Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koopmans: niet teveel inzoomen op Britse variant coronavirus

Koopmans: niet teveel inzoomen op Britse variant coronavirus

WUHAN (ANP) - In het onderzoek naar mutaties van het coronavirus is het van belang dat we ons niet blindstaren op de Britse variant, die sinds december vorig jaar steeds meer in Nederland rondwaart. Dat zegt viroloog Marion Koopmans vanuit het Chinese Wuhan, waar zij momenteel met een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verblijft om onderzoek te doen naar de herkomst van het coronavirus.

"Je moet oppassen dat je niet teveel inzoomt op deze specifieke variant. We moeten het hele plaatje in de gaten blijven houden", stelt Koopmans, namens het Rotterdamse Erasmus MC betrokken bij het in kaart brengen van alle mogelijke varianten van het virus. "Er zijn vele variaties van het virus en lang niet alle hebben gevaarlijke eigenschappen."

Op dit moment wordt in Nederland bij wijze van steekproef door het RIVM en Erasmus MC ongeveer een half procent van alle positieve coronatests onderzocht op de Britse variant. Daar komen de ruim 60.000 inwoners van de gemeente Lansingerland bovenop, die begin deze week na een uitbraak op een school zijn opgeroepen om zich te laten testen. Koopmans: "We zijn constant in overleg over de juiste verhouding van deze steekproef. Hoeveel aanvullende tests moet je verrichten voor een vertrouwde afspiegeling van de verspreiding? Het is niet te doen om iedereen aanvullend te testen."

Het opsporen van de Britse variant is een tijdrovend proces, dat in twee stappen gaat. "Eerst maken we met een extra PCR-combinatietest, die ook veel in Engeland wordt gebruikt, de kans op aanwezigheid van de Britse mutatie snel aannemelijk." Deze test spoort drie delen van het genetisch materiaal van het virus op. Een van die stukjes is het S-gen. Omdat door de Britse variant dit gedeelte van het gen drastisch is veranderd, werkt de test nog maar voor twee van de drie stukken. Koopmans: "Het is het principe van 'waar rook is, is vuur'. Alle testuitslagen waar deze tweede test op faalt, selecteren we daarna voor uitgebreid vervolgonderzoek. Na een aantal dagen kunnen we dan met zekerheid zeggen of het om de Britse variant gaat."

Voorlopig heeft het kabinet besloten nog geen extra maatregelen te nemen tegen de Britse mutatie, al benadrukte RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag in gesprek met de Tweede Kamer dat een aanscherping van de lockdown serieus in overweging moet worden genomen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

franal 1 week geleden
Zal wel een symbolisch bezoekje zijn, de Chinezen laten absoluut niet in hun kaarten kijken. Het is net zo symbolisch als het zogenaamde vaccin, dat werkt ook niet, maar het geeft de argeloze burger wat hoop (valse hoop) wel te verstaan. Als je het grote geheel bekijkt, begint het apocalyptische vormen aan te nemen. Maar hoe vertel je dat de burger.
mboucherie@zeelandnet.nl 1 week geleden
Leuk dat mevrouw Koopmans helemaal naar Wuhan gaat. Ik ben uiteraard benieuwd of het man-made is of het is ontstaan op die beruchte voedselmarkt... Laten we proberen nu slim om te gaan met de middelen die wij hebben. Ik heb zelf een idee dat ook vaak toegepast wordt bij de vogelgriep / varkenspest en MKZ uitbraken. (ruimen kan niet maar inenten wel !!) Rondom de uitbraakhaarden wordt een ring gecreëerd die verder opschuiven voorkomt. Zet de mensen in die brandhaarden ook verplicht vast met dit duidelijke doel ! Laten we in de 4 bekende engelse griep plaatsen met spoed actief gaan vacineren. Dit zijn de plaatsen waar het hard nodig is. Zo zullen er dan brandjes geblust kunnen worden door heel het land met als doel om zo min mogelijk te verspreiden. Ik constateer bij rioolzuiveringsmetingen extreme stijgingen die ook duidelijk een voorbode zijn van een nieuwe brandhaard. Dit is bijvoorbeeld in Kapelle en Yerseke het geval !!! Laten we hier dan ook op acteren. Veel succes RIVM ik hoop dat u dit leest. Een ideenbus voor de 17 miljoen corona experts is er helaas nog niet !!

Meer uit Binnenland

Grapperhaus aan supporters: ordehandhaving ligt bij politie

HILVERSUM (ANP) - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid waardeert het als bezorgde burgers zich uitspreken tegen de rellen en plunderingen die afgelopen dagen plaatsvonden. Maar de taak van ordehandhaving ligt altijd bij de politie en marechaussee, benadrukt hij in de talkshow Op1, naar aanleiding van de acties van voetbalsupporters die dinsdagavond een aantal steden introkken om winkels te beschermen.

45 minuten geleden
Crowdfunding voor Primera-winkel Den Bosch levert 73.000 euro op

DEN BOSCH (ANP) - Een crowdfunding-actie die website GeenStijl heeft opgezet voor de eigenaars van een gesloopte Primera-winkel in Den Bosch heeft tot nu toe 73.000 euro opgeleverd. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Jinek.

49 minuten geleden
'Ook gevaar voor registratie vaccinatie door lek bij GGD'

HILVERSUM (ANP) - Het lek in de IT-systemen bij de GGD, zorgt voor veiligheidsrisico’s bij de registratie van vaccins. Dat heeft het NPO Radio1-programma Dit is de Dag uitgezocht. Eerder bleek dat lek ook al voor problemen te zorgen. Twee GGD-medewerkers probeerden dankzij het datalek persoonsgegevens uit het systeem te verhandelen op internet.

52 minuten geleden
Supportersfront tegen relschoppers

TILBURG (ANP) - In toenemende mate vormen supporters van voetbalclubs een front tegen relschoppers. Ze staan niet toe dat de rellende jongeren de stad vernielen of winkels plunderen, laten ze via hun eigen kanalen weten. En voegen, zoals dinsdag in Den Bosch en Maastricht, de daad bij het woord.

2 uur geleden
Excuses politie voor 'fakenews-spandoek'

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft excuses gemaakt voor een spandoek met de tekst NOS = FAKENIEUWS dat in een politiebureau in Gouda hing. Volgens de politie ging het om een spandoek dat in beslag was genomen. "Dit had niet opgehangen mogen worden. Daarvoor bieden wij onze excuses aan. Dit is niet waar wij als politie voor staan", meldt de politie op Twitter.

2 uur geleden
In Rotterdam 33 mensen aangehouden voor milde overtredingen

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam zijn dinsdagavond zeker 33 mensen aangehouden voor diverse overtredingen van de coronamaatregelen. Een aantal van hen pleegde vernielingen, maar tot grote ongeregeldheden kwam het niet, zegt een woordvoerder van de politie.

3 uur geleden
Vele honderden mensen lopen gezamenlijk door Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Vele honderden mensen lopen dinsdagavond door Maastricht. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om supporters van voetbalclub MVV, de Angel Site.

3 uur geleden