Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koolmees: kabinetsformatie gaat 'verdiepende' fase in

Koolmees: kabinetsformatie gaat 'verdiepende' fase in

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie gaat een fase van "verdieping en uitwerking" in waarin de partijen de thema's bepalen die de grondslag gaan vormen voor een nieuw regeerakkoord. Dat zei informateur Wouter Koolmees in een toelichting op de huidige stand van zaken. Ook zijn collega-informateur Johan Remkes was daarbij.

De afgelopen anderhalve week zijn in de gesprekken tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie "alle belangrijke onderwerpen" minstens één keer aan bod geweest, zei Koolmees. Hij noemde expliciet onder meer stikstof en klimaat, wonen en veiligheid. Maar dat neemt niet weg dat er nog "heel veel werk" te verrichten is. Zo is de vraag wie de partijen zien zitten als minister of staatssecretaris nog nauwelijks aan bod geweest.

De eerdere informateurs Herman Tjeenk Willink en Mariëtte Hamer hebben al veel gesproken met partijen van buiten de Haagse politiek. Daardoor hoeven niet veel van deze "externen" meer te worden uitgenodigd, zei Koolmees.

Pieter Omtzigt

Wel komen de komende week de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), de president van De Nederlandsche Bank (DNB) en de voorzitter van de Studiegroep Begrotingsruimte langs om de laatste economische inzichten te delen. Ook zijn er gesprekken met uitvoeringsinstanties als de Belastingdienst, UWV, COA en IND.

De informateurs gaan daarnaast praten met slachtoffers van de toeslagenaffaire en met mensen die de gevolgen van de jarenlange aardgaswinning in Groningen "aan den lijve" hebben ondervonden. Ook nodigen zij onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt uit. Met hem heeft tot nu toe geen enkele informateur gesproken.

Secondanten

Volgens Remkes wordt er niet alleen overleg gevoerd tijdens de formele informatiegesprekken die een paar keer per week plaatsvinden nabij het Binnenhof. Ook elders wordt geregeld overleg gevoerd. Bovendien staan er weer langere onderhandelingssessies op het programma. Volgende week wordt op drie opeenvolgende dagen gesproken op De Zwaluwenberg in Hilversum. De week erop wordt twee dagen overlegd op het provinciehuis in Groningen.

In de onderhandelingen spelen de zogenoemde secondanten een belangrijke rol, erkende Remkes. Deze vier onderhandelaars kunnen volgens hem wat flexibeler optreden dan de partijleiders. Niet alleen zijn ze vaker beschikbaar, ze kunnen ook inhoudelijk opener zijn. De partijleiders houden "hun kaarten tegen de borst", aldus de informateur.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
De belangrijkste vraag is : WAAR halen ze een integere .niet liegende , geen slecht geheugen hebbende Minister President vandaan . Ik zie niemand van de bende van 4 die deze kwalificaties bezit , Nog niet in de verste verten

Meer uit Politiek

Formatie nu in teken van grote thema's en schuiven dure plannen

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelende partijen hebben nog een aantal grote thema's te bespreken in de laatste week van de formatie. De partijen hopen volgende week een akkoord te presenteren, maar over een aantal zaken moet nog overeenstemming worden bereikt. Daarnaast moet er wat worden geschoven in de plannen op verschillende terreinen, omdat er te veel geld nodig was voor het totaalplaatje, melden bronnen aan het ANP.

1 dag geleden
Segers: formatie blijft tot laatste moment spannend

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie blijft "tot het laatste moment spannend", verwacht ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. De onderhandelende partijen zijn toe aan "de puntjes op de i, de laatste keuzes", maar daar wordt nog altijd "pittig" over gediscussieerd, zegt hij.

1 dag geleden
Vijlbrief werkt al aan compensatieregeling voor 'zwarte lijst'

DEN HAAG (ANP) - Er wordt nog onderzoek gedaan naar de groep mensen die op de 'zwarte lijsten' van de Belastingdienst stonden, maar toch wordt al gekeken naar een compensatieregeling. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) meldt dit aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Informateurs: partijen willen voor kerstreces coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - VVD, D66, CDA en ChristenUnie streven ernaar om nog vóór het kerstreces een coalitieakkoord te presenteren. Dat laten informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees weten in een brief aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Klaver: GL en PvdA lieten zich te vaak uit elkaar spelen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen jaren heeft het kabinet te vaak een "spel" gespeeld met partijen om tot politieke akkoorden te komen, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij steekt ook de hand in eigen boezem. Zijn partij en de PvdA "hebben ons te vaak uit elkaar laten spelen".

2 dagen geleden
PvdA en GL: niet-vrijblijvende samenwerking voor komende jaren

DEN HAAG (ANP) - De komende regeerperiode gaan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks het regeerakkoord op vijftien thema's samen toetsen. Dat levert een samenwerking op die volgens de partijen niet vrijblijvend is. Ze willen op die vijftien onderwerpen ook hetzelfde gaan stemmen.

3 dagen geleden
Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

1 week geleden