Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koolmees: kabinetsformatie gaat 'verdiepende' fase in

Koolmees: kabinetsformatie gaat 'verdiepende' fase in

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie gaat een fase van "verdieping en uitwerking" in waarin de partijen de thema's bepalen die de grondslag gaan vormen voor een nieuw regeerakkoord. Dat zei informateur Wouter Koolmees in een toelichting op de huidige stand van zaken. Ook zijn collega-informateur Johan Remkes was daarbij.

De afgelopen anderhalve week zijn in de gesprekken tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie "alle belangrijke onderwerpen" minstens één keer aan bod geweest, zei Koolmees. Hij noemde expliciet onder meer stikstof en klimaat, wonen en veiligheid. Maar dat neemt niet weg dat er nog "heel veel werk" te verrichten is. Zo is de vraag wie de partijen zien zitten als minister of staatssecretaris nog nauwelijks aan bod geweest.

De eerdere informateurs Herman Tjeenk Willink en Mariëtte Hamer hebben al veel gesproken met partijen van buiten de Haagse politiek. Daardoor hoeven niet veel van deze "externen" meer te worden uitgenodigd, zei Koolmees.

Pieter Omtzigt

Wel komen de komende week de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), de president van De Nederlandsche Bank (DNB) en de voorzitter van de Studiegroep Begrotingsruimte langs om de laatste economische inzichten te delen. Ook zijn er gesprekken met uitvoeringsinstanties als de Belastingdienst, UWV, COA en IND.

De informateurs gaan daarnaast praten met slachtoffers van de toeslagenaffaire en met mensen die de gevolgen van de jarenlange aardgaswinning in Groningen "aan den lijve" hebben ondervonden. Ook nodigen zij onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt uit. Met hem heeft tot nu toe geen enkele informateur gesproken.

Secondanten

Volgens Remkes wordt er niet alleen overleg gevoerd tijdens de formele informatiegesprekken die een paar keer per week plaatsvinden nabij het Binnenhof. Ook elders wordt geregeld overleg gevoerd. Bovendien staan er weer langere onderhandelingssessies op het programma. Volgende week wordt op drie opeenvolgende dagen gesproken op De Zwaluwenberg in Hilversum. De week erop wordt twee dagen overlegd op het provinciehuis in Groningen.

In de onderhandelingen spelen de zogenoemde secondanten een belangrijke rol, erkende Remkes. Deze vier onderhandelaars kunnen volgens hem wat flexibeler optreden dan de partijleiders. Niet alleen zijn ze vaker beschikbaar, ze kunnen ook inhoudelijk opener zijn. De partijleiders houden "hun kaarten tegen de borst", aldus de informateur.

Meer uit Politiek

Bruins Slot ontbiedt ambassadeur Iran om aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft de ambassadeur van Iran ontboden op haar ministerie, zo maakte ze bekend op X. "Ik heb besloten de Iraanse ambassadeur in Den Haag te ontbieden om onze veroordeling over de gevaarlijke Iraanse aanval op Israël afgelopen nacht over te brengen", meldt ze.

6 uur geleden
BBB in gesprek met EU-commissaris over terugkeer uitrijden mest

DEN HAAG (ANP) - BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wil in gesprek met EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) over het uitrijden van mest, ook wel derogatie genoemd. Ze wil de uitzonderingspositie terug die Nederland jarenlang in Europa had. Die is Nederland kwijtgeraakt, omdat Brussel vindt dat de Nederlandse overheid te weinig heeft gedaan aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Volgens Van der Plas staan hierdoor duizenden melkveehouders op de rand van faillissement.

8 uur geleden
Informateurs starten week met gezamenlijk gesprek vier partijen

DEN HAAG (ANP) - De informateurs starten maandag een nieuwe week van onderhandelingen met een gezamenlijk gesprek met vertegenwoordigers van PVV, VVD, NSC en BBB. Op één uitzondering na voerden Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol vorige week afzonderlijke gesprekken met de partijleiders van de vier fracties.

9 uur geleden
D66 wil opheldering kabinet over besluit onkruidverdelger

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt wil van het kabinet opheldering over de afwegingen die het heeft gemaakt om in Europa niet tegen verlenging van het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat te stemmen. Tegen de wens van de Tweede Kamer in, onthield Nederland zich van stemming. In het tv-programma Zembla zegt demissionair landbouwminister Piet Adema dat hij in het kabinet heeft gepleit om tegen verlenging te stemmen, zoals de Kamer wilde, maar daarvoor onvoldoende steun kreeg.

12 uur geleden
D66 wil dat zonnepanelen kunnen 'meebewegen' met stroompieken

DEN HAAG (ANP) - Installaties met zonnepanelen moeten als het aan D66 ligt zo worden afgesteld, dat ze bij stroompieken tijdelijk minder stroom kunnen doorgeven aan het net. Nu worden ze bij een te hoge netspanning in de wijk helemaal uitgeschakeld waardoor ze de eigenaar minder opleveren.

15 uur geleden
Ook CDA wil heroverweging verbod op F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - CDA-Kamerlid Derk Boswijk pleit voor heroverweging van het verbod op het leveren van F-35-onderdelen voor Israëlische straaljagers. "Vannacht hielpen dus Israëlische straaljagers, waar Nederland dus geen onderdelen meer mag van leveren, bij het neerhalen van Iraanse drones en kruisraketten om de Israëlische bevolking te beschermen….", schrijft hij op X. Wel moet cassatie worden afgewacht, laat Boswijk desgevraagd aan het ANP weten.

15 uur geleden
Fractieleiders Tweede Kamer veroordelen aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van GroenLinks-PvdA, D66 en Volt veroordelen de aanval van Iran op Israël. Ze noemen de aanval roekeloos, onverantwoord, gevaarlijk en zorgwekkend. De-escalatie is cruciaal, schrijven ze op X.

15 uur geleden