
Koopkrachtverlies vorig jaar vergelijkbaar met eerdere crises
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kenden vorig jaar een groot koopkrachtverlies dat vergelijkbaar was met de klap in de portemonnee tijdens de grote economische crises van de voorbije decennia. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de Nederlandse bevolking er in doorsnee 1,2 procent op achteruit.
De koopkrachtontwikkeling dook in het verleden alleen tijdens de zware recessie in de jaren tachtig en de crisis van 2009-2013 met meer dan een procent in de min, heeft het statistiekbureau becijferd. De laatste jaren liep de koopkracht telkens juist wat op. Dat was zelfs het geval tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021.
Dat de koopkracht vorig jaar zo sterk daalde kwam vooral doordat de energieprijzen in rap tempo opliepen na de Russische inval in Oekraïne. Daardoor liep de inflatie over de gehele linie ook hard op.
Huishoudens met een heel laag inkomen gingen er volgens het CBS wel op vooruit in koopkracht. Dit was te danken aan de energietoeslag die ze ontvingen om de sterk gestegen energierekening te kunnen betalen. Dit ging veelal om 1300 euro.
In de maanden november en december vorig jaar kregen vrijwel alle huishoudens in Nederland bovendien bovendien 190 euro korting op de energierekening. Zonder dergelijke compenserende maatregelen zou de koopkracht in Nederland volgens het CBS harder zijn gedaald.
Gepensioneerden gingen er in doorsnee bijvoorbeeld ruim 3 procent op achteruit in de portemonnee. Zonder alle energiemaatregelen zou het verlies 4,4 procent zijn geweest.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?74f71f7. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
11 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
17 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
1 dag geleden