Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koopmans: eerste resultaten vaccin apenpokken in september

Koopmans: eerste resultaten vaccin apenpokken in september

ROTTERDAM (ANP) - Op zijn vroegst in september kunnen onderzoekers iets zeggen over de werking van het vaccin dat wordt ingezet tegen apenpokken, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. In dat ziekenhuis worden honderd mensen gevolgd die onlangs een inenting tegen het apenpokkenvirus kregen.

Mensen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van apenpokken kunnen momenteel worden gevaccineerd met een pokkenvaccin. Dat is een doorontwikkelde variant van het middel dat tot 1974 werd gebruikt tegen de 'gewone' pokken, legt Koopmans uit. In de Rotterdamse studie wordt onder meer bekeken hoeveel antistoffen mensen aanmaken tegen apenpokken na een prik met het pokkenvaccin.

Het vaccin is tot dusver maar heel weinig ingezet in de Afrikaanse landen waar het apenpokkenvirus al langer rondgaat. Daarom is er weinig informatie over de werking ervan bij het voorkomen van apenpokken. En dat is zonde, zegt Koopmans. "Want er is weinig vaccin beschikbaar, dus je moet zorgen dat je er wel wat van leert. Weg is weg."

Effecten

In Nederland krijgen mensen momenteel twee prikken, met een maand tijd tussen de eerste en de tweede prik. De onderzoekers willen erachter komen of het uitmaakt voor de werking van het vaccin of mensen al een 'oud' pokkenvaccin kregen of niet. Ook wordt bekeken of de tweede prik na een maand echt zorgt voor nog meer reactie van het lichaam, aldus Koopmans.

Of het vaccin ook effectief is op de langere termijn en of het mensen dus blijvend kan beschermen tegen een infectie met de apenpokken valt nog lang niet te zeggen, stelt de viroloog. Daarvoor is een groter en langduriger onderzoek nodig.

In Nederland kunnen enkele tienduizenden mensen het vaccin tegen apenpokken krijgen. Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prik als zij hiv-positief zijn of als zij medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen. Mensen krijgen het pokkenvaccin Imvanex.

Meer uit Gezond

Aantal coronagevallen stijgt steeds sneller

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus loopt steeds sneller op. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 15.408 positieve tests. Dat is het hoogste aantal sinds 8 augustus, bijna twee maanden geleden.

12 uur geleden
Pfizer wil coronavaccin ook voor herhaalprikken jonge kinderen

NEW YORK/MAINZ (ANP) - Pfizer en BioNTech willen dat hun aangepaste coronavaccin ook goedgekeurd wordt om herhaalprikken te geven aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Ze hebben een aanvraag daarvoor ingediend bij de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

13 uur geleden
Opkomst apenpokkenvaccinatie valt tegen

DEN HAAG (ANP) - De opkomst voor de vaccinatiecampagne tegen apenpokken valt tegen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft aan de Tweede Kamer dat er zo'n 13.000 mensen gevaccineerd zijn, van wie 5000 mensen ook hun tweede prik hebben gekregen. "Het opkomstpercentage is lager dan vooraf, op basis van onderzoek, werd geschat", erkent de minister in de brief.

1 dag geleden
Aantal opnames van patiënten met coronavirus stijgt verder

ZEIST (ANP) - De stijging van het aantal patiënten met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen zet door. Het aantal nieuwe opnames lag de afgelopen 24 uur weer iets hoger dan in het etmaal daarvoor. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) kwamen op verpleegafdelingen 118 nieuwe patiënten binnen die het virus hebben opgelopen. Dat zijn er vijf meer dan dinsdag en het hoogste aantal sinds 2 augustus.

2 dagen geleden
VWS wil 15.000 euro geven aan zorgpersoneel met langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Zorgpersoneel dat in de eerste golf corona heeft gekregen bij de behandeling van Covid-patiënten en als gevolg daarvan langer dan twee jaar met langdurige Covid-klachten kampt, krijgt mogelijk eenmalig 15.000 euro van de overheid. Minister Conny Helder (VWS) heeft de Raad van State gevraagd om een oordeel te geven over de hoogte van deze voorgestelde tegemoetkoming. Vakbonden CNV en FNV noemen het voorstel "te laat en te weinig", zo laten ze weten in een reactie.

2 dagen geleden
Griepprik was vorig najaar meer in trek, opkomst ruim 58 procent

UTRECHT (ANP) - Meer mensen hebben vorig jaar een griepprik gehaald dan een jaar eerder. De opkomst steeg in het najaar van 2021 naar 58,3 procent van de mensen die voor de vaccinatie werden uitgenodigd, becijfert onderzoeksinstituut Nivel. Een jaar eerder ging 54 procent de prik halen.

2 dagen geleden
Ziekenhuisapotheken mogen medicijnen uitwisselen wegens schaarste

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuisapotheken mogen voorlopig bepaalde medicijnen uitwisselen wegens schaarste. De gezondheidsinspectie staat dat bij uitzondering tijdelijk toe. Het gaat om geneesmiddelen met sommige immunoglobulinen ofwel antistoffen. Deze zijn niet overal in de EU voldoende voorradig, als gevolg van productieproblemen.

2 dagen geleden