Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koopjesjagers slaan hun slag op beurzen, AEX flink hoger

Koopjesjagers slaan hun slag op beurzen, AEX flink hoger

AMSTERDAM (ANP) - Koopjesjagers sloegen woensdag hun slag op de Europese beurzen. Vooral de zwaar afgestrafte aandelen van banken en verzekeraars werden opgepikt. Ook de luchtvaartsector liet een stevig herstel zien na de recente rake klappen door de sterke stijging van de olieprijzen. Ook de chipbedrijven, die dinsdag nog in de uitverkoop gingen, veerden op.

De olieprijzen, die de afgelopen dagen sterk zijn gestegen, vielen zelfs iets terug. De Verenigde Staten hebben de import van olie, gas en kolen uit Rusland verboden, maar kochten sowieso al weinig van deze grondstoffen van het land. Het Verenigd Koninkrijk wil de aankoop van Russisch olie pas later dit jaar stoppen. De Europese Unie stelt geen verbod op Russische olie en gas in, maar wil wel de afname van gas uit het land flink verminderen. Door het uitblijven van een Europees verbod op Russisch gas ging de gasprijs flink omlaag.

Opmerkingen van een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat het omverwerpen van de Oekraïense regering volgens haar niet tot de Russische plannen behoort, zorgde eveneens voor enige opluchting. Ook zou Rusland tijdens een volgende gespreksronde met Oekraïne significante vooruitgang willen boeken.

ING

De AEX-index op Beursplein 5 steeg rond het middaguur 3,8 procent tot 681,78 punten. De MidKap klom 4,3 procent tot 968,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 5 procent aan.

ING behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 9 procent. De verzekeraars Aegon en NN Group wonnen tot 7 procent. Chipbedrijf Besi klom dik 7 procent na de koersval van bijna 9 procent een dag eerder. Olie- en gasconcern Shell (min 1,6 procent) was de enige daler.

Unilever

Unilever klom 1,1 procent. Het Britse concern voor voedings- en verzorgingsmiddelen stopt met de import uit en export naar Rusland, maar blijft Russen nog producten verkopen die binnen de landsgrenzen zijn gemaakt. Ook platenlabel Universal Music Group (plus 6,5 procent) schort alle activiteiten in Rusland op.

Heineken won 4,7 procent. De bierbrouwer stopt met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Heineken produceert in Rusland ook veel lokale biermerken en gaat nadenken over wat het met al zijn Russische activiteiten wil doen.

Basic-Fit

In de MidKap steeg Basic-Fit bijna 6 procent. De fitnessketen leed een miljoenenverlies in 2021 door de lockdowns vanwege het coronavirus, maar voorziet voor dit jaar een flinke omzetstijging. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM klom dik 6 procent.

Een vat Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 127,13 dollar en Amerikaanse olie daalde 1 procent in prijs tot 122,40 dollar per vat. De euro was 1,0980 dollar waard, tegenover 1,0884 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

10 minuten geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

56 minuten geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

1 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

1 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

2 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

2 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

2 uur geleden