Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koolmees hoopt toch extra gratis loopbaanadvies te kunnen regelen

Koolmees hoopt toch extra gratis loopbaanadvies te kunnen regelen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil toch proberen meer gratis loopbaanadviezen te regelen voor mensen die door de coronacrisis in een andere sector gaan werken. De vraag is alleen of de uitvoeringsorganisatie dat aankan. De eerste 22.000 gratis adviezen waren al na een maand op, veel sneller dan gedacht. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) kijkt dan ook naar een manier om toch sneller extra adviezen te regelen.

Door de coronacrisis is een scheve arbeidsmarkt ontstaan. In de evenementenbranche en de horeca gaan bijvoorbeeld veel banen verloren, terwijl in andere sectoren, zoals de zorg, juist extra mankracht nodig is. Om de gevolgen van de crisis voor de werkloosheid enigszins te beperken, wil het kabinet mensen naar een andere sector helpen, onder meer door de gratis adviezen.

De linkse oppositiepartijen dringen al langer aan op meer geld voor omscholing als onderdeel van de coronasteunpakketten. De 'ontwikkeladviezen' worden betaald uit het potje dat daarvoor opzij is gezet. GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders vroeg Koolmees donderdag in de Kamer ervoor te zorgen dat iedereen die gratis omscholings- of loopbaanadvies aanvraagt, hier ook voor in aanmerking komt.

Obstakels

Voor volgend jaar is opnieuw geld opzijgezet voor de adviezen. Dat wil Koolmees in principe best naar voren halen. "We zien nu dat het storm loopt", zei de bewindsman. Maar hij voorziet logistieke obstakels: de verantwoordelijke uitvoeringsorganisatie, een onderdeel van het ministerie, kan niet nog meer adviezen verwerken. De bewindsman stuit naar zijn zeggen dan ook niet op geldproblemen, maar vooral op capaciteitsproblemen.

Hij vroeg Smeulders zijn voorstel nog even in de achterzak te houden, "tot ik meer zicht heb wat op korte termijn kan." Na Prinsjesdag praat Koolmees met de Tweede Kamer over het derde steunpakket. Tegen die tijd hoopt de bewindsman te weten of hij iets kan regelen om toch te voorzien in extra loopbaanadviezen.

Meer uit Binnenland

Marengo-kroongetuige niet in rechtbank voor laatste woord

AMSTERDAM (ANP) - Kroongetuige Nabil B. is vrijdag niet aanwezig in de Bunker in Amsterdam-Osdorp om zelf gebruik te maken van zijn mogelijkheid tot het laatste woord in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zijn advocaat Onno de Jong is er wel voor de dupliek, ofwel laatste reactie op het Openbaar Ministerie.

17 minuten geleden
Studenten ontvangen eerste basisbeurs en lenen meteen minder

DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.

2 uur geleden
Strafeisen verwacht in strafzaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten vrijdag de strafeisen te horen. De officieren van justitie presenteren op deze derde zittingsdag al het verzamelde bewijsmateriaal rond de ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie toont tijdens het requisitoir een video van achttien minuten die de gebeurtenissen en reisbewegingen van de groep verdachten visualiseert.

6 uur geleden
Strafproces Marengo nadert einde met laatste woord kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo nadert de afronding. Vrijdag staat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de laatste reactie (dupliek) en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma. Daarna is de inhoudelijke behandeling afgerond van de inmiddels jarenlang slepende strafzaak. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland de komende periode.

6 uur geleden
Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

UTRECHT (ANP) - Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

6 uur geleden
Verdachten van moorden in Lieshout en Amsterdam horen strafeisen

DEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.

6 uur geleden
A10 bij Amsterdam weer dicht vanwege verbouwing station Zuid

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

6 uur geleden