Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Koninklijke' en tóch echte Rembrandt keert terug naar paleis

'Koninklijke' en tóch echte Rembrandt keert terug naar paleis

DEN HAAG (ANP) - Een zelfportret van Rembrandt met een rode baret dat 125 jaar niet meer in Nederland was en ook 55 jaar nergens meer aan publiek is getoond, is vanaf deze week te zien in het Haagse museum Escher in Het Paleis, een voormalig onderkomen van de Oranjes. Die plek is niet voor niets gekozen. De latere koning Willem II schafte het portret in 1823 aan en daarna hing het tientallen jaren in genoemd paleisje, toen diens zoon prins Hendrik de Zeevaarder er huisde. In de jaren zestig van de afgelopen eeuw werd er opeens getwijfeld aan de echtheid: misschien was het wel van of zelfs alleen naar Ferdinand Bol. Maar nieuw onderzoek zou uitwijzen dat het toch echt een zelfportret van Rembrandt moet zijn.

Het schilderij is in het bezit van een particulier die het nu voor ruim twee maanden uitleent. Aanleiding is dat recente onderzoek naar de geschiedenis van het schilderij, uitgevoerd door de Nederlandse Rembrandt-specialist Gary Schwartz. Die dook in allerlei archieven, waaronder die van het Koninklijk Huis, maar ook in die van overheden en rechtbanken en die van de National Gallery of Art in Washington.

Door vererving belandde het kunstwerk in het Duitse Weimar, waar het uiteindelijk in het museum kwam. Daaruit werd het in 1921 gestolen. Na de Tweede Wereldoorlog dook het op in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid stuurde het portret weer terug naar Weimar. Daar werd het vervolgens en met succes geclaimd door erfgroothertogin Elisabeth von Sachsen-Weimar-Eisenach.

Twijfels

In 1969 werd de echtheid van het werk in olieverf in twijfel getrokken door Duits-Nederlandse kunsthistoricus Horst Gerson en de link gelegd met Ferdinand Bol. Het gezaghebbende onderzoeksproject Rembrandt Research Project nam dit toen ook serieus. Maar nu maakt Schwartz in zijn boek 'Rembrandt met rode baret - De wilde avonturen van een bezadigd zelfportret' korte metten met alle verdenkingen. "Twijfels over het auteurschap van het schilderij werden in de hand gewerkt door de schade die het zelfportret heeft opgelopen na de diefstal uit Weimar. Onbekwame overschilderingen gaven een verkeerde indruk van de kwaliteit van het werk."

Nieuw technologisch onderzoek door het Schweizerisches Institut für Kunstwissenschaft in Zürich heeft wel uitgewezen dat alleen het gezicht zelf het werk is van de grote kunstenaar. Maar "wie dat gezicht bekijkt zal het moeilijk vinden iets anders te zien dan een zelfportret door de meester zelf", aldus Schwartz.

Meer uit Binnenland

Veel vragen van alle partijen aan Halsema om UvA-demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - Zowel coalitiepartijen als oppositiepartijen hebben veel vragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema over de aanpak vanuit de veiligheidsdriehoek (burgemeester, politie en OM) bij de pro-Palestijnse demonstraties op de UvA afgelopen week. De partijen in de commissie Algemene Zaken veroordelen vrijdag het geweld dat bij de demonstraties heeft plaatsgevonden. "Geweld tegen demonstranten, politie en journalisten is volstrekt onacceptabel", aldus Fatihya Abdi van de PvdA.

24 minuten geleden
Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

1 uur geleden
Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een "incident" rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

1 uur geleden
Joost Klein overgeslagen tijdens repetitie finale

MALMÖ (ANP) - Tijdens de eerste finalerepetities van het Eurovisie Songfestival in Malmö is het optreden van Nederland opvallend genoeg overgeslagen. Joost Klein zou als vijfde act het podium opkomen maar in plaats van de zanger verscheen Israël, dat in de startvolgorde na de Fries komt. Klein was wel te zien in de opening van de show.

1 uur geleden
Aantal demonstranten buiten bij spoeddebat Amsterdam loopt op

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal demonstranten dat zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera heeft verzameld stijgt. Rond 14.00 uur stonden er zo'n tweehonderd. In de Stopera is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.

2 uur geleden
Insprekers debat Amsterdam: op UvA was sprake van politiegeweld

AMSTERDAM (ANP) - Bij de demonstraties op de UvA was sprake van politiegeweld en dat mag nooit worden ingezet tegen vredevolle demonstranten. Dat laten insprekers weten bij het spoeddebat over de pro-Palestijnse demonstraties bij de UvA vrijdag. "Iedereen loopt gevaar als er met knuppels wordt geslagen", zei Sophie Schwartz, ook wel bekend als zangeres Sophie Straat.

2 uur geleden
Alsnog 12,5 jaar cel voor doden vrouw in Thailand in 2007

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vrouw in 2007, in Thailand. De Haagse rechtbank sprak de man in 2019 vrij, bij gebrek aan bewijs. Volgens dat hof is het bewijs er wel en staat "buiten redelijke twijfel" vast dat Den D. de vrouw "heeft gedood en haar lichaam in een beerput heeft gedumpt".

2 uur geleden