Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koningin Máxima zonder Willem-Alexander in VS aangekomen

Koningin Máxima zonder Willem-Alexander in VS aangekomen

SAN FRANCISCO (ANP) - Koningin Máxima is op het vliegveld van San Francisco geland voor haar werkbezoek aan de Verenigde Staten. Eigenlijk zou koning Willem-Alexander ook meegaan naar Californië en Texas, maar vanwege een longontsteking mag hij niet vliegen. Op medisch advies heeft hij de reis daarom donderdag afgezegd.

Het maken van een vliegreis zou het volledige herstel van de longontsteking in de weg kunnen staan, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. De reis duurt tot en met vrijdag.

Op dinsdag ontmoet de koningin de burgemeester van San Francisco. Daarna bezoekt ze onder meer de buurt 'The Castro', bekend om haar lhbti-gemeenschap, en geeft ze 's avonds een toespraak tijdens een netwerkreceptie in het stadhuis van San Francisco.

Donderdag spreekt zij in de stad Austin met de Texaanse gouverneur Greg Abbott, die bekendstaat om zijn zeer conservatieve opvattingen over onder meer abortus. Texas kent een van de strengste abortuswetten van de VS: na zes weken is een abortus verboden.

De koningin is samen met een aantal ministers naar de Verenigde Staten. Minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Kuipers (Volksgezondheid), minister Dijkgraaf (Onderwijs) en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zijn mee.

Een groot deel van het werkbezoek staat in het teken van de economische banden tussen Nederland en Californië en Texas. Ook zal er gesproken worden over klimaat en energie, waterhuishouding en (biomedische) wetenschappen.

Zo zullen zij er, samen met de koningin, onder meer Silicon Valley bezoeken en spreken ze met Nederlandse ondernemers in Californië. Ook wordt er in Houston, in 2005 zwaar getroffen door orkaan Katrina, kennis uitgewisseld hoe men overstromingen kan tegengaan.

Het is voor het eerst sinds 2015 dat de koningin voor een werkbezoek naar de VS reist. In dat jaar ontmoetten zij onder meer de toenmalige president Barack Obama. De Oranjes zijn niet op bezoek geweest toen de Republikein Donald Trump president was. Tijdens deze werkreis staat geen ontmoeting met de huidige president Joe Biden gepland.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden