geëist, benadrukt Aachboun. "Dit omdat iedere branche schade heeft geleden, dit is een rekening die we met zijn allen moeten betalen."

In België mogen fitnessclubs vanaf 9 juni 2021 onder voorwaarden weer gedeeltelijk open. Volgens Fitness.be moeten sportscholen gezien worden als onderdeel van de oplossing om het coronavirus in te dammen, omdat "het Belgische volk daardoor een beter afweersysteem kan opbouwen". De Nederlandse branchevereniging voor sportscholen, NLActief, deed eerder een soortgelijke oproep dat sportscholen als 'essentieel' bestempeld zouden moeten worden, omdat ze mensen fit en vitaal kunnen houden in coronatijd.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

55 minuten geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

1 uur geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

1 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

2 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

2 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

4 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

5 uur geleden