Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koperprijs stijgt voor het eerst in twee jaar naar 10.000 dollar

Koperprijs stijgt voor het eerst in twee jaar naar 10.000 dollar

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De koperprijs is vrijdag voor het eerst in twee jaar gestegen naar meer dan 10.000 dollar per ton. De prijs wordt vooral gestuwd door de verwachting dat de vraag naar het metaal sterk zal groeien door de energietransitie, terwijl het aanbod beperkt is. Koper wordt veel gebruikt in infrastructuur voor elektrisch rijden waaronder laadpunten, en ook voor windmolens en zonnepanelen.

Op de Londense metaalmarkt tikte koper een niveau van ongeveer 10.030 dollar per ton aan, waarna de prijs werd weer wat terugzakte. In maart 2022 steeg de prijs nog naar een recordniveau van circa 10.900 dollar door schrik over de Russische invasie van Oekraïne.

Koper wordt in veel verschillende sectoren gebruikt, zoals de bouw, auto-industrie en telecomsector. Daarom wordt koper ook wel gezien als een soort barometer voor de economie.

Koperdiefstal

Door de stijgende prijs wordt koper ook weer aantrekkelijker voor dieven, die bijvoorbeeld hun slag slaan op het spoor, op bouwterreinen en bij zonneparken en hoogspanningsmasten.

Eerder dit jaar zorgde koperdiefstal in een transformatorhuis nog voor een spanningspiek in het Groningse dorp Oude Pekela. Door die stroompiek brandden huishoudelijke apparaten bij ongeveer 250 woningen door. De schade bedroeg ruim 160.000 euro.

Meer uit Financieel

Hof verwijst conflict moeder Gamma en Karwei terug naar arbitrage

ARNHEM (ANP) - Intergamma, het concern achter bouwmarkten Gamma en Karwei, heeft een overwinning behaald in een conflict met zijn grootste franchisenemer BG Retail. Dit bedrijf kreeg eerder in arbitrageprocedures gelijk dat Intergamma bepaalde bonussen volledig moest doorbetalen. Maar volgens het gerechtshof in Arnhem moet de arbitrage opnieuw naar de zaak kijken, omdat Intergamma oude e-mails heeft ontdekt.

1 uur geleden
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

AMSTERDAM (ANP) - De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande vacatures met 14 procent gedaald.

1 uur geleden
GroenLinks-PvdA: vergroening industrie vraagt afstemming in EU

DEN HAAG (ANP) - Verduurzaming van de industrie moet geen zaak zijn waar nationale overheden alleen over beslissen, maar een gemeenschappelijk Europees project. Dat schrijft Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, in een actieplan voor wat hij "een echt Europese groene industriepolitiek" noemt.

1 uur geleden
Verduurzamen van kantoorgebouwen gaat miljarden kosten

UTRECHT (ANP) - Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

1 uur geleden
Honderden Spaanse bedrijven dienen klacht tegen Microsoft in

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Zevenhonderd Spaanse bedrijven dienen een klacht tegen Microsoft in bij de Spaanse mededingingswaakhond omdat het technologieconcern te veel macht zou hebben in de markt voor clouddiensten. Doordat veel bedrijven afhankelijk zijn van de software van Microsoft, zou het bedrijf oneerlijke voorwaarden stellen en te hoge prijzen vragen aan Spaanse start-ups omdat ze niet snel een alternatieve aanbieder kunnen vinden.

2 uur geleden
CNV mogelijk naar rechter na uitzondering Picnic op supermarkt-cao

DEN HAAG (ANP) - Vakbond CNV overweegt juridische stappen als minister Karien van Gennip van Sociale Zaken het besluit niet intrekt om voor onlinesupermarkt Picnic en flitsbezorgers een uitzondering te maken op de supermarkt-cao. Dat zegt vakbondsbestuurder Jacqueline Twerda na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

2 uur geleden
Nintendo komt met opvolger Switch

KYOTO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo komt binnenkort met een opvolger van de Switch. Het is voor het eerst in negen jaar dat Nintendo met een nieuwe spelcomputer komt.

3 uur geleden