Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Korpschef: politie ook na coronacrisis onder druk

Korpschef: politie ook na coronacrisis onder druk

AMSTERDAM (ANP) - De capaciteit van de politie blijft ook na de coronacrisis onder druk staan. Hiervoor waarschuwde korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie in het tv-programma WNL Op Zondag.

De politie telde in de periode januari tot en met april ruim 1500 demonstraties. Medewerkers maakten ruim 212.000 overuren, het ziekteverzuim bleef desondanks laag. De politie heeft tijd nodig om te kunnen herstellen, zegt de korpschef. "Een heleboel collega's verlangen naar vrije tijd om te ademhalen, maar ook als we teruggaan naar normaal staat de politie onder druk", zegt Van Essen. Zondag zijn er opnieuw demonstraties en moet de politie in Amsterdam zich voorbereiden op het kampioenschap van Ajax.

Van Essen is blij met de dalende cijfers van de traditionele criminaliteit, zoals inbraken en woningovervallen. Daarentegen heeft de digitale criminaliteit een enorme vlucht genomen in de coronacrisis. "We moeten echt investeren in politie en de rechtsstaat. Dat is echt noodzakelijk", aldus Van Essen. "Vroeger kwam de crimineel via de achterdeur binnen met een koevoet, nu dringen criminelen digitaal binnen met een phishingmail."

Om het capaciteitsprobleem aan te pakken is minstens 600 miljoen euro extra nodig, stelt de korpschef. Er moeten vooral meer wijkagenten bij. "Ik weet niet of het gepast is mezelf uit te nodigen, maar ik zou best eens een kwartier bij de kabinetsformatie willen aanschuiven om uit te leggen waarom het goed is om in binnenlandse veiligheid en de rechtsstaat te investeren." Van Essen zegt dat de miljoenen nodig zijn "om tegemoet te komen aan de wensen van de Nederlandse samenleving".

De politie deelde 95.000 boetes uit voor overtreding van de avondklok. Uitspraken van Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, die afgelopen week zei dat de avondklok geen enkel effect heeft gehad, dragen volgens Van Essen niet bij aan het draagvlak. "Zorg als bestuur, als medici, voor een consistente en eenduidige boodschap. Dit soort uitspraken helpen de handhavers op straat niet. Politiemensen en boa's moeten het beleid kunnen uitleggen, zodat mensen het op straat snappen. Draagvlak creëer je niet met repressie, maar met goede uitleg."

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

1 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

4 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

8 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

8 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

9 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

17 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

17 uur geleden