Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning vraagt aandacht voor Week tegen Eenzaamheid

Koning vraagt aandacht voor Week tegen Eenzaamheid

LEIDERDORP (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag in Leiderdorp aan de biljarttafel gepraat over het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Hij deed dat tijdens een werkbezoek aan het project 'Tijd voor Krijt'.

Dat is in het leven is geroepen door de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) om mensen vanaf 55 jaar met elkaar in contact te brengen en maakt onderdeel uit van 'De Derde Helft' van het Ouderenfonds. Met zijn bezoek wilde de koning de aandacht vestigen op de Week tegen Eenzaamheid die nog tot donderdag 8 oktober loopt.

De koning, die bij het bezoek deels een mondkapje ophield, pakte de keu niet zelf op. Biljarten had hij sinds zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine niet meer gedaan, zo verontschuldigde hij zich bij de 70-plussers die bijeen waren gekomen om op een aangepast en mobiel biljart te spelen. Het gaat daarbij niet om het biljarten per se maar om de gezelligheid en het onderling contact. "Het is geen doel, maar een middel om mensen bij elkaar te brengen", aldus directeur Willem La Rivière van de KNBB.

Willem-Alexander praatte ook met vertegenwoordigers van onder meer het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Nationaal Ouderenfonds over de verschillende wijzen waarop eenzaamheid bij met name ouderen kan worden tegengegaan.

De coronacrisis heeft de bestaande eenzaamheid nog meer aan het licht gebracht, zoals de koning zelf al had aangegeven in zijn tv-toespraak. Daarin sprak hij over het 'eenzaamheidsvirus'. Volgens het ministerie zou een andere blik op wonen kunnen helpen, waarbij ouderen wel thuis blijven wonen maar met meer voorzieningen in de directe omgeving.

Meer uit Binnenland

Boeren vrezen klap mestregels en willen 'vuist op tafel' bij EU

DEN HAAG (ANP) - Boeren vrezen dat Europese mestregels waar ze de komende jaren aan moeten voldoen grote gevolgen zullen krijgen voor de sector. Boerenorganisatie LTO vindt dat de Nederlandse overheid terug moet naar Brussel "om daar met de vuist op tafel te slaan en nog steviger te onderhandelen" over de zogeheten derogatieregels.

23 minuten geleden
NPO-omroepen willen journalistiek niet meer samenwerken met ON

HILVERSUM (ANP) - Een aantal NPO-omroepen wil op journalistiek gebied niet meer samenwerken of praten met omroep Ongehoord Nederland. Dat heeft WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes woensdag gezegd in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Hij spreekt namens een aantal omroepen, waaronder KRO-NCRV, MAX en WNL. "We overleggen hier nog over, maar er tekent zich een meerderheid af", aldus Huisjes.

26 minuten geleden
Waarschuwing: kabinet niet voorbereid op zware scenario's corona

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is "onvoldoende voorbereid op zwaardere scenario's" als het aantal coronabesmettingen in het najaar en de winter ver oploopt, "terwijl het niet uitgesloten is dat die scenario's zich gaan voordoen". Dat zegt Jolande Sap. Zij is voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat het kabinet moet adviseren over de gevolgen van coronamaatregelen voor de samenleving.

39 minuten geleden
Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

1 uur geleden
Van Dissel: voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen nodig

DEN HAAG (ANP) - Het is voorlopig niet nodig om nieuwe maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De basismaatregelen, zoals handen wassen en bij een positieve test in quarantaine gaan, zijn voldoende. Dat adviseert Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 uur geleden
Advocaten publiceren ook de brieven van Mohammed B. aan Taghi

UTRECHT (ANP) - De advocaten van Ridouan Taghi hebben ook de brieven die Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, aan hun cliënt heeft gestuurd, openbaar gemaakt. Ze willen daarmee naar eigen zeggen een eind maken aan de speculaties over de inhoud van de correspondentie. Vijf brieven van Taghi aan B. waren al naar buiten gebracht.

1 uur geleden
Groen licht voor noodopvang asielzoekers in Elst

ELST (ANP) - In het Gelderse Elst komt een tijdelijke opvanglocatie voor 120 asielzoekers. De gemeenteraad van Overbetuwe, waar Elst onder valt, heeft ingestemd met een voorstel daarvoor. De vluchtelingen kunnen er vanaf begin november terecht. Het is de bedoeling dat ze er drie maanden blijven.

2 uur geleden