Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koningsdag Maastricht in teken van vrijheid en verbondenheid

Koningsdag Maastricht in teken van vrijheid en verbondenheid

MAASTRICHT (ANP) - Koningsdag in Maastricht staat dit jaar in het teken van vrijheid en verbondenheid. "Het is cruciaal om openlijk respect en saamhorigheid te tonen, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Ons hart is dan ook bij de Oekraïners", aldus de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake dinsdag bij de presentatie van het programma voor Koningsdag op 27 april.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, hun dochters en andere leden van de koninklijke familie zouden eigenlijk in 2020 naar Maastricht komen, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Dit jaar wordt in Maastricht "een sterke delegatie van het koningshuis" verwacht, zei de Rijksvoorlichtingsdienst.

Maastricht wil er een "extra mooie, klassieke Koningsdag" van maken, zei Penn-te Strake. "We hebben nagedacht over gevolgen van de oorlog in Oekraïne, maar we hebben besloten dat dit een echt nationaal evenement is, dat we ons niet laten afnemen. We denken nog na over speciale aandacht voor de Oekraïense vluchtelingen in het programma, maar er zijn nu nog teveel onzekerheden."

Muziek

Een hoofdrol tijdens Koningsdag in Limburg is weggelegd voor muziek. André Rieu en Rowwen Hèze treden op, de zangvereniging Mastreechter Staar zingt het Wilhelmus en driehonderd leden van verschillende harmonieën halen de koninklijke bus 's morgens binnen op de Sint Servaasbrug, de oudste brug van Nederland. Kinderen uit alle 44 Maastrichtse wijken bieden bloemen aan.

Leden van de koninklijke familie metselen onderweg de laatste steentjes in een Poort van Europa, een kunstwerk dat markeert dat in 1992 het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Er wordt ook een speciale herdenkingsmunt geslagen. Bij het Onze Lieve Vrouweplein leert de koninklijke familie een mondje Mestreechs spreken onder leiding van musicalacteur Jon van Eerd. Even verderop kunnen ze meedoen aan wat de Maastrichtenaren het Vijfde Seizoen noemen: naast zomer, herfst, winter en lente het seizoen van de vastelaovend ofwel de carnaval, van 1 januari tot aswoensdag.

Het bezoek duurt naar verwachting twee uur en wordt afgesloten met een speciaal gecomponeerd lied van Rowwen Hèze op het Vrijthof. In de aanloop naar Koningsdag zullen steeds meer straten in het centrum van Maastricht worden afgesloten. Binnenstadbewoners kunnen enkele uren hun huis niet uit.

Meer uit Binnenland

Koningspaar leeft mee met nabestaanden slachtoffers Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gereageerd op de schietpartijen in Rotterdam. "Ons hart gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers van de geweldsdaden van vanmiddag in Rotterdam", laat het paar weten in een reactie.

14 minuten geleden
Erasmus MC vrijgegeven na schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het Erasmus MC is donderdagavond vrijgegeven na de schietpartijen in Rotterdam, dat meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De politie heeft vrijwel alle gebouwen weer vrijgegeven. Door de ontruiming zijn verschillende delen van het Erasmus MC donderdag niet toegankelijk geweest voor bezoekers, maar ze kunnen weer op bezoek bij opgenomen patiënten.

16 minuten geleden
Wegen rond Erasmus MC langzaam vrijgegeven, beperkingen voor ov

ROTTERDAM (ANP) - De wegen rondom het Erasmus MC in Rotterdam worden langzaam weer vrijgegeven, meldt de veiligheidsregio. De wegen waren afgesloten in verband met de schietpartij en de brandstichting in het ziekenhuis. Het openbaar vervoer rijdt nog beperkt in de buurt van het ziekenhuis. Het metrostation Dijkzigt, dat eerder op de dag gesloten was op last van de politie, is inmiddels weer open volgens vervoerder RET.

17 minuten geleden
Onderwijsactiviteiten Hogeschool Rotterdam gaan niet door

ROTTERDAM (ANP) - De onderwijsactiviteiten op meerdere locaties van de Hogeschool Rotterdam gaan donderdagavond niet door, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het gaat om de locaties Museumpark, Rochussenstraat, Academieplein en Pieter de Hoochweg, die zich allemaal in de buurt van het Erasmus MC bevinden.

18 minuten geleden
Verdachte Rotterdam vrijdag voor het eerst voor de rechter

ROTTERDAM (ANP) - De 32-jarige man uit Rotterdam die is opgepakt na de dodelijke schietpartijen donderdag in Rotterdam, moet vrijdag voor het eerst naar de rechter-commissaris gaan. "En zoals het er nu uitziet zal hij aanstaande maandag of dinsdag worden voorgeleid", zegt hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar.

26 minuten geleden
Aboutaleb: afschuwelijk incident, medeleven aan nabestaanden

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt van een "afschuwelijk incident" dat zich heeft afgespeeld in zijn stad. Hij sprak tijdens een persconferentie zijn medeleven uit aan de nabestaanden van de omgekomen slachtoffers. Drie mensen, onder wie een 14-jarig meisje, zijn neergeschoten. Twee van hen zijn overleden, een 39-jarige vrouw en een 46-jarige man.

29 minuten geleden
Verdachte schietpartijen Rotterdam is student Erasmus MC

ROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam is een student aan het Erasmus MC. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een persconferentie over de incidenten.

30 minuten geleden