
Koopkracht in Luxemburg hoogste in EU, Nederland boven gemiddelde
LUXEMBURG (ANP) - De koopkracht in Luxemburg is relatief het hoogst in de hele Europese Unie. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat dat het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner bekeek. Daarmee kan beter worden vergeleken welke landen en regio's armer zijn dan andere binnen het landenblok. Nederland zit boven het gemiddelde van de Europese Unie en de iets rijkere eurozone.
In Luxemburg is de waarde van de economie per persoon ruim 2,5 keer zo hoog als gemiddeld in de EU. Dat komt volgens de statistici omdat veel mensen uit buurlanden België, Frankrijk en Duitsland in dat land werken. Hun lonen tellen dus mee voor de Luxemburgse economie.
Ierland volgt niet ver achter Luxemburg. In dat land zijn veel internationale bedrijven gevestigd en die brengen daar om belastingtechnische redenen ook vaak hun intellectueel eigendom onder. Dat is veel geld waard, waardoor de Ierse economie relatief groot is.
In Nederland is iedereen goed voor 1,3 keer de gemiddelde EU-waarde van de economie. Daarmee zitten we vlak achter Denemarken en net voor landen als Oostenrijk, België, Zweden en Duitsland. De gemiddelde Fransman vertegenwoordigt 1 procent meer economische waarde dan de gemiddelde EU-inwoner, Italië zit 4 procent onder het gemiddelde. Bulgaren zorgen gemiddeld voor 41 procent minder economische waarde dan het EU-gemiddelde en daarmee staat dat land onderaan. Ook Slowakije en Griekenland verkeren in de onderste regionen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders maakt inmiddels af en toe gebruik van AI. Het gebruik van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor het verbeteren van teksten of bewerken van foto's, is in een jaar tijd met 12 procent toegenomen. Dat meldt ING op basis van eigen onderzoek.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - De hoofdgraadmeters op de aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met gemengde uitslagen de handelsdag uitgegaan. De elektrische autofabrikant Tesla eindigde 5,3 procent lager na de opgelaaide ruzie tussen topman Elon Musk en de Amerikaanse president Donald Trump. Trump heeft gedreigd om te bezuinigen op overheidsgeld voor Musks bedrijven.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners. Dat zei hij tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.
8 uur geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Van alle caravans en kampeerauto's in ons land staan de meeste geregistreerd in de provincie Noord-Brabant.
9 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd hun vluchten van en naar Parijse luchthavens op donderdag met een kwart te verminderen. Dat is het gevolg van een aangekondigde staking door luchtverkeersleiders. De oproep geldt onder meer voor de drukke Parijse luchthaven Charles de Gaulle.
10 uur geleden