Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koopmans: verdere toename omikron hangt af van maatregelen

Koopmans: verdere toename omikron hangt af van maatregelen

ROTTERDAM (ANP) - Dat het aantal positieve coronatests naar een recordhoogte is gestegen, was verwacht nu de nieuwe omikronvariant het meest voorkomt. Maar hoe ver het aantal gevallen nog kan toenemen, is de grote vraag. Dat hangt onder meer af van de maatregelen die het kabinet neemt, zegt Marion Koopmans, viroloog aan het Erasmus Medisch Centrum en lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert.

Of de maatregelen moeten worden aangescherpt, of dat de bestaande maatregelen langer van kracht moeten blijven, daarover laat Koopmans zich niet uit. "We zien dat omikron zich ondanks de maatregelen verspreidt, dus het aantal gevallen gaat sowieso toenemen. De maatregelen, dat is een vraag waar advies van het OMT over moet komen, daar kan ik nu niet op vooruitlopen."

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 24.950 meldingen van positieve tests. Dat is een record.

Verspreiding

De omikronvariant verspreidt zich sneller dan eerdere versies van het virus. Mensen lijken van omikron weliswaar minder ziek te worden dan van andere varianten, maar als het aantal besmettingen fors stijgt, kan dat netto uiteindelijk wel leiden tot meer ziekenhuisopnames. Koopmans: "De modellen van het RIVM voorspellen dat de ziekenhuizen eind januari of begin februari een piek in hun bezetting bereiken. Wanneer die piek precies valt, is lastig te voorspellen. Daarom kijken we naar landen die iets voorlopen op ons, zoals Engeland. Daar zie je een forse stijging van de ziekenhuiscijfers. Daarom is ook in Nederland geadviseerd om strengere maatregelen te nemen."

Volgens Koopmans kunnen de boostervaccinaties helpen om de verspreiding zo veel mogelijk tegen te gaan. Ongeveer een op de drie volwassenen heeft tot nu toe zo'n oppepprik gekregen. "Als iedereen zo'n vaccinatie heeft gehad, wordt de hoeveel antistoffen in korte tijd zo hoog dat je mag aannemen dat dit de verspreiding echt gaat remmen."

Sommige landen kampen door omikron met zulke hoge besmettingscijfers dat bedrijven in de knel komen. Te veel werknemers zitten tegelijk in quarantaine. Of en wanneer Nederland dit punt bereikt, is volgens Koopmans niet te voorspellen.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

3 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

4 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

4 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

4 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

4 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

4 dagen geleden