Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koopjesjagers slaan hun slag op beurzen, AEX flink hoger

Koopjesjagers slaan hun slag op beurzen, AEX flink hoger

AMSTERDAM (ANP) - Koopjesjagers sloegen woensdag hun slag op de Europese beurzen. Vooral de zwaar afgestrafte aandelen van banken en verzekeraars werden opgepikt. Ook de luchtvaartsector liet een stevig herstel zien na de recente rake klappen door de sterke stijging van de olieprijzen. Ook de chipbedrijven, die dinsdag nog in de uitverkoop gingen, veerden op.

De olieprijzen, die de afgelopen dagen sterk zijn gestegen, vielen zelfs iets terug. De Verenigde Staten hebben de import van olie, gas en kolen uit Rusland verboden, maar kochten sowieso al weinig van deze grondstoffen van het land. Het Verenigd Koninkrijk wil de aankoop van Russisch olie pas later dit jaar stoppen. De Europese Unie stelt geen verbod op Russische olie en gas in, maar wil wel de afname van gas uit het land flink verminderen. Door het uitblijven van een Europees verbod op Russisch gas ging de gasprijs flink omlaag.

Opmerkingen van een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat het omverwerpen van de Oekraïense regering volgens haar niet tot de Russische plannen behoort, zorgde eveneens voor enige opluchting. Ook zou Rusland tijdens een volgende gespreksronde met Oekraïne significante vooruitgang willen boeken.

ING

De AEX-index op Beursplein 5 steeg rond het middaguur 3,8 procent tot 681,78 punten. De MidKap klom 4,3 procent tot 968,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 5 procent aan.

ING behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 9 procent. De verzekeraars Aegon en NN Group wonnen tot 7 procent. Chipbedrijf Besi klom dik 7 procent na de koersval van bijna 9 procent een dag eerder. Olie- en gasconcern Shell (min 1,6 procent) was de enige daler.

Unilever

Unilever klom 1,1 procent. Het Britse concern voor voedings- en verzorgingsmiddelen stopt met de import uit en export naar Rusland, maar blijft Russen nog producten verkopen die binnen de landsgrenzen zijn gemaakt. Ook platenlabel Universal Music Group (plus 6,5 procent) schort alle activiteiten in Rusland op.

Heineken won 4,7 procent. De bierbrouwer stopt met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Heineken produceert in Rusland ook veel lokale biermerken en gaat nadenken over wat het met al zijn Russische activiteiten wil doen.

Basic-Fit

In de MidKap steeg Basic-Fit bijna 6 procent. De fitnessketen leed een miljoenenverlies in 2021 door de lockdowns vanwege het coronavirus, maar voorziet voor dit jaar een flinke omzetstijging. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM klom dik 6 procent.

Een vat Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 127,13 dollar en Amerikaanse olie daalde 1 procent in prijs tot 122,40 dollar per vat. De euro was 1,0980 dollar waard, tegenover 1,0884 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

44 minuten geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

1 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

2 uur geleden
Ahold-Delhaize lager op Damrak na gestegen inflatie Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold-Delhaize eindigde donderdag bij de grote verliezers in de Amsterdamse AEX-index. In Nederland steeg de inflatie in mei opnieuw, wat slecht nieuws kan zijn voor de verkopen van supermarkten. Maar ook in andere Europese landen werd voedsel nog altijd aanzienlijk duurder, zelfs als de inflatie in algehele zin minder hard steeg. Ahold-Delhaize daalde 0,9 procent.

2 uur geleden
Amsterdam doet AEB opnieuw in verkoop na overnameverbod ACM

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur kiest ervoor om een nieuwe koper te zoeken voor het Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat hebben de verantwoordelijke wethouders donderdag gemeld in een brief aan de gemeenteraad. De scheidingsinstallatie van het bedrijf blijft overigens wel eigendom van de gemeente.

3 uur geleden
Strukton: schorsing Sanderink geeft broodnodige duidelijkheid

UTRECHT (ANP) - Bouwbedrijf Strukton is blij met de duidelijkheid over de positie van de geschorste topman Gerard Sanderink, die door de ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam voor onbepaalde tijd is geschorst als bestuurder van het bedrijf. De raad van commissarissen van Strukton en holdingbedrijf Oranjewoud had daar om gevraagd omdat Sanderink de toekomst van de ondernemingen in gevaar zou brengen. Hij sleepte zijn bedrijven mee in privéruzies en complottheorieën, gaven de commissarissen aan.

4 uur geleden
Warenhuis Macy's onderuit op Wall Street na winstalarm

NEW YORK (ANP) - Macy's behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De warenhuisketen, die ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Het winkelbedrijf verlaagde echter zijn omzet- en winstverwachting voor het hele jaar. Dat komt doordat consumenten steeds voorzichtiger zijn geworden door de hoge inflatie. Het aandeel werd haast 5 procent lager gezet.

4 uur geleden