Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koopjesjagers helpen Europese beurzen omhoog op debuutdag UMG

Koopjesjagers helpen Europese beurzen omhoog op debuutdag UMG

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben dinsdag een flink deel van de koersverliezen van een dag eerder goedgemaakt. De zorgen over het dreigende faillissement van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande werden door koopjesjagers naar de achtergrond verdrongen. Verder ging de blik in Amsterdam naar muzieklabel Universal Music Group (UMG) dat zijn beursdebuut beleefde.

UMG, dat sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga vertegenwoordigt, werd afgesplitst van het Franse moederbedrijf Vivendi. De introductiekoers was 18,50 euro per aandeel, maar de prijs knalde meteen omhoog en piekte op 26,45 euro. Uiteindelijk sloot het aandeel op een winst van ruim 30 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1 procent hoger op 786,31 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 1074,05 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,5 procent.

Shell

Op het Damrak was verder de nodige aandacht voor Shell. Het olie- en gasconcern verkoopt zijn bezittingen in het grootste Amerikaanse olieveld aan branchegenoot ConocoPhillips. De deal levert Shell omgerekend meer dan 8 miljard euro op, waarvan een groot deel zal worden teruggegeven aan de aandeelhouders. Beleggers zagen die onverwachte meevaller wel zitten en zetten het aandeel 3,4 procent hoger. Staalbedrijf ArcelorMittal verloor net als een dag eerder en sloot de rij met een min van 1,6 procent.

Bij de middelgrote bedrijven profiteerde Basic-Fit van gunstige coronabesmettingscijfers. De uitbater van sportscholen won 2,5 procent. Ook logistiekvastgoedbedrijf WDP ging zo hard omhoog. Metalenspecialist AMG daalde, net als vrijwel andere grondstoffenbedrijven, en eindigde onderaan met een daling van 2 procent.

Luchtvaart

Luchtvaartaandelen profiteerden van de versoepeling van het inreisverbod door de Verenigde Staten. IAG, het moederbedrijf van British Airways, won dik 3 procent in Londen. Air France-KLM dikte 1,5 procent aan. Lufthansa speelde een eerdere winst kwijt in Frankfurt en daalde uiteindelijk 1,6 procent.

De euro was 1,1724 dollar waard, tegen 1,1729 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 70,46 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 74,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Von der Leyen verwacht lagere gasprijzen in Europa

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Commissie verwacht dat de gasprijzen in Europa gaan dalen, omdat er steeds meer leveringen zijn van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd.

15 minuten geleden
Apple verkoopt 19 procent minder iPhones in China

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Apple heeft in het eerste kwartaal van het jaar 19 procent minder iPhones verkocht in China, meldt onderzoeksbureau Counterpoint Research. Het Amerikaanse techconcern kende daarmee het slechtste kwartaal in China sinds 2020. Apple kampt met tegenwind door de felle concurrentie van onder meer het Chinese Huawei en met een verbod voor Chinese overheidsmedewerkers om iPhones mee te brengen naar het werk.

22 minuten geleden
ACM eist duidelijkheid van On That Ass over boxershortabonnement

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlineboxershortverkoper On That Ass gedwongen om duidelijker te zijn over de abonnementen die worden aangeboden. Volgens de toezichthouder beloofde On That Ass consumenten een gratis boxershort, maar zaten zij vervolgens vast aan een abonnement. Het bedrijf heeft inmiddels gehoor gegeven aan de eis van de ACM en vermeldt nu op de website dat klanten bij bestelling van een gratis onderbroek een abonnement afsluiten.

23 minuten geleden
OVV: industrie moet ambitieuzer zijn in bescherming omwonenden

DEN HAAG (ANP) - Industrieƫn moeten "ambitieuzer zijn" in de bescherming van de gezondheid van omwonenden. Die aanbeveling doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Volgens de raad weten bedrijven goed welke uitstoot ze veroorzaken, maar hebben ze niet altijd oog voor het effect daarvan op omwonenden.

41 minuten geleden
Nederlands healthtechbedrijf verkocht voor 'ruim half miljard'

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Het healthtechbedrijf Enovation wordt verkocht aan de Franse elektronicafabrikant Legrand, meldt het Nederlandse bedrijf op zijn website. Financiƫle details zijn niet bekendgemaakt, maar persbureau Bloomberg meldt op basis van gesprekken met ingewijden dat de overnamesom "meer dan 500 miljoen euro" bedraagt.

54 minuten geleden
X moet van Australische rechter video's steekpartij verwijderen

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Socialmediaplatform X moet volgens een voorlopig bevel van een Australische rechtbank alle beelden van een steekpartij in een kerk in Sydney van vorige week verwijderen. X-eigenaar Elon Musk heeft de regering vervolgens op zijn platform van censuur beschuldigd.

1 uur geleden
Reuters: geavanceerde AI-chips in handen China, ondanks sancties

BEIJING/SINGAPORE (ANP/RTR) - Chinese universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben geavanceerde AI-chips van Nvidia in handen, ondanks sancties van de Verenigde Staten die dat moeten voorkomen. Dat stelt persbureau Reuters na het inzien van honderden Chinese aanbestedingsdocumenten.

1 uur geleden