Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Korpschef mag agenten niet benadelen die geen DNA afstaan

Korpschef mag agenten niet benadelen die geen DNA afstaan

UTRECHT (ANP) - Politiemensen die weigeren in verband met hun eigen werk hun DNA af te staan, mogen door hun korpschef niet worden beperkt in hun opsporingswerkzaamheden. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep donderdag geoordeeld in een zaak die twee agenten hadden aangespannen tegen de korpschef. Eerder had de rechtbank juist de korpschef gelijk gegeven. De politie is teleurgesteld over de uitspraak en bekijkt de gevolgen ervan en mogelijke oplossingen, zei een woordvoerder.

De afname van DNA bij politiemensen gebeurt op vrijwillige basis. Het moet voorkomen dat hun eventuele sporen op een plaats delict worden gezien als mogelijke dadersporen. Ze komen in een zogeheten DNA-eliminatiebank. De twee agenten mochten na hun weigering sinds 2018 geen forensisch onderzoek meer uitvoeren op plekken waar een ernstig misdrijf was gepleegd.

Volgens de politie is het van groot belang dat het DNA van forensische medewerkers bekend is, omdat slechts het kleinste spoor van een agent al kan leiden tot 'vervuiling' van het DNA dat is gevonden op de plek van het misdrijf. De afgelopen twee jaar is het zestig keer voorgekomen dat daar DNA werd gevonden dat afkomstig bleek van agenten, aldus de woordvoerder. In de rechtszaal kan een 'onbekend' DNA-spoor leiden tot verwarring over de schuld van de verdachte.

De Raad laat zich daar niet over uit maar beziet de wettelijke grondslag van DNA-afname. Als de leiding nadelige gevolgen verbindt aan een weigering, dan is er geen vrije keuze meer maar wordt ongeoorloofd inbreuk gemaakt op het recht van onaantastbaarheid van het lichaam, stelt de Raad. Zo'n inbreuk mag alleen als er een wettelijke basis voor is en die is er niet. Het vonnis van de Raad is een eindoordeel.

Meer uit Binnenland

COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

26 minuten geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

1 uur geleden
Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

2 uur geleden
Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

8 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

10 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

11 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

11 uur geleden