Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koningspaar in juni op staatsbezoek in Oostenrijk

Koningspaar in juni op staatsbezoek in Oostenrijk

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan in juni op driedaags staatsbezoek in Oostenrijk. Het paar bezoekt van 27 tot en met 29 juni Wenen en Graz, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag laten weten. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken gaat mee.

Het bezoek staat in het teken van politiek, economie en cultuur en moet de sterke band tussen beide landen benadrukken. De eerste twee dagen is het paar in Wenen, de laatste dag in Graz. Thema's als fietsbeleid en vrouwen in de bètawetenschappen krijgen aandacht.

Het is de eerste keer dat het koningspaar een staatsbezoek brengt aan Oostenrijk. Voormalig koningin Beatrix heeft nooit een staatsbezoek aan het land gebracht, maar hield het in 1994 bij een officieel bezoek. Voormalig koning Juliana ging in 1962 wel op staatsbezoek in Oostenrijk. Bondspresident Alexander van der Bellen was in 2018 in Nederland, waar hij door de koning ontvangen werd op Paleis Noordeinde. Oostenrijk is geen onbekend land voor Willem-Alexander en Máxima: het stel gaat er jaarlijks op skivakantie, in het dorpje Lech.

Het laatste staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zou in december aan Griekenland zijn. Die reis werd vanwege corona uitgesteld naar maart. Het staatsbezoek werd echter geannuleerd vanwege de situatie in Oekraïne. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dat bezoek doorgaat.

Meer uit Binnenland

Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

48 minuten geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

2 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

2 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

4 uur geleden
Den Haag heeft nieuwe coalitie met zes partijen

DEN HAAG (ANP) - Zes partijen gaan samen besturen in de gemeente Den Haag. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK hebben een coalitieakkoord bereikt, bijna drie maanden na de val van het vorige college. Verkenner Arie Slob komt woensdag met een mededeling aan de Haagse gemeenteraad en volgende week wordt het akkoord gepresenteerd, bevestigt een bron rond de onderhandelingen na berichtgeving van Omroep West.

5 uur geleden
Cruciale stem BBB hangt af van steun voor asielquotum

DEN HAAG (ANP) - De spreidingswet voor asielzoekers is noodzakelijk, maar moet worden aangepast voordat een Kamermeerderheid daarmee instemt. De steun van de BBB is cruciaal voor een meerderheid in de Eerste Kamer. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft een flinke wensenlijst, waaronder de invoering van een asielquotum van 15.000 asielzoekers per jaar.

5 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

6 uur geleden