Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kort geding eigenaar Fremantle Highway en ILT om transport China

Kort geding eigenaar Fremantle Highway en ILT om transport China

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van het door brand beschadigde transportschip Fremantle Highway heeft een kort geding aangespannen tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die eigenaar, het Nederlandse bedrijf Koole, wil het schip naar China transporteren voor reparatie en verkoop aan een Chinese werf. De ILT geeft geen toestemming omdat de toezichthouder het schip beschouwt als afval en het niet naar China getransporteerd mag worden aangezien China geen lid is van de OESO-landen.

Het geding speelt vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. De Fremantle ligt nu in de Botlek bij scheepswerf Damen. In juli vorig jaar brak brand uit aan boord van het 200 meter lange vaartuig toen het op zee ten noorden van Ameland lag. Er viel een dode en meerdere mensen raakten gewond. De Fremantle vervoerde ruim 3700 auto's, waaronder bijna vijfhonderd elektrische.

Het in Vijfhuizen gevestigde Koole heeft het schip in oktober voor het symbolische bedrag van 1 euro gekocht van de Japanse eigenaar, Luster Maritime. Het bedrijf heeft alle autowrakken van boord gehaald en naar de eindverwerker gebracht. Volgens Koole is het in 2013 gebouwde schip technisch in orde en is er al een overeenkomst getekend met een Chinese werf voor een verkoop van 11 miljoen euro.

Kapitaalvernietiging

De Fremantle zal met behulp van een speciaal transportschip naar China worden gebracht. Koole zegt dat het na aankomst binnen acht maanden gerepareerd kan worden. Het bedrijf heeft een deal met Luster Maritime. Koole krijgt de eerste 3 miljoen en de rest, dus 8 miljoen euro, wordt fiftyfifty verdeeld met de voormalige eigenaar. De transportkosten van 5 miljoen komen voor rekening van de Chinese koper en scheepswerf.

Financieel directeur Jurgen Treffers van Koole zegt dat er helemaal geen sprake van is dat de Fremantle afval is. Hij benadrukt dat deskundigen aan boord zijn geweest, waaronder van Damen, die hebben bevestigd dat het vaartuig in prima conditie is en gerepareerd kan worden.

'Niet mogelijk'

Treffers zegt dat een nieuw autotransportschip wel 160 miljoen euro kan kosten en dat er een tekort aan dit soort schepen is. Hij vindt dan ook dat het geen duurzame oplossing en kapitaalvernietiging zou zijn als het schip gesloopt zou worden. "Het is vooral van belang dat het schip in deze huidige conditie een tweede leven krijgt."

De ILT zegt gebonden te zijn aan internationale wet- en regelgeving. Volgens de inspectie had Koole "kunnen weten dat het transport naar China, in de huidige staat van het schip, niet mogelijk is".

Meer uit Financieel

'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

20 minuten geleden
Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

2 uur geleden
Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

2 uur geleden
Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

NEW DELHI (ANP/RTR) - Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen. Tesla eist een schadevergoeding en wil dat de rechter in New Delhi het bedrijf verplicht een andere naam te gebruiken.

3 uur geleden
Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

DEN HAAG (ANP) - VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen "voorbarig". "De oplossingen hadden er al kunnen liggen", schrijven de ondernemersorganisaties in een brief aan hun leden.

3 uur geleden
Vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

5 uur geleden
Uber-rivaal Bolt haalt geld op voor voorbereiding beursgang

TALLINN (ANP/BLOOMBERG) - Uber-rivaal Bolt heeft 220 miljoen euro krediet veiliggesteld. Het geld moet het Estse mobiliteitsbedrijf helpen zich voor te bereiden op een beursgang. "De financiering biedt ons extra flexibiliteit, terwijl we eraan werken om ons bedrijf klaar te maken voor een beursintroductie", zei topman en oprichter Markus Villig.

5 uur geleden