Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koolmees: OM doet onderzoek naar account Vizier op Links

Koolmees: OM doet onderzoek naar account Vizier op Links

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het radicaal-rechtse actieplatform Vizier op Links. Dat zei demissionair minister Wouter Koolmees (Integratie) tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Er zijn meerdere aangiften tegen het platform gedaan vanwege een bedreigende stickeractie. Bij woningen van onder anderen schrijfster Aafke Romeijn, GroenLinks-politicus Huub Bellemakers en historicus Nadia Bouras waren stickers geplakt met daarop de tekst: "Geobserveerde locatie. Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links". Vervolgens wordt verwezen naar een website "om tips door te geven en zicht te krijgen op linkse activisten". Koolmees noemt deze actie "intimiderend en normoverschrijdend".

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is er nu te weinig aandacht voor gevaar vanuit extreem-rechtse hoek. Ze maakt de vergelijking met de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland in 2019. Daar vielen 51 doden na een aanslag op een moskee door een rechtsextremist. "Moet het eerst faliekant misgaan voordat we zien dat het een groot probleem is?" Ze wil weten wat de overheid hier tegen doet.

Koolmees zegt dat er "langs verschillende wegen" aandacht is voor extreem-rechts, waaronder de verdere radicalisering van individuen. Vizier op Links wordt inmiddels ook genoemd in het dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Intimidatie en bedreiging wordt niet getolereerd", zegt Koolmees. Dat het OM nu onderzoek doet, is volgens hem een teken dat er "wel degelijk gehandeld wordt" als dit soort intimidatie zich voordoet.

Meer uit Politiek

Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

DEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".

7 uur geleden
Provinciale Staten installeren nieuwe leden

DEN HAAG (ANP) - In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten. De zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via een livestream.

9 uur geleden
Minister Schreinemacher bezoekt aardbevingsgebied Turkije

GAZIANTEP (ANP) - Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.

9 uur geleden
Top kabinet buigt zich over politieke aardverschuiving

DEN HAAG (ANP) - De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.

10 uur geleden
Rijna wordt speciaal economisch gezant voor Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.

15 uur geleden
Timmermans en Van der Plas bespreken stikstof toch in Den Haag

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te bespreken hoe het Nederlandse stikstofprobleem opgelost kan worden. De klimaatman van de Europese Commissie wilde de grote winnaar van de verkiezingen in Brussel "uitleggen wat de Europese regels zijn" over stikstof. Maar Van der Plas heeft geen tijd en ziet Timmermans liever naar Den Haag afreizen.

17 uur geleden
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland

ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".

17 uur geleden