Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kopstuk rechtse Duitse oppositiepartij AfD verlaat partij

Kopstuk rechtse Duitse oppositiepartij AfD verlaat partij

BERLIJN (ANP) - Een van de voorzitters van de uiterst rechtse Duitse oppositiepartij AfD, Jörg Meuthen, is opgestapt. Hij was de topkandidaat van zijn partij bij de Europese verkiezingen van 2019. Volgens eigen zeggen probeerde hij de AfD naar het midden te bewegen. Hij spreekt nu over een "nederlaag" in de machtsstrijd met de extreemrechtse vleugel, die formeel is opgeheven.

De 60-jarige econoom zit sinds 2017 in het Europees Parlement en wil daar als onafhankelijk lid blijven zitten. Een commissie van dat parlement besloot donderdag met een grote meerderheid de parlementaire immuniteit (onschendbaarheid) van de AfD-baas op te heffen. Gaat ook het parlement akkoord, dan kan er een officieel onderzoek komen naar de rol van Meuthen in de zogenoemde AfD-donatieaffaire rond illegale giften tijdens verkiezingscampagnes.

Meuthen erkent dat hij in 2016 voor 90.000 euro steun kreeg van een Zwitsers reclamebureau, hoewel partijdonaties van meer dan 1000 euro uit niet-EU-landen in Duitsland verboden zijn. Maar volgens de politicus was het allemaal legaal. Het ging niet om een donatie, maar om diensten zoals het maken van flyers en posters, aldus Meuthen tegen Duitse media. En ook met de financiering van die diensten door donaties zou niets mis zijn geweest.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Grens VS blijft voor asielzoekers gesloten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Een federale rechter in Louisiana heeft vrijdag een besluit geblokkeerd van de Amerikaanse regering dat een einde moest maken aan het gesloten houden van de grens voor asielzoekers. Het Amerikaanse ministerie van Justitie laat weten in beroep te gaan tegen de gerechtelijke beslissing.

49 minuten geleden
Buitengewoon vroege hittegolf in Spanje: 41 graden

MADRID (ANP/DPA) - Delen van Spanje kampen met een buitengewoon vroege hittegolf. De thermometer in de stad Andujar in Andalusië gaf vrijdagmiddag 41 graden aan. Ook in andere zuidelijke steden waren er recordtemperaturen voor mei: Sevilla en Cordoba registreerden 39 graden. Op het vakantie-eiland Mallorca werd 35 graden bereikt.

6 uur geleden
Rusland: Azovstal-fabriek Marioepol volledig overgenomen

MOSKOU (ANP/RTR) - De laatste Oekraïense strijders van het Azov-regiment die zich in de staalfabriek in Marioepol hadden verschanst, hebben zich overgegeven. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA op basis van het Russische ministerie van Defensie.

6 uur geleden
België schrapt na weekend de mondkapjesplicht in ov

BRUSSEL (ANP) - De mondkapjesplicht in het Belgische openbaar vervoer wordt maandag geschrapt. Wel blijft het dragen van een mondkapje verplicht in ziekenhuizen, voor zowel het personeel als patiënt en bezoeker, heeft het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen besloten. Ook verzorgend personeel in verpleegtehuizen moet mond en neus blijven bedekken.

12 uur geleden
Regeringsploeg Macron compleet, vrouw als buitenlandminister

PARIJS (ANP) - De Franse ambassadrice in Londen, Catherine Colonna, wordt de nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken. Colonna werkte onder meer in Washington en Brussel en was ambassadrice in Italië. Ze volgt Jean-Yves Le Drian op. Het kantoor van president Emmanuel Macron maakte vrijdag de nieuwe regeringsploeg bekend na diens verkiezingsoverwinning in april.

13 uur geleden
Mensenrechtenchef VN gaat week naar China inclusief Xinjiang

GENÈVE (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, gaat maandag bijna een week naar China, inclusief de noordwestelijke regio Xinjiang. Daar wordt volgens een aantal westerse mogendheden volkerenmoord gepleegd op de oorspronkelijke bevolking, de aan Turken verwante Oeigoeren.

14 uur geleden
Rusland: meer militaire bases in westen wegens NAVO-dreiging

MOSKOU (ANP) - Rusland gaat nieuwe militaire bases inrichten in het westen als antwoord op de dreiging die de uitbreiding van de NAVO volgens Moskou betekent. De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zei dat er meer bases en eenheden gaan komen in de westelijke militaire zone van het uitgestrekte land.

14 uur geleden