Koningin Máxima zonder Willem-Alexander in VS aangekomen
SAN FRANCISCO (ANP) - Koningin Máxima is op het vliegveld van San Francisco geland voor haar werkbezoek aan de Verenigde Staten. Eigenlijk zou koning Willem-Alexander ook meegaan naar Californië en Texas, maar vanwege een longontsteking mag hij niet vliegen. Op medisch advies heeft hij de reis daarom donderdag afgezegd.
Het maken van een vliegreis zou het volledige herstel van de longontsteking in de weg kunnen staan, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. De reis duurt tot en met vrijdag.
Op dinsdag ontmoet de koningin de burgemeester van San Francisco. Daarna bezoekt ze onder meer de buurt 'The Castro', bekend om haar lhbti-gemeenschap, en geeft ze 's avonds een toespraak tijdens een netwerkreceptie in het stadhuis van San Francisco.
Donderdag spreekt zij in de stad Austin met de Texaanse gouverneur Greg Abbott, die bekendstaat om zijn zeer conservatieve opvattingen over onder meer abortus. Texas kent een van de strengste abortuswetten van de VS: na zes weken is een abortus verboden.
De koningin is samen met een aantal ministers naar de Verenigde Staten. Minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Kuipers (Volksgezondheid), minister Dijkgraaf (Onderwijs) en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zijn mee.
Een groot deel van het werkbezoek staat in het teken van de economische banden tussen Nederland en Californië en Texas. Ook zal er gesproken worden over klimaat en energie, waterhuishouding en (biomedische) wetenschappen.
Zo zullen zij er, samen met de koningin, onder meer Silicon Valley bezoeken en spreken ze met Nederlandse ondernemers in Californië. Ook wordt er in Houston, in 2005 zwaar getroffen door orkaan Katrina, kennis uitgewisseld hoe men overstromingen kan tegengaan.
Het is voor het eerst sinds 2015 dat de koningin voor een werkbezoek naar de VS reist. In dat jaar ontmoetten zij onder meer de toenmalige president Barack Obama. De Oranjes zijn niet op bezoek geweest toen de Republikein Donald Trump president was. Tijdens deze werkreis staat geen ontmoeting met de huidige president Joe Biden gepland.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de Staat. De milieuorganisatie wil dat de Staat gedwongen wordt om snel veel minder stikstof neer te laten komen op kwetsbare natuur.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Met de plannen van de VVD voor strengere regels tegen demonstraties die de openbare orde verstoren, zijn gemeenten niet geholpen. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in het BNNVARA-programma Bar Laat. Volgens haar zijn voor de uitvoering van de plannen meer politiemensen nodig dan nu bij demonstraties, terwijl de politie kampt met personeelstekorten.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt een beeld van de Italiaanse kunstenaar Bernini permanent in bruikleen. Het is het enige beeld van de wereldberoemde beeldhouwer in Nederland, meldt het museum woensdag. Het gaat om een terracotta modelbeeld van de Griekse zeegod Triton, staand op een schelp. Het beeld werd in opdracht van paus Innocentius X gemaakt voor een fontein op het Piazza Navona in Rome.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewoners van de Haagse Tarwekamp kunnen voorlopig niet naar hun appartement terugkeren. Een groot deel van de koopwoningen in het pand is nog niet veilig na de fatale explosies van 7 december, meldt de gemeente Den Haag namens de bewoners en de Vereniging van Eigenaren. Dat blijkt uit bouwkundig onderzoek dat door een extern adviesbureau is uitgevoerd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de Gazastrook verblijft nog één Nederlander die weg wil uit de verwoeste Palestijnse kuststrook. Israël laat hem om veiligheidsredenen niet vertrekken, zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Vier andere Nederlanders willen om familieredenen in de Gazastrook blijven, zei de minister.
8 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland moet snel geld overmaken naar de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA om de inwoners van Gaza te helpen, vindt de oppositie. Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) wil het geld pas overmaken als haar begroting is goedgekeurd door de Eerste Kamer.
10 uur geleden