Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koningin Elizabeth herdacht in Amsterdamse kerk

Koningin Elizabeth herdacht in Amsterdamse kerk

AMSTERDAM (ANP) - De Britse koningin Elizabeth is zaterdag herdacht met een speciale kerkdienst in de Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam. Onder anderen de Britse ambassadeur Joanna Roper blikte terug op de regeerperiode van de vorstin en noemde Elizabeth "naast onze koningin, ook onze favoriete oma".

De Britse ambassadeur sprak over de hechte band tussen de koninklijke families, waarbij ze verwees naar het verblijf van koningin Wilhelmina in het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elizabeth, die op 8 september op 96-jarige leeftijd overleed, was volgens haar "onze grootste diplomaat".

In de kerk zaten zo'n vierhonderd mensen. Volgens pastoor Eric Fennis was Roper geƫmotioneerd en blij dat er zoveel aandacht in Nederland is voor het overlijden van de koningin. De dienst werd rechtstreeks op tv op NPO 2 uitgezonden. In de kerk lag de afgelopen dagen een condoleanceregister. Een kleine zevenhonderd mensen hebben hier een boodschap in achtergelaten. Het condoleanceregister is overhandigd aan de ambassadeur.

De dienst werd geleid door de bisschop van Haarlem-Amsterdam en een predikant van de Protestantse Kerk. De Britse dirigent Giles Brightwell verzorgde de muziek. Onder anderen Kamervoorzitter Vera Bergkamp was aanwezig.

Meer uit Binnenland

Brandweer redt een van twee drenkelingen uit Maas bij Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De brandweer heeft zondagmiddag een drenkeling uit het water van de Maas bij Borgharen gehaald, vlakbij Maastricht. De drenkeling zat samen met een tweede persoon op een bootje, dat rond 13.30 uur ter hoogte van de Sluisdijk omsloeg.

7 minuten geleden
Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

1 uur geleden
Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

3 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

3 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

3 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

5 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

10 uur geleden