Koningspaar in gesprek over koloniaal verleden
DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdag met "een aantal vertegenwoordigers uit het maatschappelijke en wetenschappelijke veld" gesproken over het koloniale verleden en "verzoening". Het gesprek vond plaats op Paleis Noordeinde.
Tijdens het gesprek werd teruggeblikt op het besluit van de koning op 13 januari dit jaar om de Gouden Koets niet meer te gebruiken. "Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn. Tegelijkertijd biedt ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden. We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen", zei de koning toen.
"Dat geldt ook voor het koloniale verleden. Naar elkaar luisteren en begrip opbrengen voor elkaar, zijn wezenlijke voorwaarden om tot verzoening te komen en pijn in de ziel van mensen weg te nemen. Ik weet dat wij daartoe in staat zijn, ook al is het een lange en moeilijke weg." Over het proces van 'verzoening' werd dinsdagochtend op Paleis Noordeinde gesproken. Wie er precies aanwezig waren, is niet bekend.
Begin 2022 besloot koning Willem-Alexander dat de Gouden Koets niet meer gebruikt wordt op officiële gelegenheden zoals Prinsjesdag. In zijn boodschap verwees de koning toen naar het slavernijverleden, omdat op de zijpanelen van de koets afbeeldingen uit de koloniale tijd zijn afgebeeld. Sinds 2016 wordt de Glazen Koets gebruikt voor activiteiten van het koningspaar. De Gouden Koets was wegens renovatie al enkele jaren niet meer in gebruik.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Het stadsvervoer in Rotterdam komt voorzichtig weer op gang. Bij het Centraal Station zijn twintig minuten na afloop van de staking in het openbaar vervoer de eerste bussen en trams aangekomen. Op de borden staat dat veel ritten nog uitvallen.
32 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De deuren van het metrostation bij Rotterdam Centraal zijn ook na afloop van de staking om 08.00 uur nog dicht. Enkele honderden mensen staan voor de deuren te wachten tot er weer openbaar vervoer gaat rijden.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Als gevolg van een grote brand in Rotterdam zijn drie personen nagekeken door ambulancepersoneel, twee van hen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Dinsdagochtend vroeg brak de brand uit in het pand aan de Allard Piersonstraat in Delfshaven. De brand is mogelijk ontstaan door een explosie, meldt de politie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht rijden er dinsdagochtend geen trams, metro's en stadsbussen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam door de staking voor een structureel vroegpensioen. Streekbussen van bedrijven als Arriva, Connexxion en EBS rijden wel door de steden, en ook de ponten van het GVB in Amsterdam varen. Woensdag staken medewerkers in het streekvervoer en bij NS.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de bevolking vanaf 12 jaar, namelijk 42 procent, heeft vorig jaar angst- of depressiegevoelens gehad in de maand voordat statistiekbureau CBS ze daarover bevraagde. "Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona", aldus het CBS. In 2021 en 2022 lag het aantal mensen met dergelijke klachten op 44 procent.
2 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bij de rechtbank in Haarlem dient dinsdag een kort geding, waarmee Schiphol wil voorkomen dat de luchthaven woensdagochtend onbereikbaar is per trein. De luchthaven eist van vakbond FNV dat er tijdens de werkonderbreking tussen Amsterdam Centraal en Schiphol een minimale treinverbinding in stand blijft.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In en rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rijden dinsdagochtend van 04.00 uur tot 08.00 uur geen trams en metro's en veel minder bussen door een staking. Medewerkers van stadsvervoerders GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam) leggen urenlang het werk neer voor het behoud van de vroegpensioenregeling voor zware beroepen.
5 uur geleden