Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koopmans: eerste resultaten vaccin apenpokken in september

Koopmans: eerste resultaten vaccin apenpokken in september

ROTTERDAM (ANP) - Op zijn vroegst in september kunnen onderzoekers iets zeggen over de werking van het vaccin dat wordt ingezet tegen apenpokken, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. In dat ziekenhuis worden honderd mensen gevolgd die onlangs een inenting tegen het apenpokkenvirus kregen.

Mensen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van apenpokken kunnen momenteel worden gevaccineerd met een pokkenvaccin. Dat is een doorontwikkelde variant van het middel dat tot 1974 werd gebruikt tegen de 'gewone' pokken, legt Koopmans uit. In de Rotterdamse studie wordt onder meer bekeken hoeveel antistoffen mensen aanmaken tegen apenpokken na een prik met het pokkenvaccin.

Het vaccin is tot dusver maar heel weinig ingezet in de Afrikaanse landen waar het apenpokkenvirus al langer rondgaat. Daarom is er weinig informatie over de werking ervan bij het voorkomen van apenpokken. En dat is zonde, zegt Koopmans. "Want er is weinig vaccin beschikbaar, dus je moet zorgen dat je er wel wat van leert. Weg is weg."

Effecten

In Nederland krijgen mensen momenteel twee prikken, met een maand tijd tussen de eerste en de tweede prik. De onderzoekers willen erachter komen of het uitmaakt voor de werking van het vaccin of mensen al een 'oud' pokkenvaccin kregen of niet. Ook wordt bekeken of de tweede prik na een maand echt zorgt voor nog meer reactie van het lichaam, aldus Koopmans.

Of het vaccin ook effectief is op de langere termijn en of het mensen dus blijvend kan beschermen tegen een infectie met de apenpokken valt nog lang niet te zeggen, stelt de viroloog. Daarvoor is een groter en langduriger onderzoek nodig.

In Nederland kunnen enkele tienduizenden mensen het vaccin tegen apenpokken krijgen. Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prik als zij hiv-positief zijn of als zij medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen. Mensen krijgen het pokkenvaccin Imvanex.

Meer uit Gezond

WHO: wederopbouw van de zorg in Gaza kost 10 miljard dollar

GENĂˆVE (ANP/AFP) - De komende vijf tot zeven jaar is ten minste 10 miljard dollar (9,7 miljard euro) nodig om het zorgstelsel in Gaza weer op te bouwen. Alleen in de komende anderhalf jaar is al zo'n 3 miljard dollar nodig, zegt de vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties in Gaza, Rik Peeperkorn. "De behoeften zijn enorm."

6 uur geleden
Ministerie waarschuwt Nederlanders voor giftige alcohol Istanbul

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders voor vervuilde alcohol in Istanbul, waaraan deze week zeker dertig mensen zijn overleden. Tientallen mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Onder de slachtoffers zijn ook buitenlanders.

9 uur geleden
Cyberwaakhond: ddos-aanvallen vormen geen extra risico voor zorg

DEN HAAG (ANP) - De zorg hoeft voorlopig geen extra maatregelen te nemen na een recente reeks cyberaanvallen in Nederland. "De ontwikkelingen van deze week vormen geen extra risico voor de Nederlandse zorg", meldt de instantie Z-CERT, die de zorg helpt met cybersecurity, na enkele ddos-aanvallen in korte tijd.

10 uur geleden
Drie ambulances gehinderd door A12-blokkade van XR

DEN HAAG (ANP) - Drie ambulances "hebben hinder ondervonden" door de blokkade van klimaatactivisten op de A12 in Den Haag zaterdag. Dat meldde de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Haaglanden donderdag, na een reconstructie en intern onderzoek.

11 uur geleden
Ggz: vroege signalering essentieel in aanpak verward gedrag

UTRECHT (ANP) - Als kwetsbare mensen eerder in beeld komen bij instanties, dan kunnen ze sneller hulp krijgen. Brancheorganisatie de Nederlandse ggz ziet in zo'n snellere signalering een van de oplossingen om iets te doen aan het almaar stijgende aantal incidenten waarbij mensen betrokken zijn die zich "onbegrepen of verward" gedragen. "Op tijd signaleren dat het niet goed met iemand gaat, is essentieel."

19 uur geleden
Geen signalen van MKZ in Nederland, wel eerste vaccins besteld

DEN HAAG (ANP) - Er zijn op dit moment geen signalen dat mond-en-klauwzeer (MKZ) ook in Nederland voorkomt, schrijft landbouwminister Femke Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Wel heeft zij 100.000 doses vaccin besteld, voor het geval er gevaccineerd moet worden. Als de ziekte ergens uitbreekt, zal in een straal van twee kilometer rondom het besmette bedrijf worden gevaccineerd.

1 dag geleden
Tien zieke mensen melden zich bij AH na eten blauwe bessen

ZAANDAM (ANP) - Zeker tien mensen hebben zich bij Albert Heijn gemeld omdat ze ziek zijn geworden na het eten van blauwe bessen van de supermarktketen. Dinsdag waarschuwde Albert Heijn dat een partij kilozakken met ingevroren blauwe bessen van het huismerk besmet was met hepatitis A.

1 dag geleden