Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kopstukken FVD willen van jongerenvoorzitter Jansen af'

'Kopstukken FVD willen van jongerenvoorzitter Jansen af'

DEN HAAG (ANP) - Politieke kopstukken van Forum voor Democratie willen dat partijleider Thierry Baudet en het partijbestuur de omstreden jongerenbeweging JFVD ontbinden. Ook willen ze dat jongerenvoorzitter Freek Jansen zijn positie opgeeft en van de kandidatenlijst van de Tweede Kamer af gaat. Hij staat op nummer zeven. De FVD-prominenten hebben hierover in een brief een ultimatum gesteld aan Baudet en het partijbestuur, meldt NRC, die de brief in handen heeft. Een van de ondertekenaars is Theo Hiddema, nummer twee van de partij.

Jansen is een vertrouweling van Baudet. Maandagavond zou de partijtop een crisisberaad houden over de kwestie.

De jongerenclub is in opspraak geraakt vanwege antisemitische en homofobe uitingen van leden op sociale media. Dat gebeurde ook in mei al, waarna een aantal leden werd geschorst of geroyeerd.

Dit weekend liet het bestuur van de jongerenorganisatie weten tijdelijk terug te treden zodat een commissie onderzoek kan doen naar de uitingen. Baudet vond dat een prima idee, maar de andere prominente FVD'ers vinden dat bij lange na niet voldoende, lieten ze zondag al weten. Naast Hiddema hebben ook de andere kandidaten hoog op de lijst - Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans, Eva Vlaardingerbroek - zich achter het ultimatum geschaard.

Meer uit Politiek

JA21-leden vragen bestuur in brief om veranderingen

DEN HAAG (ANP) - Er moeten zaken veranderen bij JA21, vinden leden die een brief aan het partijbestuur hebben gestuurd. De voorstellen worden over dik twee weken op een ledenraad besproken. De partijleden, waaronder prominenten als Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, willen meer partijdemocratie en meer professionaliteit binnen JA21.

1 uur geleden
Arnhem wil Marcouch nog 6 jaar houden als burgemeester

ARNHEM (ANP) - Arnhem wil Ahmed Marcouch nog zes jaar houden als burgemeester. De gemeenteraad zal hem zo snel mogelijk aanbevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken voor een nieuwe ambtsperiode. De minister draagt hem voor bij de koning voor een herbenoeming. Dat heeft de vertrouwenscommissie van de raad woensdagavond laten weten.

1 uur geleden
Verkenner provincie Utrecht ziet toch mogelijkheden voor coalitie

UTRECHT (ANP) - De verkenner die in de provincie Utrecht een coalitie onderzoekt, ziet na nieuwe gesprekken met de partijen toch mogelijkheden voor de vorming van een coalitie. Dat werd na de eerste gespreksronde vorige week nog niet voor mogelijk gehouden, zo meldt verkenner Danny de Vries (burgemeester Oudewater) in de meest recente update over de verkenningsgesprekken.

2 uur geleden
Ook commissaris Flevoland benadrukt belang van eed Statenleden

LELYSTAD (ANP) - De nieuwe Statenleden van de provincie Flevoland zijn woensdagavond geïnstalleerd door vertrekkend commissaris van de Koning Leen Verbeek in het provinciehuis in Lelystad. Verbeek benadrukte voor het afnemen van de eed het belang van die eed en dat Statenleden "naar eer en geweten" handelen. Eerder op woensdag gingen andere commissarissen van de Koning met soortgelijke maar uitgebreidere oproepen hem voor.

2 uur geleden
Commissaris Brabant hoopt op minder verloop in Provinciale Staten

DEN BOSCH (ANP) - Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Ina Adema hoopt dat het aantal wisselingen in de komende periode van de Provinciale Staten minder groot zal zijn dan in de afgelopen periode. Na het beëdigen van de nieuwe Statenleden wees Adema erop dat tussentijds "maar liefst" 33 van de 55 Statenleden voortijdig zijn vertrokken.

4 uur geleden
Richard de Mos geïnstalleerd als waterschapsbestuurder

DELFT (ANP) - Richard de Mos is woensdagmiddag geïnstalleerd in het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Delfland. De van corruptie verdachte oud-wethouder van Den Haag is lijsttrekker voor BVNL.

5 uur geleden
Provincies willen voorlopig verder met plannen landelijk gebied

ARNHEM (ANP) - De provincies gaan voorlopig door met het werken aan het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). In dit plan moeten zij beschrijven hoe ze in de nabije toekomst willen omgaan met natuur, water, klimaat en - vooral - stikstofuitstoot. De eerste versies van de provinciale plannen moeten uiterlijk op 1 juli op tafel liggen bij minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. Of dat gaat lukken is voor veel provincies nog de vraag na de provinciale verkiezingen van 15 maart met de grote winst voor de BoerBurgerBeweging (BBB), verklaard tegenstander van het stikstofbeleid.

5 uur geleden