Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koreaanse centrale bank: geen crisis door Evergrande

Koreaanse centrale bank: geen crisis door Evergrande

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De problemen van de geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande zullen waarschijnlijk niet leiden tot een financiële crisis, zegt de Zuid-Koreaanse centrale bank. Volgens de bank komt dat doordat lokale banken weinig risico zullen lopen en omdat Chinese toezichthouders de markt controleren.

Evergrande is de op een na grootste projectontwikkelaar van China. Daarom wordt op de financiële markten gevreesd voor een mogelijk domino-effect als het bedrijf zou omvallen. Daarbij is de vergelijking met het Amerikaanse Lehman Brothers vaak gemaakt. Het einde van die zakenbank betekende het begin van de economische en financiële crisis, ruim tien jaar geleden. Evergrande heeft een schuld van omgerekend 260 miljard euro en meerdere deadlines gemist voor het betalen van schulden.

De Chinese overheid kan Evergrande te hulp schieten als dat nodig is en hulp bieden bij het laten doorgaan van bouwprojecten, aldus de Bank of Korea in een weekrapport. China profiteert daarnaast van het herstel van de wereldeconomie die door de coronacrisis geraakt is. Het land kan een mogelijke schok van een crisis compenseren, aldus de bank.

De problemen die door Evergrande zijn ontstaan kunnen de groei van de Chinese economie vertragen, maar die impact zal beperkt zijn, verwacht de Zuid-Koreaanse centrale bank. De Chinese centrale bank zei eerder al dat de problemen bij Evergrande beheersbaar zijn en dat de problemen op zichzelf staan. De bank wees daarbij onder meer op de vastgoedprijzen die stabiel zijn gebleven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

President Erdogan hoopt dat Turkse lira snel stabiliseert

SIIRT (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hoopt dat de Turkse lira en de inflatie snel stabiliseren. Dat zei hij op een bijeenkomst in de stad Siirt in het oosten van het land. De nationale munteenheid is de laatste tijd in een vrije val beland, waardoor het dagelijks leven voor Turken steeds duurder wordt. Er moet bijvoorbeeld meer worden betaald voor geïmporteerde energie.

15 minuten geleden
Winkeliers: druk in winkelstraat, maatregelen goed nageleefd

AMSTERDAM (ANP) - Het is druk in de winkelstraten met mensen die nog cadeautjes willen kopen voor Sinterklaas. De drukte is wel goed te handhaven en mensen houden zich aan de coronamaatregelen zoals afstand houden en mondkapjes dragen, aldus verschillende winkelketens.

2 uur geleden
Goldman Sachs verlaagt groeiprognose VS vanwege Omikron

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Zakenbank Goldman Sachs verlaagt de groeiverwachtingen voor de economie van de Verenigde Staten vanwege de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus. De economen stellen dat Omikron voor een vertraging van de groei zal zorgen.

4 uur geleden
Bankenautoriteit EBA wil terughoudendheid met hoog dividend

PARIJS (ANP/DPA/RTR) - De European Banking Authority (EBA) wil dat financiële instellingen in Europa terughoudend zijn met hoge dividenduitkeringen en omvangrijke aandeleninkoopprogramma's. De EBA waarschuwt kredietverstrekkers dat de economische vooruitzichten kunnen verslechteren, waardoor banken te maken kunnen krijgen met meer leningen die niet terugbetaald worden.

5 uur geleden
Bitcoin weer hard omlaag te midden van onrust op beurzen

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin en andere digitale munten ging zaterdag weer hard onderuit, te midden van de grote onrust op de financiële markten door de opmars van de Omikron-variant van het coronavirus. De bitcoin, 's werelds bekendste cryptomunt, kelderde met 17 procent tot circa 47.200 dollar.

6 uur geleden
Overheid VS klaagt Whole Foods aan om kledingvoorschriften

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Whole Foods, de Amerikaanse supermarktketen die in 2017 werd overgenomen door Amazon, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse federale agentschap dat de arbeidsrechten beschermt. De supermarktketen zou het werknemers in 2020 verboden hebben kleding te dragen waarop Black Lives Matter-boodschappen te zien waren. Werknemers in verschillende staten zouden zijn aangesproken op het dragen van zulke kleding. Ook zijn hier volgens het agentschap mensen om ontslagen.

12 uur geleden
Opmars Omikron raakt volgens IMF groeiprognoses wereldeconomie

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechteren nu de Omikron-variant van het coronavirus in steeds meer landen opduikt. Topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitte hier op een conferentie vrijdag haar zorgen over. Ze benadrukte dat nieuwe virusvarianten "zeer snel" het vertrouwen kunnen schaden, met mogelijke impact op de economie tot gevolg.

16 uur geleden