Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning ziet in coronacrisis grote opgave voor Verenigde Naties

Koning ziet in coronacrisis grote opgave voor Verenigde Naties

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties verdienen een prominente plek in de canon van de wereldgeschiedenis "als een van de meest positieve krachten ooit". Dat zei koning Willem-Alexander maandag in een videoboodschap tijdens de bijzondere vergadering van de VN. De bijeenkomst stond in het teken van de 75e verjaardag van de volkerenorganisatie.

De koning bracht in zijn boodschap een eerbetoon "aan de mannen en vrouwen die 75 jaar geleden de grondslag legden voor de Verenigde Naties". Hij citeerde de toenmalige Amerikaanse president Harry S. Truman die hen "bouwmeesters van een betere wereld" noemde. "Zij kwamen bij elkaar na vijf jaar van oorlog en menselijk lijden. De verschillen tussen hen waren groot. Maar ze deelden één onwrikbaar voornemen: wij bouwen een betere wereld terug."

Volgens Willem-Alexander werd die belofte waargemaakt toen steeds meer landen zich aansloten. "Mijn generatie en de generatie na mij zijn dankbaar voor de kansen die wij daardoor hebben gekregen. De Verenigde Naties heeft geweld, onrecht en armoede niet weten te beëindigen. Maar ze heeft die wel weten te beteugelen en terug te dringen en dankzij het Internationaal Strafhof en internationale tribunalen wordt de kans op straffeloos handelen hopelijk ooit uitgebannen. Miljarden mensen plukken daarvan in hun dagelijks leven de vruchten."

Grote opgave

De wereld staat opnieuw voor een grote opgave die alle grenzen overschrijdt, verwees de koning in zijn toespraak naar de coronacrisis. "Corona kan niet vergeleken worden met een wereldoorlog, maar het virus raakt ons allemaal. Jonge mensen zien hun toekomstmogelijkheden ineenschrompelen. Welk antwoord moeten we daarop geven?"

Het antwoord liet hij over aan Hajar Yagkoubi, een van de Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordigers. Die gaf een opsomming van de wensen. "Wij willen leven in een wereld die iedereen eerlijke kansen biedt om zich ten volle te ontwikkelen, ongeacht wie je bent. Wij willen leven in een wereld die geleid wordt door fundamentele mensenrechten. Wij willen leven in een wereld die mens en planeet beschermt en klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en opwarming van de aarde actief tegengaat", verwoordde Yagkoubi het toekomstbeeld.

Meer uit Binnenland

XR wil A10 in Amsterdam blokkeren op Koningsdag

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion (XR) wil zaterdag om 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opnieuw blokkeren. De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemt de blokkade op Koningsdag onverantwoordelijk en heeft de actie verboden.

2 uur geleden
Koning Willem-Alexander en gezin vieren Koningsdag in Emmen

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander viert zijn 57e verjaardag samen met koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane in Emmen. Het koninklijk gezin en leden van de koninklijke familie lopen op Koningsdag een route door de stad in de provincie Drenthe, waarbij thema's als cultuur, innovatie en sport aan bod komen. De wandeling begint om 11.00 uur en wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

2 uur geleden
Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering voor de koning

EMMEN (ANP) - De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert op Koningsdag in Emmen. De republikeinen willen dat de koning een stuk minder gaat verdienen en dat hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting gaat betalen. In plaats van de 1,1 miljoen euro die Willem-Alexander nu jaarlijks ontvangt, hoeft de koning volgens Republiek niet meer te verdienen dan de balkenendenorm. Die ligt nu op zo'n 233.000 euro per jaar. De beweging is een handtekeningenactie gestart die zaterdag officieel wordt afgetrapt.

2 uur geleden
Man raakt gewond na val van steiger Westertoren Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een man is gewond geraakt nadat hij vrijdag even voor middernacht enkele verdiepingen naar beneden is gevallen van een steiger bij de Westertoren in Amsterdam. Hij is met onbekend letsel met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster van de politie.

5 uur geleden
Gewonde door brand in woning Oosterhout, explosies gehoord

OOSTERHOUT (ANP) - In een woning in het Brabantse Oosterhout heeft een grote brand gewoed na een explosie. De bewoonster van het pand aan Langenhof is zwaargewond geraakt. Ze is met zware brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd. Negen huizen werden ontruimd en de bewoners werden in de omgeving opgevangen, meldt de veiligheidsregio.

5 uur geleden
Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

8 uur geleden
Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

DEN HAAG (ANP) - In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

8 uur geleden