Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koninklijk paar en Rutte dineren woensdag met centralebankhoofden

Koninklijk paar en Rutte dineren woensdag met centralebankhoofden

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte schuiven woensdagavond aan bij een diner met Europese centralebankhoofden. Die zijn dan in Nederland omdat de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) eenmalig in Amsterdam plaatsvindt.

Het besloten gezelschap zal de maaltijd gebruiken in het Rijksmuseum. Tijdens het diner zullen president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en ECB-preses Christine Lagarde een toespraak houden. Rutte zal ook de gasten toespreken en het is de bedoeling dat Taco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum, het woord neemt.

De rentevergadering, waar wordt besloten over het niveau van de rente in de eurozone, vindt zelf plaats in de Raadzaal van hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. Dat is dezelfde zaal waar prinses Beatrix in 1966 is getrouwd met prins Claus. Het gebouw was vroeger namelijk in gebruik als stadhuis van de Nederlandse hoofdstad.

De persconferentie waarin het rentebesluit wordt toegelicht is donderdag in de Hermitage. Dat museum heeft vanwege de oorlog in Oekraïne eerder dit jaar de banden verbroken met de Hermitage in het Russische Sint-Petersburg. Volgens DNB heeft de keuze voor de plek niks met het conflict in Oekraïne te maken. DNB organiseerde festiviteiten rond het eigen 200-jarig bestaan een aantal jaar terug ook al op deze locatie en heeft daar goede ervaringen aan over gehouden.

Meer uit Financieel

Zwitserland en VS verdenken Trafigura van omkoping

BERN (ANP) - Zwitserse openbaar aanklagers beschuldigen grondstoffenhandelaar Trafigura van omkoping in Angola. Ook een hooggeplaatste bestuurder van het bedrijf wordt vervolgd omdat hij toestemming gaf voor de steekpenningen. Tegelijkertijd verdenkt justitie in de Verenigde Staten het bedrijf van corruptie in Brazilië.

7 minuten geleden
Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

42 minuten geleden
Sigarettenmaker BAT schrijft 25 miljard pond af op divisie VS

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.

49 minuten geleden
AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

1 uur geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

1 uur geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

2 uur geleden
Bloomberg: TikTok-moeder ByteDance 268 miljard dollar waard

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.

2 uur geleden