
Koolmees: OM doet onderzoek naar account Vizier op Links
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het radicaal-rechtse actieplatform Vizier op Links. Dat zei demissionair minister Wouter Koolmees (Integratie) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Er zijn meerdere aangiften tegen het platform gedaan vanwege een bedreigende stickeractie. Bij woningen van onder anderen schrijfster Aafke Romeijn, GroenLinks-politicus Huub Bellemakers en historicus Nadia Bouras waren stickers geplakt met daarop de tekst: "Geobserveerde locatie. Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links". Vervolgens wordt verwezen naar een website "om tips door te geven en zicht te krijgen op linkse activisten". Koolmees noemt deze actie "intimiderend en normoverschrijdend".
Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is er nu te weinig aandacht voor gevaar vanuit extreem-rechtse hoek. Ze maakt de vergelijking met de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland in 2019. Daar vielen 51 doden na een aanslag op een moskee door een rechtsextremist. "Moet het eerst faliekant misgaan voordat we zien dat het een groot probleem is?" Ze wil weten wat de overheid hier tegen doet.
Koolmees zegt dat er "langs verschillende wegen" aandacht is voor extreem-rechts, waaronder de verdere radicalisering van individuen. Vizier op Links wordt inmiddels ook genoemd in het dreigingsbeeld van de Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Intimidatie en bedreiging wordt niet getolereerd", zegt Koolmees. Dat het OM nu onderzoek doet, is volgens hem een teken dat er "wel degelijk gehandeld wordt" als dit soort intimidatie zich voordoet.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniƫlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
14 uur geleden