Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kopstuk beruchte drugsbende opgepakt in Colombia

Kopstuk beruchte drugsbende opgepakt in Colombia

BOGOTA (ANP) - De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een beloning van drie miljard pesos (ruim 680.000 euro) op het hoofd van Dairo Antonio Usuga, ook bekend als Otoniel, gezet.

Ook de Verenigde Staten wilden hem graag ingerekend zien en loofden eerder een beloning van 5 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) uit voor informatie over zijn verblijfsplaats.

De Colombiaanse president Ivan Duque vergeleek de arrestatie van Otoniel met de val van Pablo Escobar, de leider van het Medellín-kartel die in 1993 werd doorgeschoten door de politie. "We zaten al zeven jaar achter hem aan", zei generaal Fernando Navarro, hoofd van het Colombiaanse leger.

Na een periode actief te zijn geweest als linkse guerrilla en later paramilitair werd de 50-jarige Otoniel de leider van Clan del Golfo. De bende, die bestaat uit 1200 gewapende leden van wie de meeste voormalige extreemrechtse paramilitairen, is aanwezig in tien van de 32 provincies van Colombia. Naast drugshandel zouden ze ook betrokken zijn bij illegale mijnbouw.

De Colombiaanse autoriteiten begonnen in 2016 een operatie tegen hem. Tientallen bendeleden werden gedood of gevangengenomen, de overheid pakte hem financieel aan en sindsdien is Otoniel op de vlucht, aldus de politie. De bendeleider kondigde in 2017 in een videoboodschap aan zichzelf aan te geven, maar zover kwam het nooit.

In maart dit jaar arresteerden de Colombiaanse politie en de Amerikaanse drugsopsporingsdienst DEA zijn zus, Johana Usuga. Zij werd uitgeleverd aan de VS om daar terecht te staan voor drugshandel en het witwassen van geld.

Meer uit Buitenland

Polen doet invallen bij Russisch spionnennetwerk

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse veiligheidsdiensten hebben een reeks invallen gedaan bij een Russisch spionnennetwerk. Voor deze actie werkten de Polen samen met Tsjechië, waar woensdag een pro-Russisch propagandanetwerk werd opgerold.

5 minuten geleden
Meer dan 1500 doden door bendegeweld Haïti 

GENÈVE (ANP/RTR) - Bendegeweld heeft dit jaar in Haïti al meer dan 1500 mensen het leven gekost, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. Het roept op tot onmiddellijke actie tegen de situatie die steeds verder uit de hand loopt.

18 minuten geleden
Belgische cipiers gaan staken uit onvrede over overbevolking

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Belgische gevangenbewaarders gaan uit onvrede over de overvolle gevangenissen opnieuw staken. Ditmaal tot nader order, hebben de vakbonden aangekondigd na stukgelopen overleg met de regering.

25 minuten geleden
Duits OM onderzoekt chauffeur Flixbus na ongeval bij Leipzig

LEIZPIG (ANP/DPA) - Het Duitse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar de chauffeur van de bus die woensdag van de weg raakte in de buurt van Leipzig. De 62-jarige man wordt beschuldigd van onopzettelijke doodslag en lichamelijk letsel door nalatigheid.

28 minuten geleden
Letse buitenlandminister treedt af om schandaal met privévluchten

RIGA (ANP/RTR) - De Letse buitenlandminister Krisjanis Karins treedt af, melden Letse media. Hij wordt al maanden geplaagd door een schandaal rond het gebruik van privévluchten in zijn tijd als premier en vorige week kondigde het Openbaar Ministerie aan dat het een onderzoek opent naar mogelijke "verspilling van belastinggeld".

1 uur geleden
Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo. Moskou wil de banden met Afrikaanse landen aanhalen en profileert Rusland als vriendelijk land zonder koloniaal verleden in Afrika.

1 uur geleden
Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

3 uur geleden