Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koortsachtig overleg op Schiphol over beheersbaar maken drukte

Koortsachtig overleg op Schiphol over beheersbaar maken drukte

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol wordt momenteel koortsachtig overleg gevoerd. Enerzijds wordt gesproken met de vakbonden over het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor personeel, het aantrekken van nieuwe mensen en het verlagen van de werkdruk. Anderzijds zijn er doorlopend gesprekken met de luchtvaartmaatschappijen over hoe het verminderen of verplaatsen van vluchten vorm kan krijgen om daarmee chaos in de zomervakantie te voorkomen.

Vakbond FNV legde Schiphol eerder een deadline op van 1 juni. Als er voor woensdag geen akkoord is volgen er acties. Op maandag werd ook al overlegd, maar toen kwam het nog niet tot een akkoord. Volgens FNV wordt dinsdag verder gesproken.

Schiphol maakte vorige week een actieplan bekend om de zomer goed door te komen. Zo wil Schiphol meer beveiligers werven, de arbeidsvoorwaarden voor werknemers aantrekkelijker maken en de doorstroming van reizigers in de terminal verbeteren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om coaches die mensen sneller door de beveiliging helpen en om verbeterde informatievoorziening.

Vermindering en verplaatsing

Ook probeert de luchthaven afspraken te maken met luchtvaartmaatschappijen over vermindering en verplaatsing van vluchten. Logischerwijs wordt aan de grootste gebruikers zoals KLM, easyJet en Transavia gevraagd om minder te vliegen. Andere maatschappijen die veel gebruik maken van Schiphol zijn onder andere TUI fly, Delta Air Lines, Air France, Turkish Airlines en Vueling. De vliegmaatschappijen zelf noemden het schrappen van vluchten eerder een "uiterst middel" om drukte tegen te gaan. De maatschappijen hadden eerder al te kennen gegeven dat er creatieve oplossingen mogelijk zijn, zoals het beperken van handbagage, inzet van meer beveiligers en het verplaatsen en het beter spreiden van vluchten.

Regionale luchthavens zoals die bij Groningen en Rotterdam gaven eerder aan een deel van de vluchten van Schiphol over te kunnen nemen. Rotterdam The Hague Airport heeft al van enkele luchtvaartmaatschappijen een officieel verzoek binnen voor het verplaatsen van hun vluchten van Schiphol naar de regionale luchthaven.

Ondertussen is Schiphol actief op zoek naar nieuwe medewerkers. Op 11 juni is er een banenmarkt op de luchthaven. Vooruitlopend daarop wordt een landelijke wervingscampagne gelanceerd voor diverse beroepen op de luchthaven. Behalve beveiligers worden er ook schoonmakers en afhandelaars van bagage en vracht gezocht. Details over die campagne gaf Schiphol nog niet.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

6 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

7 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

7 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

8 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

10 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

11 uur geleden