Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koperprijs omhoog door mogelijke stakingen

Koperprijs omhoog door mogelijke stakingen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is verder gestegen nu beleggers zich zorgen maken om mogelijke stakingen bij Chileense kopermijnen, ook bij de grootste kopermijn ter wereld. De werknemers zijn het niet eens met een loonvoorstel van mijnbouwbedrijf BHP Group en dreigen met acties.

In een laatste poging om een staking te voorkomen gaat BHP Group komende week, samen met vertegenwoordigers van de Chileense overheid, praten met werknemers van Escondida. Dat is de grootste kopermijn ter wereld. De partijen zijn al enkele maanden in gesprek over een hoger loon. Twee andere kleinere kopermijnen, de Andina-mijn die in handen is van Codelco en de Caserones-mijn van JX Nippon Mining & Metals, hebben soortgelijke problemen nu werknemers om meer loon vragen vanwege koperprijs die op recordhoogte staat.

Beleggers hielden de ontwikkeling van de koperprijs al scherp in de gaten, vanwege een terugval in de industriële productie in China door de coronacrisis. China neemt veel koper af. Volgens een graadmeter voor grondstoffen bereikte de Chinese productie het laagste niveau sinds april 2020. Daarnaast voert de Chinese overheid de druk op het aanpakken van hoge grondstofprijzen op en dreigt een mogelijke aanscherping van wereldwijd monetair beleid.

Sommige analisten verwachten dat de terugval van de productie groter wordt naarmate het jaar vordert, anderen denken dat als de vraag vanuit China en de Verenigde Staten tegelijk aantrekt de prijzen nog verder zullen stijgen.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

1 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

4 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

9 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

10 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

10 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

11 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

11 uur geleden