Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koningin Elizabeth belt met premier Ardern over einde lockdown

Koningin Elizabeth belt met premier Ardern over einde lockdown

WELLINGTON (ANP/RTR) - De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft woensdag gezegd dat ze met koningin Elizabeth heeft gesproken over het einde van de lockdown in Nieuw-Zeeland. De strenge maatregelen die in de voormalige Britse kolonie golden, werden dinsdag versoepeld.

Ardern laat weten dat ze onlangs een boodschap ontving van de koningin, die graag even in contact wilde komen om te horen hoe het met de Nieuw-Zeelanders ging tijdens de pandemie. "Ik kreeg sterk en oprecht het gevoel dat hare Majesteit erg geïnteresseerd was in hoe het met ons gaat, en opgetogen was omdat het goed met ons gaat", zei Ardern in een persconferentie.

In Nieuw-Zeeland golden tot dinsdag langer dan een maand strenge lockdownregels. Kantoren, scholen, winkelcentra, en andere openbare gelegenheden zaten op slot. Op woensdag werd bij twee mensen het nieuwe coronavirus vastgesteld. In totaal is nu bij 1126 mensen in Nieuw-Zeeland een besmetting geconstateerd. Van hen overleden er 19. Daarmee is Nieuw-Zeeland, dat drastische maatregelen nam door het land en de grenzen op slot te gooien, een van de lichtst getroffen landen.

Hoewel Nieuw-Zeeland sinds 1947 onafhankelijk is van het Verenigd Koninkrijk, is koningin Elizabeth II (94) er nog altijd het officiële staatshoofd. Zij heeft Nieuw-Zeeland meerdere malen bezocht. Ardern vond het "een genoegen" om de koningin, te spreken. "Haar affectie voor Nieuw-Zeeland, haar interesse in wat er gebeurt en haar herinneringen van plaatsen en de gebeurtenissen die bijzonder zijn voor ons, blijven mij verbazen", schreef Ardern op Instagram.

Meer uit Buitenland

Aanklager Zuid-Afrika: uitspraak ICJ over Israël is bindend

PRETORIA (ANP/RTR) - De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over Israël is "bindend" en "Israël moet zich eraan houden", meldde het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zuid-Afrika heeft de zaak tegen Israël eind vorig jaar aangespannen.

49 minuten geleden
Hamas belooft samenwerking met onderzoeksmissies Gaza

GAZA (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas is blij met het pleidooi van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om onderzoekscommissies toe te laten tot de Gazastrook. Hamas belooft samen te werken met die commissies.

1 uur geleden
Israëlische minister: Rafah bezetten als reactie op uitspraak ICJ

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël moet Rafah bezetten en de militaire druk verder opdrijven als reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat zei de ultrarechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, meldt de Israëlische nieuwszender N12. Het hof van de Verenigde Naties had eerder vrijdag juist opgeroepen om het offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, onmiddellijk te staken.

1 uur geleden
EU scherpt regels aan voor grensbewaking binnen Schengengebied

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn akkoord met een aanscherping van de regels voor de grensbewaking aan de binnen- en buitengrenzen van het Schengengebied. Binnen het Schengengebied, waar het grootste deel van Europa bij hoort, zijn geen grenscontroles meer.

1 uur geleden
Universiteit Gent maakt eind aan pro-Palestijnse bezetting

GENT (ANP/BELGA) - De universiteit van het Belgische Gent maakt een eind aan de bezetting van universiteitsgebouwen door pro-Palestijnse actievoerders. De bezetting verliep lang vreedzaam en ordelijk en werd daarom gedoogd. Maar vrijdag raakten activisten volgens de universiteit slaags met universiteitspersoneel.

1 uur geleden
Israël moet van hoogste VN-hof het offensief in Rafah staken

DEN HAAG (ANP) - Israël moet van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het offensief in Rafah onmiddellijk beëindigen. Ook moet het land meer doen om de inwoners van het Palestijnse gebied te beschermen. Het hoogste hof van de VN heeft dat geoordeeld in een zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen. Israël had van tevoren al gezegd zich niets van de uitspraak aan te trekken.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef veroordeelt Russische verwijdering grensboeien

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de verwijdering door Rusland van lichtboeien in de grensrivier tussen Rusland en Estland.

4 uur geleden