Koopmans: verdere toename omikron hangt af van maatregelen
ROTTERDAM (ANP) - Dat het aantal positieve coronatests naar een recordhoogte is gestegen, was verwacht nu de nieuwe omikronvariant het meest voorkomt. Maar hoe ver het aantal gevallen nog kan toenemen, is de grote vraag. Dat hangt onder meer af van de maatregelen die het kabinet neemt, zegt Marion Koopmans, viroloog aan het Erasmus Medisch Centrum en lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert.
Of de maatregelen moeten worden aangescherpt, of dat de bestaande maatregelen langer van kracht moeten blijven, daarover laat Koopmans zich niet uit. "We zien dat omikron zich ondanks de maatregelen verspreidt, dus het aantal gevallen gaat sowieso toenemen. De maatregelen, dat is een vraag waar advies van het OMT over moet komen, daar kan ik nu niet op vooruitlopen."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 24.950 meldingen van positieve tests. Dat is een record.
Verspreiding
De omikronvariant verspreidt zich sneller dan eerdere versies van het virus. Mensen lijken van omikron weliswaar minder ziek te worden dan van andere varianten, maar als het aantal besmettingen fors stijgt, kan dat netto uiteindelijk wel leiden tot meer ziekenhuisopnames. Koopmans: "De modellen van het RIVM voorspellen dat de ziekenhuizen eind januari of begin februari een piek in hun bezetting bereiken. Wanneer die piek precies valt, is lastig te voorspellen. Daarom kijken we naar landen die iets voorlopen op ons, zoals Engeland. Daar zie je een forse stijging van de ziekenhuiscijfers. Daarom is ook in Nederland geadviseerd om strengere maatregelen te nemen."
Volgens Koopmans kunnen de boostervaccinaties helpen om de verspreiding zo veel mogelijk tegen te gaan. Ongeveer een op de drie volwassenen heeft tot nu toe zo'n oppepprik gekregen. "Als iedereen zo'n vaccinatie heeft gehad, wordt de hoeveel antistoffen in korte tijd zo hoog dat je mag aannemen dat dit de verspreiding echt gaat remmen."
Sommige landen kampen door omikron met zulke hoge besmettingscijfers dat bedrijven in de knel komen. Te veel werknemers zitten tegelijk in quarantaine. Of en wanneer Nederland dit punt bereikt, is volgens Koopmans niet te voorspellen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen hete vloeistof te gieten in glazen uit de Pokal-serie van IKEA. De glazen kunnen uit elkaar spatten bij een plotseling groot temperatuurverschil. De winkelketen adviseerde eind juli zelf al om de glazen neer te zetten in plaats van ze in de hand te houden bij het inschenken van een hete drank, maar die waarschuwing gaat volgens de NVWA niet ver genoeg.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt er een maximale hoeveelheid kwartsstof waar mensen tijdens hun werk aan blootgesteld mogen worden. Dat moet het risico op longkanker, silicose, hart- en vaatziektes en andere gezondheidsklachten verminderen.
19 uur geledenUTRECHT (ANP) - De investeringen in vastgoed, IT en duurzaamheid blijven achter waar het de ouderenzorg betreft, zegt accountantsorganisatie BDO in haar jaarlijkse 'benchmark'. Dit is "ondanks de goede financiële resultaten in 2023". De investeringen waren afgelopen jaar met 4,2 procent niet heel veel meer dan de afschrijvingen (3,6 procent).
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de bevolking vanaf 12 jaar, namelijk 42 procent, heeft vorig jaar angst- of depressiegevoelens gehad in de maand voordat statistiekbureau CBS ze daarover bevraagde. "Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona", aldus het CBS. In 2021 en 2022 lag het aantal mensen met dergelijke klachten op 44 procent.
23 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van de onderdelen van het project is het ondersteunen van getroffen patiënten en verzorgers en het beoordelen van de sociale en economische gevolgen van langdurige covid.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) trekt 3 miljoen euro uit voor vaccinaties tegen mpox in Afrika. Het geld is nodig om bijvoorbeeld vaccins naar het rampgebied in Centraal-Afrika te brengen en inenters en voorlichters op te leiden, meldt de PVV-minister. En er is haast geboden: "het mpox-virus grijpt steeds sneller om zich heen in Afrika".
1 dag geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - De apotheken in Nederland vragen de overheid om extra geld, zodat ze in staat zijn de salarissen van hun medewerkers te verhogen. Die dreigen te staken, eerst regionaal en daarna landelijk. Twee organisaties van werkgevers, de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA), zeggen dat ze begrip hebben voor de acties en spreken van een noodsignaal.
1 dag geleden