Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koolmees treedt terug als minister, komt niet in nieuw kabinet

Koolmees treedt terug als minister, komt niet in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - D66'er Wouter Koolmees legt zijn functie als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorlopig neer als de Tweede Kamer besluit hem tot informateur te benoemen. Hij keert ook niet terug in een nieuw kabinet. Dat heeft partijleider Sigrid Kaag gezegd tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie.

Volgens Kaag heeft ze gekozen voor de "beste kandidaat" als formateur. "Hij kan autonoom en vrij opereren." Ze heeft ook gekozen voor Koolmees omdat er "haast" geboden is met de vorming van een kabinet. "Het optimistische scenario is dat we er snel moeten kunnen uitkomen met een dun regeerakkoord", zei Kaag.

Dat moet mogelijk zijn omdat er al "heel veel" ligt waar de vier partijen mee aan de slag kunnen. Het gaat dan volgens Kaag om het document dat VVD en D66 deze zomer hebben geschreven. Maar ook om het resultaat van de werkzaamheden van informateurs Tjeenk Willink en Hamer.

De D66-leider noemde onder meer onderwijs, klimaat, aanpak ongelijkheid, onderwijs, Europa en stikstof als belangrijke onderwerpen voor de formatie. "Wij willen een progressief beleid." Ze waarschuwde dat het "niet makkelijk" gaat worden om tot een kabinet te komen met VVD, CDA en ChristenUnie. Maar de burger is volgens haar meer gediend bij een partij die verantwoordelijkheid neemt dan een die binnen een jaar nieuwe verkiezingen uitschrijft.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Braspenning 1 maand geleden
weer zón hielelikker van Rutte en Kaag gelukkig geen ambt meer stelde toch al niks voor
Van Puffellen 1 maand geleden
De Vos in het Hoenderkot
Akerk 1 maand geleden
dit kabinet kost ons kapitalen aan wachtgeld

Meer uit Politiek

Kabinet komt met maatregelen tegen werkdruk kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet neemt maatregelen om de werkdruk in de kinderopvang tegen te gaan. Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat medewerkers in opleiding makkelijker ingezet kunnen worden en dat de inspectie coulanter omgaat met bepaalde regels.

2 uur geleden
Lobbyverbod voor oud-bewindslieden wordt strenger

DEN HAAG (ANP) - De integriteitsregels voor oud-bewindslieden worden aangescherpt. Zij moeten in de eerste twee jaar na hun vertrek uit het kabinet aan een onafhankelijke commissie advies gaan vragen of een nieuwe functie toelaatbaar is. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil strenger zijn omdat de integriteit van voormalige kabinetsleden "boven iedere twijfel verheven" moet zijn. Hier is de laatste tijd "veel te veel discussie" over geweest, zei ze.

3 uur geleden
Rutte: we volgen 100 procent het OMT-advies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet volgt met de nieuwe coronamaatregelen "100 procent" het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdag op de coronapersconferentie.

3 dagen geleden
Rutte hoopt op normale kerst, maar 'absoluut geen garanties'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte "hoopt op een normale kerst", maar kan daarover "absoluut geen garanties" geven. "Het kan langer duren" voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december.

3 dagen geleden
Rutte: vanwege naleving maatregelen pas vanaf zondag van kracht

DEN HAAG (ANP) - Dat de aangescherpte coronamaatregelen pas op aanstaande zondag ingaan, heeft te maken met de tijd die nodig is voor de voorbereidingen. Volgens demissionair premier Mark Rutte komt het "de naleving ten goede" als sectoren zoals bijvoorbeeld de horeca tijd hebben om alles in te regelen, zoals het neerzetten van tafels op 1,5 meter afstand en het afzeggen van reserveringen.

3 dagen geleden
Rutte: coronaboodschap komt niet over, reken ik mezelf aan

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de coronaboodschap van het kabinet, met name over het belang van testen en thuisblijven bij klachten, onvoldoende overkomt. "Dat reken ik mezelf aan", zegt hij. Hij vindt ook dat daarvoor excuses op hun plaats zijn.

3 dagen geleden
Kabinet wil 'avondlockdown', mondkapjes op scholen

DEN HAAG (ANP) - Veel zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan aanvullende maatregelen gedacht zoals het dragen van mondkapjes. Met die maatregelen hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg uiteindelijk te ontlasten. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door de NOS.

3 dagen geleden