Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koninklijke gasten arriveren bij herdenkingsdienst prins Philip

Koninklijke gasten arriveren bij herdenkingsdienst prins Philip

LONDEN (ANP) - Koningin Elizabeth is aangekomen bij Westminster Abbey, waar haar man prins Philip wordt herdacht. Met haar komst zijn alle genodigden en familieleden binnen en gaat de dienst beginnen. De 95-jarige koningin, die liep met een wandelstok, werd binnengehaald met trompet- en orgelmuziek. Alle aanwezigen stonden op en zongen mee met de muziek.

Prins William, zijn vrouw Catherine, hun kinderen, prins Charles, zijn vrouw Camilla, prinses Anne en prins Andrew kwamen de Londense kerk vlak voor Elizabeth binnen. Eerder namen ook onder anderen premier Boris Johnson, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix plaats in de kerk. Prins Harry ontbreekt, hij en zijn vrouw Meghan blijven in Californië omdat ze zich niet veilig voelen in Engeland.

Het is de eerste keer sinds de begrafenis van zijn vader dat Andrew weer in het openbaar verschijnt. De broer van prins Charles raakte in opspraak toen de Amerikaanse Virginia Giuffre beweerde dat de hertog van York haar jaren geleden meerdere keren heeft misbruikt toen ze nog minderjarig was. De zaak kwam begin maart ten einde toen Andrew een schikkingsbedrag betaalde.

Afwezigen

De grote afwezigen waren dinsdag prins Harry, zijn vrouw Meghan en het Noorse koningspaar. Harry en Meghan zijn niet bij de dienst omdat Harry het idee heeft dat zijn familie niet veilig is in Engeland. Het stel is daarom thuis in Californië. Het Noorse koningspaar heeft afgezegd omdat koning Harald vorige week corona opliep.

De achterkleinkinderen van Elizabeth en Philip zijn er wel. De 8-jarige George, 6-jarige Charlotte en de 3-jarige Louis wandelden met hun ouders William en Catherine de kerk binnen. De 10-jarige Isla en de 11-jarige Savannah kwamen met hun vader Peter Phillips, het oudste kleinkind van Elizabeth. De 8-jarige Mia wandelde met ouders Zara Phillips - de zus van Peter en dochter van prinses Anne - en Mike Tindall.

Prins Philip, de man van Elizabeth, overleed in april 2021 op 99-jarige leeftijd. Tot vlak voor de dienst was het onduidelijk of Elizabeth aanwezig zou zijn. Ze kampt met onbekende gezondheidsklachten en is slecht ter been. Dinsdagochtend werd bekend dat ze zich fit genoeg voelde om te komen. Elizabeth is uitgebreid betrokken geweest bij de opzet van de herdenkingsdienst, zo meldde Buckingham Palace.

Meer uit Buitenland

Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

1 uur geleden
Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

2 uur geleden
Zelensky na twee jaar oorlog: we zullen winnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de grootschalige invasie in Oekraïne begon.

5 uur geleden
VK: tot nu toe 350.000 Russen gewond of gedood in Oekraïne

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden ten minste 2700 tanks en 5000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie.

6 uur geleden
Medvedev zegt dat Rusland wraak neemt voor sancties

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zal "wraak" nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen. Dat zegt oud-president Dmitri Medvedev, die tegenwoordig ondervoorzitter is van de Russische veiligheidsraad. De sancties werden opgelegd vlak voor de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar ingaat en na de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

6 uur geleden
Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

7 uur geleden
NAVO-chef roept op niet de moed te verliezen rond Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraïne. Het land heeft successen geboekt in de strijd en langer standgehouden dan velen vooraf dachten, zegt hij in een verklaring op de dag dat wordt stilgestaan bij de start van de Russische invasie, twee jaar geleden.

7 uur geleden