Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning: Russische invasie is schending van waar Europa voor staat

Koning: Russische invasie is schending van waar Europa voor staat

STRAATSBURG (ANP) - "De Russische invasie is een flagrante schending van alles waar onze familie van Europese naties voor staat." Dat stelde koning Willem-Alexander donderdag tijdens zijn toespraak voor de Raad van Europa in Straatsburg. Hij sprak zich daarmee duidelijk uit tegen de Russische invasie in Oekraïne. "Bruut geweld en machtsmisbruik mogen nooit het laatste woord hebben", zei de koning.

Willem-Alexander benadrukte dat "wij Europeanen" niet willen dat "de klok een eeuw wordt teruggedraaid" en dat Europa in 2022 niet met geweld uit elkaar kan worden gedreven. "Of dat geweld kan worden gebruikt om een volk van zijn vrijheid te beroven." Willem-Alexander doelde op de Russische invasie van Oekraïne in februari, die hij omschreef als "een schokgolf".

"We willen niet terug naar een tijd van 'might is right', of naar een tijdperk van extreem nationalisme, haatzaaiende propaganda en terreur. Die geesten uit het verleden mogen niet terugkeren", aldus Willem-Alexander. De koning zei dat dat voor iedereen "heel duidelijk" moest zijn.

Vluchtelingen

De koning sprak ook zijn waardering uit voor de manier waarop de buurlanden van Oekraïne in actie kwamen en grote aantallen vluchtelingen opvangen. Hij benoemde ook de vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. "Ik heb er een aantal ontmoet en ben diep geraakt door hun verhalen. Jonge moeders met kleine kinderen, die haastig hun spullen in weekendtassen stopten. Mensen van wie de huizen zijn afgebrand kort na te zijn beschoten."

"Juist in deze tijd moeten we als Europeanen samen staan", zo zei hij. "Stap voor stap hebben we samengewerkt om een steeds hoger beschermingsniveau te bereiken. De Raad van Europa is een van de belangrijkste drijvende krachten geweest achter deze inspanningen."

Meer uit Binnenland

Boeren blokkeren met 'groot aantal' trekkers A1 bij Oldenzaal

HENGELO (ANP) - Een aantal boeren heeft met trekkers het begin van de A1 in de buurt van OIdenzaal geblokkeerd. Het gaat om de weg vanaf de Duitse grens richting Hengelo. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat gaat het om "minimaal vijftig trekkers".

17 minuten geleden
Logistieke branche: boerenblokkades voor niemand leuk

ZOETERMEER (ANP) - Niemand in de handel en logistiek is gebaat bij blokkades van snelwegen door protesterende boeren. Dat meldt ondernemersvereniging voor de handel en logistiek evofenedex in een reactie op acties die maandag en dinsdag plaatsvonden. Volgens een zegsvrouw is het vooral lastig om onaangekondigde blokkades te omzeilen.

37 minuten geleden
Voorzitter politiebond: tientallen bedreigingen bestuurders

BAARN (ANP) - De afgelopen dagen hebben tientallen bedreigingen en intimidaties plaatsgevonden van wethouders, raadsleden en Kamerleden rond de boerenacties. Dat gebeurde onder meer via social media, in persoon door mensen die voor de deur stonden en soms telefonisch, zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs naar aanleiding van uitspraken die hij eerder woensdagochtend deed in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

2 uur geleden
Kamer en kabinet donderdag in debat over boerenrellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat snel in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek. Het debat wordt waarschijnlijk donderdagavond gehouden.

2 uur geleden
Onderwijsbond: basisscholen komen zeker 9100 leerkrachten tekort

UTRECHT (ANP) - Het basisonderwijs kwam vorig jaar minstens 9100 leraren tekort. Daarnaast zoeken scholen nog 1100 leiders. Het aantal leerkrachten dat van de opleidingen komt is niet genoeg om het tekort op korte termijn op te lossen, zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb). "We gaan langzaam naar een beter salaris, we zien meer jonge collega’s. Maar dat is niet genoeg", stelt bestuurder Thijs Roovers in een verklaring.

3 uur geleden
Agractie over escalatie bij Van der Wal: laat het niet ontaarden

DEN HAAG (ANP) - Boerenactiegroep Agractie vraagt het kabinet de situatie "niet te laten ontaarden" na de escalatie dinsdagavond bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Voorman Bart Kemp, die ervoor pleit dat het kabinet in gesprek gaat met de boeren, zegt dat hij "de spanningen al weken ziet oplopen". "Her en der escaleert het, niet alleen bij Van der Wal", aldus Kemp.

4 uur geleden
Provincie en gemeente steken miljoenen in ov voor woningbouw

UTRECHT (ANP) - De provincie en gemeente Utrecht steken samen 400 miljoen euro in nieuwe, snelle ov-verbindingen. Het openbaar vervoer is nodig om de komende acht jaar 80.000 woningen te kunnen bouwen. Hiermee willen de gezamenlijke overheden de woningcrisis aanpakken, laten zij woensdag in een gezamenlijke verklaring weten.

6 uur geleden