
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging
DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.
Gemiddeld moesten kopers vorige maand 467.363 euro neerleggen voor een woning. De prijsstijging was kleiner dan in januari, toen werden huizen nog gemiddeld 11,5 procent duurder op jaarbasis. In december kwam de stijging uit op 10,9 procent. Vergeleken met januari stegen de prijzen vorige maand veel minder hard, 0,1 procent.
De huizenprijzen stijgen al sinds juni 2023 en bereiken al een tijd lang elke maand een nieuw record. Vorige maand lagen de prijzen gemiddeld 9,6 procent hoger dan de vorige piek in juli 2022.
Vraag en aanbod
Dat huizen steeds duurder worden, komt doordat de vraag naar woningen nog steeds veel hoger is dan het aantal dat te koop staat. Ook zorgen de gestegen salarissen en de gedaalde hypotheekrente ervoor dat kopers meer voor een woning kunnen betalen. De Hypotheekshop meldde begin deze maand dat meerdere hypotheekaanbieders hun hypotheekrente wel weer hadden verhoogd.
Ondanks het tekort wisselden vorige maand 16.356 huizen van eigenaar. Dat is ruim 18 procent meer dan een jaar eerder volgens het CBS en het Kadaster.
Bouwen
Om het huizentekort te verminderen wil het kabinet 100.000 woningen per jaar laten bouwen. Maar dat doel is afgelopen jaren niet gehaald en dat dreigt komende jaren ook te gebeuren. Daarnaast zijn afgelopen maanden zorgen ontstaan over de gevolgen van de stikstofcrisis voor de woningbouw. De Raad van State oordeelde in december dat bij de bouw niet meer zomaar geschoven mag worden met beschikbare stikstofruimte. Daarvoor moet nu eerst een natuurvergunning worden aangevraagd. Brancheorganisatie Bouwend Nederland liet vorige week weten dat 244.000 huizen niet gebouwd kunnen worden vanwege de stikstofproblematiek.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
17 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
17 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
18 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
19 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
19 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
20 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
22 uur geleden