Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning: Russische invasie is schending van waar Europa voor staat

Koning: Russische invasie is schending van waar Europa voor staat

STRAATSBURG (ANP) - "De Russische invasie is een flagrante schending van alles waar onze familie van Europese naties voor staat." Dat stelde koning Willem-Alexander donderdag tijdens zijn toespraak voor de Raad van Europa in Straatsburg. Hij sprak zich daarmee duidelijk uit tegen de Russische invasie in Oekraïne. "Bruut geweld en machtsmisbruik mogen nooit het laatste woord hebben", zei de koning.

Willem-Alexander benadrukte dat "wij Europeanen" niet willen dat "de klok een eeuw wordt teruggedraaid" en dat Europa in 2022 niet met geweld uit elkaar kan worden gedreven. "Of dat geweld kan worden gebruikt om een volk van zijn vrijheid te beroven." Willem-Alexander doelde op de Russische invasie van Oekraïne in februari, die hij omschreef als "een schokgolf".

"We willen niet terug naar een tijd van 'might is right', of naar een tijdperk van extreem nationalisme, haatzaaiende propaganda en terreur. Die geesten uit het verleden mogen niet terugkeren", aldus Willem-Alexander. De koning zei dat dat voor iedereen "heel duidelijk" moest zijn.

Vluchtelingen

De koning sprak ook zijn waardering uit voor de manier waarop de buurlanden van Oekraïne in actie kwamen en grote aantallen vluchtelingen opvangen. Hij benoemde ook de vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. "Ik heb er een aantal ontmoet en ben diep geraakt door hun verhalen. Jonge moeders met kleine kinderen, die haastig hun spullen in weekendtassen stopten. Mensen van wie de huizen zijn afgebrand kort na te zijn beschoten."

"Juist in deze tijd moeten we als Europeanen samen staan", zo zei hij. "Stap voor stap hebben we samengewerkt om een steeds hoger beschermingsniveau te bereiken. De Raad van Europa is een van de belangrijkste drijvende krachten geweest achter deze inspanningen."

Meer uit Binnenland

Verdachte kofferbakmoord: ik word neergezet als monster

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep in de zaak van de Drentse kofferbakmoord heeft verdachte Hans O. donderdag bij het hof nogmaals zijn onschuld bepleit. "Ik ben neergezet als een monster, maar ik heb het niet gedaan", zei de verdachte uit Emmen.

1 uur geleden
Vier aanhoudingen bij oprollen drugslab in Hulten

HULTEN (ANP) - De politie heeft op de Broekdijk in het Brabantse Hulten donderdagochtend een drugslab gevonden. Er zijn vier verdachten aangehouden. Over hun identiteit is nog niets bekend, zegt een politiewoordvoerster.

2 uur geleden
Douane vindt bijna 1000 kg coke in lading bevroren sinaasappelsap

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

2 uur geleden
Redacties van veel media leggen uur het werk neer

AMSTERDAM (ANP) - De redacties van veel Nederlandse nieuwsmedia hebben om 11.00 uur het werk voor een uur neergelegd. Dat melden onder meer NU.nl, NRC, de Volkskrant, Trouw en de Leeuwarder Courant op hun websites. De journalisten voeren actie uit onvrede over de huidige cao-onderhandelingen.

2 uur geleden
Onderzoeksraad: DJI doet te weinig om drones veilig te maken

DEN HAAG (ANP) - De Chinese dronefabrikant DJI doet nog te weinig om ongelukken met zijn drones te voorkomen. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die had er begin dit jaar bij de maker op aangedrongen om de instructies aan gebruikers aan te passen, maar dat is niet genoeg gebeurd, concludeert de raad nu. "Het baart ons zorgen dat deze fabrikant onvoldoende oog lijkt te hebben voor veiligheidsissues", zegt Erica Bakkum van de raad in een verklaring.

2 uur geleden
Nicol Kremers moet zich aan geheimhouding in zaak-Gillis houden

UTRECHT (ANP) - Nicol Kremers moet zich houden aan de geheimhoudingsafspraken die ze maakte met haar ex Peter Gillis. Ook moet ze een dwangsom betalen als ze dat niet doet, heeft de voorzieningenrechter donderdag vastgesteld. Maar de Massa is Kassa-ster krijgt niet - zoals hij gevraagd had - inzage in het boek dat Kremers over haar leven schrijft.

3 uur geleden
Dertig jaar cel geëist voor dubbele moord in McDonald's in Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Tegen de 34-jarige man die vorig jaar in een volle McDonald's in Zwolle twee broers doodschoot, is donderdag dertig jaar gevangenisstraf geëist. Veysel Ü. schoot op 30 maart 2022 in het drukke restaurant de twee mannen dood.

3 uur geleden