Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koningspaar en prinses Beatrix naar uitvaart koningin Elizabeth

Koningspaar en prinses Beatrix naar uitvaart koningin Elizabeth

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn maandag 19 september aanwezig bij de begrafenis van de Britse koningin Elizabeth. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt. De Britse koningin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse vakantieresidentie Balmoral Castle.

De uitvaart is in de Westminster Abbey in Londen om 11.00 uur lokale tijd. In de Londense kerk werd Elizabeth in 1953 gekroond en trad ze in 1947 in het huwelijk met prins Philip. Het lichaam van Elizabeth wordt na de uitvaart overgebracht naar Windsor Castle. Haar man Philip ligt daar sinds zijn overlijden vorig jaar in de grafkelder van de St. George's Chapel. Samen worden zij na de uitvaartplechtigheid van Elizabeth naar de King George VI Memorial Chapel, hun laatste rustplaats, gebracht.

De Rijksvoorlichtingsdienst kan nog niet zeggen hoe het koningspaar en de prinses naar Londen reizen. Recent moest koning Willem-Alexander zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten afzeggen omdat hij herstellende was van een longontsteking en nog niet mocht vliegen. Zijn vrouw koningin Máxima ging daarom alleen naar Amerika.

Prins Philip

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix waren vorig jaar ook bij de uitvaart van prins Philip. Die werd een stuk kleiner georganiseerd. Dat was vanwege de coronamaatregelen, maar ook vanwege het feit dat Philip in tegenstelling tot Elizabeth geen staatsbegrafenis wilde. Hij had daar wel recht op, maar Philip leidde al jarenlang een teruggetrokken bestaan en zag van de staatsbegrafenis af.

In Westminster Abbey is sinds de 18e eeuw geen begrafenis van een monarch meer gehouden, al vond daar in 2002 wel de uitvaart van Elizabeths moeder plaats. Onder anderen regeringsleiders en staatshoofden van over de hele wereld zullen in Westminster Abbey de koningin hun laatste eer bewijzen. De verwachting is dat de komende periode miljoenen mensen naar Londen zullen afreizen.

Meer uit Binnenland

Kabinet komt op verzoek informateurs vroeg met voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan gebruikelijk presenteert het demissionaire kabinet maandag de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

31 minuten geleden
Verdachte ongeval met vier doden Oud Gastel voor de rechter

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

32 minuten geleden
Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

LEIDEN (ANP) - Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

47 minuten geleden
Verdachten horen strafeisen in zaak over zelfdodingsmiddel

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak over het verstrekken van het zelfdodingsmiddel genaamd 'middel X' krijgen de zeven verdachten, allen 70-plussers, maandag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie tegen ze eist. Op de vierde zittingsdag in de rechtbank in Arnhem houden de officieren van justitie hun requisitoir.

49 minuten geleden
Schreinemacher weer aan de slag als minister, direct naar Parijs

DEN HAAG (ANP) - Liesje Schreinemacher gaat weer aan de slag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De VVD'er was sinds begin december afwezig; ze is de allereerste minister die met zwangerschapsverlof is gegaan. Begin januari kreeg ze een zoon.

50 minuten geleden
Schorsingen tot 1,5 jaar voor USC-leden die bangalijst maakten

UTRECHT (ANP) - De leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die betrokken waren bij het maken van de zogeheten bangalijst, zijn door het bestuur geschorst tot maximaal 1,5 jaar. Ze mogen wel lid blijven van de studentenvereniging.

5 uur geleden
Conducteur mishandeld in trein, geschopt en van trap geduwd

DEN HAAG (ANP) - Een conducteur van de NS is zaterdagavond in een trein mishandeld door een groep jongeren. Ze is onder meer van de trap geduwd, meldt vakbond VVMC. De politie bevestigt dat er een incident in een trein tussen Delft en Den Haag HS heeft plaatsgevonden. Een minderjarige is aangehouden en zit nog vast.

9 uur geleden