
Koopkrachtverlies vorig jaar vergelijkbaar met eerdere crises
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kenden vorig jaar een groot koopkrachtverlies dat vergelijkbaar was met de klap in de portemonnee tijdens de grote economische crises van de voorbije decennia. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de Nederlandse bevolking er in doorsnee 1,2 procent op achteruit.
De koopkrachtontwikkeling dook in het verleden alleen tijdens de zware recessie in de jaren tachtig en de crisis van 2009-2013 met meer dan een procent in de min, heeft het statistiekbureau becijferd. De laatste jaren liep de koopkracht telkens juist wat op. Dat was zelfs het geval tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021.
Dat de koopkracht vorig jaar zo sterk daalde kwam vooral doordat de energieprijzen in rap tempo opliepen na de Russische inval in Oekraïne. Daardoor liep de inflatie over de gehele linie ook hard op.
Lage inkomens op vooruit
Huishoudens met een heel laag inkomen gingen er volgens het CBS wel op vooruit in koopkracht. Dit was te danken aan de energietoeslag die ze ontvingen om de sterk gestegen energierekening te kunnen betalen. Dit ging veelal om 1300 euro.
In de maanden november en december vorig jaar kregen vrijwel alle huishoudens in Nederland bovendien bovendien 190 euro korting op de energierekening. Zonder dergelijke compenserende maatregelen zou de koopkracht in Nederland volgens het CBS harder zijn gedaald.
Pensionado's
Gepensioneerden gingen er in doorsnee bijvoorbeeld ruim 3 procent op achteruit in de portemonnee. Zonder alle energiemaatregelen zou het verlies 4,4 procent zijn geweest.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - EU-lidstaten mogen maatregelen nemen om overproductie van wijn tegen te gaan, stelt de Europese Commissie vrijdag. Landen mogen bijvoorbeeld ongewenste en overtollige wijnstokken verwijderen of groen oogsten, specifiek bedoeld om overproductie tegen te gaan. Bij het laatste worden onrijpe druiven voor de oogst weggehaald.
29 minuten geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie investeert de komende jaren 1,3 miljard euro in kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging en digitale vaardigheden. De investeringen vallen onder het Digitale Europa-programma 2025-2027, maakte de Europese Commissie vrijdag bekend.
1 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De export van Duitse auto's naar de Verenigde Staten zal flink dalen als er daadwerkelijk importheffingen van 25 procent komen door de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens een rapport van accountantsbureau Deloitte kan die export dan met wel 29 procent krimpen. De invoertarieven moeten vanaf 3 april ingaan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger toezien op de naleving van de regels voor telemarketing. De toezichthouder geeft bedrijven tot 1 juli de tijd om hun processen op orde te brengen en te voldoen aan de wettelijke vereisten. Daarna wordt gecontroleerd of bedrijven zich aan de regels houden. Als dat niet het geval is zal de ACM optreden door boetes of lasten onder dwangsom op te leggen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Chinese fabrikanten van elektrische auto's wisten in februari niet te profiteren van de sterke opleving van de vraag naar elektrische voertuigen in Europa. Van de elektrische voertuigen die vorige maand in Europa werden geregistreerd werd slechts 6,9 procent gemaakt door Chinese bedrijven, meldt onderzoeksbureau Dataforce. Dat is ruim onder de 7,8 procent van januari en het laagste aandeel sinds februari 2023.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Critici van miljardair Elon Musk hebben zaterdag uitgeroepen tot wereldwijde actiedag tegen Tesla, de door hem geleide fabrikant van elektrische auto's. Wereldwijd zijn protesten aangekondigd bij vestigingen van het Amerikaanse bedrijf, waaronder locaties in Amsterdam, Tilburg en Den Haag. De organisatoren zijn boos over de ingrepen die Musk als adviseur van het Witte Huis doet bij tal van federale overheidsorganisaties in de Verenigde Staten.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartbrancheorganisatie Airlines for America (A4A) dreigt een rechtszaak aan te spannen tegen het kabinet over de krimpplannen voor luchthaven Schiphol om geluidshinder tegen te gaan. Dat staat in een brief die is verzonden aan minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) waar eerder al De Telegraaf over schreef. Bij A4A zijn maatschappijen aangesloten als Delta Air Lines, United Airlines, JetBlue, American Airlines en ook de vrachtvervoerders FedEx en UPS.
3 uur geleden